Μπορείτε να φανταστείτε τον Αντώνη Σαμαρά να ανακοινώνει τις περικοπές στις συντάξεις; Τον Ευάγγελο Βενιζέλο να λέει πως πωλήθηκαν τα κόκκινα δάνεια σε ξένα funds; Το κάνατε; Βλέπετε και εσείς τα... μάρμαρα της πλατείας Συντάγματος ξηλωμένα; Την Αθήνα καμμένη; Τη χώρα στα πρόθυρα εμφυλίου;

Πιστεύω θα συμφωνήσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των οπαδών του, αλλά το σίγουρο είναι πως πέρασε μέτρα που κανείς άλλος δε θα μπορούσε. Τουλάχιστον από το υπάρχον πολιτικό προσωπικό. Ούτε ο παλιός δικομματισμός, ούτε τα νέα κόμματα είχαν (και δεν έχουν ακόμη) το πολιτικό κεφάλαιο για να διοικήσουν τη χώρα στην παρούσα συγκυρία.

Ο Αλέξης Τσίπρας επωφελήθηκε από την κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, αλλά κράτησε τη χώρα όρθια. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον.

Και με απόλυτη τάξη. Αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ασκήσεις επαναστατικότητας από αναρχικές ομάδες με θύματα βουλευτές, ελεγκτές του μετρό, αστυνομικούς και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες. Μέχρι στιγμής, να δαγκώσουμε και τη γλώσσα μας, και στο ευρώ μείναμε και απόλυτη τάξη επικρατεί στη χώρα.

Δε ξέρω αν αυτός ήταν ο στόχος όσων ψήφισαν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά σίγουρα έχει επιτευχθεί ο στόχος όσων είχαν επιλέξει το «ναι» στο δημοψήφισμα. Μπορεί οι οπαδοί του «όχι» να νιώθουν μια κάποια πικρία, αλλά οι οπαδοί του «ναι» έχουν πλέον αντιληφθεί το τι συνέβη: πως αν δεν υπήρχε ο Αλέξης Τσίπρας θα έπρεπε να τον εφεύρουν.

Όσοι πίστευαν και πιστεύουν ότι αν δεν υπήρχε η τρόικα θα έπρεπε να την εφεύρουμε λένε τώρα πως αν δεν υπήρχε ο Αλέξης θα έπρεπε να τον εφεύρουν, γιατί αυτός ΜΟΝΟ μπορούσε να συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων από το σημείο που τα άφησαν οι προηγούμενοι. ΜΟΝΟ ο Αλέξης μπορούσε να περάσει ένα τρίτο μνημόνιο και να έχει ήδη ξεκινήσει τη συζήτηση και για ένα τέταρτο.