«Τσοβόλα δώστα όλα». «Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό». «Γιώργο προχώρα, άλλαξέ τα όλα». Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συνθήματα που έχουν χαραχθεί στη συλλογική μνήμη και έρχονται στην επιφάνεια κάθε φορά που φθάνει η κουβέντα στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συνδεθεί με το ΠΑΣΟΚ ένα ακόμη σύνθημα. Εκείνο που έριξε στην πολιτική πιάτσα ο Κώστας Λαλιώτης, στα ύστερα των κυβερνήσεων Μητσοτάκη: «Επιτέλους τέλος»!

Ο Ελληνικός λαός ψήφισε. Από το 44% έστειλε το ΠΑΣΟΚ στο 4%. Το 6% και κάτι της τελευταίας αναμέτρησης θα πρέπει- κατά τη γνώμη μου πάντα- να αξιοποιηθεί από τα στελέχη του ως μία ευκαιρία για να το κατεβάσουν από τη σκηνή με την αξιοπρέπεια που του αρμόζει. Αλλά, κακά τα ψέματα, η χώρα έχει ανάγκη από κάτι νέο. Οι εποχές άλλαξαν και η χώρα έχει ανάγκη από έναν νέο, σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να το δει αυτό. Αρκεί να έχει ανοιχτά τα μάτια του και τα αυτιά του κάθε φορά που βγαίνει από την πόρτα του σπιτιού του. Ή, αν έχει παιδιά, κάθε φορά που μπαίνει σε αυτό.

Ένα νέο κόμμα που θα αφήσει πίσω του τις παθογένειες που ανέπτυξε το Κίνημα από το 1974 μέχρι και σήμερα. Γιατί, υπήρξαν πολλές. Η κορυφαία, κατά τη γνώμη μου, είναι το «μαζί τα φάγαμε». Το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ «μπούκωσε» τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με χρήμα προκειμένου να κοιμίσει την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό, ανέχθηκε και την ανάπτυξη μικρών και μεγάλων εστιών διαφθοράς. Όλοι έκαναν πως δεν έβλεπαν τον Άκη, γύριζαν το βλέμμα αλλού όταν γέμιζαν τα φακελάκια στα νοσοκομεία, την πολεοδομία κοκ.

Ένα νέο κόμμα που θα αλλάξει την κοινωνία που μέσα στη γενική ευμάρεια ανέχθηκε κάποιους να θησαυρίζουν σε βάρος της.

Το ΠΑΣΟΚ έκανε πολλά καλά, αλλά τη δουλειά της διαπαιδαγώγησης των Ελλήνων, ώστε να μάθουν να βγάζουν λεφτά μόνοι τους, δεν την έκανε. Αποτέλεσμα τώρα είναι χιλιάδες νέοι να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Γιατί οι Έλληνες μπορούν. Αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο για να δημιουργήσουν και να πετύχουν. Αυτό το νέο πλαίσιο αρχών και κανόνων είναι η δουλειά του νέου σοσιαλδημοκρατικού φορέα που θα πρέπει να γεννηθεί εντός του 2016. Για να μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την ριζοσπαστική Αριστερά, την φιλελεύθερη και νεοφιλελεύθερη Δεξιά, ακόμη και την Ακροδεξιά που δείχνει τα δόντια της.

ΥΓ. Σε ότι αφορά στα καλά που έκανε το ΠΑΣΟΚ, αρκεί κανείς να κοιτάξει γύρω του. Να συγκρίνει αυτό που βλέπει με φωτογραφίες «εποχής». Απλά είναι τα πράγματα. Χρειάζονται, βέβαια, ανοιχτά μάτια και αυτιά, εντός και εκτός της οικίας μας.


TAGS