Όπου κι αν πήγα, σε όποια παρέα και αν βρέθηκα στις γιορτές παντού ήρθα αντιμέτωπος με το ίδιο ερώτημα: γιατί ο Αλέξης θέλει να είναι πρωθυπουργός αυτού του χάους; Να κάνει τα ακριβώς αντίθετα από όσα έλεγε. Ενώ μπορούσε να έχει οδηγήσει την Ελλάδα στον άλλο δρόμο μετά το δημοψήφισμα και χωρίς πλέον να έχει ο ίδιος ευθύνες για τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Γιατί κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ; Γιατί έδωσε τα δάνεια στα κοράκια των αγορών; Γιατί μείωσε τις συντάξεις; Μπορούσε να τα αποφύγει όλα αυτά, ή να γίνουν χωρίς τη δική του υπογραφή. Γιατί θέλει να είναι ο πρωθυπουργός ηλικιωμένων που παθαίνουν εγκεφαλικά στις τράπεζες που τους κατάσχουν τις συντάξεις ή τους παίρνουν τα σπίτια; Γιατί υπέγραψε νέο μνημόνιο; Γιατί; Ο καθένας διατύπωνε το ερώτημα βάζοντας τις προσωπικές του αγωνίες. 

Σε κάθε παρέα ο καθένας έδινε τη δική του ερμηνεία. Οι περισσότεροι προτιμούσαν τις γνωστές θεωρίες συνομωσίας. Όλα στημένα είναι, τον ετοίμαζε το σύστημα γιατί κανείς άλλος δε θα μπορούσε να περάσει αυτά τα μέτρα κοκ. Εμένα οι θεωρίες συνομωσίας δεν μου αρέσουν, αλλά η συγκεκριμένη φαίνεται να έχει ψήγματα αλήθειας. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι κανείς δεν προετοίμαζε τον Αλέξη. Ούτε ο ίδιος δε φάνηκε να έχει προετοιμάσει τον εαυτό του, ούτε καν στα αγγλικά. Απλά το σύστημα τον «διάβασε» σωστά. Οι δανειστές είδαν ότι δεν είδε ο λαός που τον ψήφισε. Είδαν ότι δεν έχει σκοπό να σκίσει τα μνημόνια. Είδαν ότι απλά πρωθυπουργός ήθελε να γίνει ο άνθρωπος. Και να μπορεί να φορτώνει αλλού, στο μυαλό του τουλάχιστον, τα δεινά που θα συμβούν στη θητεία του. 

Αυτό κάνουν οι υπουργοί και τα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Για τα κακά που ανακοινώνουν λένε ότι εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα στο οποίο διαφωνούμε. Και για όσα καλά δεν κάνουν λένε ότι δεν μπορούν γιατί είναι το σύστημα των προηγούμενων που τους κρατά δεμένα τα χέρια. Σίγουρα όλοι περίμεναν περισσότερα από την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση. Ακόμη και όσοι φοβόταν ότι θα γίνει η χώρα Κούγκι. Ακόμη και αυτοί μάλλον έδειχναν απογοητευμένοι στις εορταστικές παρέες. Πιθανότατα κάποιοι θα προτιμούσαν να έχουν επιβεβαιωθεί οι φόβοι τους παρά να δουν τις προσδοκίες της πλειοψηφίας να συντρίβονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μπορεί και να έλεγαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους «που ξέρει, μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος, να έχει δίκιο ο Αλέξης». 

Οι ξένοι όμως ήξεραν περισσότερα και του έδωσαν την ευκαιρία. Πίεσαν Σαμαρά και Βενιζέλο όσο έπρεπε για να έρθει ο Τσίπρας στα πράγματα. Αν δεν πειράζει τον Τσίπρα που υπογράφει μνημόνια, δεν τους πειράζει και αυτούς. Γιατί εκτός από τον Τσίπρα «διάβασαν» σωστά και την ελληνική κοινωνία. Που μόνο από έναν αριστερό θα μπορούσε να δεχθεί τα μέτρα που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο. Συμπέρασμα; Η θεωρία συνομωσίας είναι εν μέρει σωστή.