Για μία ακόμη φορά η κεντροαριστερά βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Η Φώφη Γεννηματά πρότεινε συνδιάσκεψη θέσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και εκλογή του προέδρου της από τη βάση, χωρίς να θιγεί η ύπαρξη των κομμάτων που θα συμμετάσχουν (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κοκ). Αυτός είναι ο ένας δρόμος. Βενιζέλος, Κωνσταντινόπουλος κα προτείνουν έναν άλλο: ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος και εκλογή του προέδρου από τη βάση και... τέλος. Τέλος για το ΠΑΣΟΚ, τέλος για τη ΔΗΜΑΡ, τέλος για όποιο άλλο κόμμα ή κίνηση επιλέξει να συμμετέχει.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται τη θέση της λέγοντας ότι διασφαλίζει την ενότητα του χώρου χωρίς την ισοπέδωση των παραδοσιακών σχημάτων που τον υπηρέτησαν τα τελευταία χρόνια. «Έτσι θα φτιάξουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζουν οι επικριτές της και επιφυλάσσονται για τη στάση τους. Η ουσία είναι ότι για μία ακόμη φορά στο ΠΑΣΟΚ, παρότι έχουν βρεθεί από τα ψηλά στα χαμηλά, αδυνατούν να συμφωνήσουν και στα βασικά. Με τον καθένα να σηκώνει το δικό του μπαϊράκι η παράταξη δε θα πάει μακριά. Δε θα πάει μακριά ούτε ως Συμπαράταξη, ούτε ως ΠΑΣΟΚ, ούτε και ως νέο κόμμα, εφόσον ότι γεννηθεί θα φέρει το DNA των «γονέων» του.

Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Προοδευτικό Κέντρο δεν χρειάζονται κουβέντες και ηγέτες. Στελέχη που θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν χρειάζονται. Σε αυτή την πορεία ένας ή μία θα είναι πρώτος ή πρώτη μεταξύ ίσων. Μεταξύ ίσων που θα έχουν δεσμευθεί να συνυπάρξουν με ότι σημαίνει αυτό. Γιατί δεν υπάρχει τέλειος γάμος. Δεν υπάρχει ζωή χωρίς προβλήματα. Δεν υπάρχει ζευγάρι χωρίς διαφωνίες. Αλλά η συνύπαρξη είναι που δίνει υπεραξία. Που κάνει τον πρώτο μεταξύ ίσων ηγέτη. Αλλιώς η παράταξη θα βγάζει προέδρους, σαν κι αυτούς που έχουν γεμίσει τα καφενεία αυτής της χώρας.

Το να μην αναγνωρίζει κανείς κανέναν είναι το ίδιο κακό και χειρότερο ίσως από τη δουλοπρέπεια. Προφανώς μπορεί κανείς να διαφωνεί με το παρελθόν των χαρισματικών ηγετών. Που ρωτούσαν τα στελέχη τους «τι ώρα είναι» και εκείνα απαντούσαν «ότι ώρα πείτε εσείς κύριε πρόεδρε». Οι εποχές έχουν αλλάξει. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει και ένας ή μία που θα ξεχωρίζει. Που θα έχει μεγαλύτερη ευθύνη, ή κάποιες ευθύνες αποκλειστικές. Δε γίνεται αλλιώς να λειτουργήσει το πράγμα. Είτε γίνει νέο κόμμα, είτε μείνει το ΠΑΣΟΚ.