Εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να συζητάμε για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Όλοι έχουν και δίκιο και άδικο. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι τους απέτυχαν. Ο Γιώργος, ο Αντώνης, ο Βαγγέλης, ο Αλέξης, όλοι.

Το χρέος φουντώνει, οι πρόσφυγες είναι παντού, τα σύνορα γύρω μας κλείνουν.

Το ζητούμενο είναι "τι κάνουμε τώρα;". Μια λύση είναι οι εκλογές. Να αφήσει ο Αλέξης την καυτή πατάτα στον Κυριάκο (σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις). Και να επιστρέψουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ασφάλεια της αντιπολίτευσης. 

Μόνο που δε δείχνει έτοιμος για κάτι τέτοιο ο Αλέξης. Δείχνει ότι θέλει να συνεχίσει να κυβερνά. Έχει μέλι η εξουσία. Ρωτήστε και τον Καρανίκα. Για να συνεχίσει να κυβερνά, όμως, θα πρέπει να ξεπεράσει όχι απλά το κόμμα του, αλλά και τον εαυτό του. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν συμμετέχει σε κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν εμπιστεύεται πλέον τον πρωθυπουργό. Δείχνει τον δρόμο των εκλογών. Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, η Ένωση Κεντρώων, όμως, το σκέφτονται ακόμη.

Το μόνο που θέλουν είναι μια ουσιαστική συμμαχία. Όχι μια κίνηση τακτικής. Γιατί το να κάνει μπάσιμο ο Αλέξης στη Φώφη μέσω των ευρωπαίων σοσιαλιστών δεν είναι και ότι καλύτερο για να δημιουργηθεί κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει και να αποδείξει ότι έχει ξεπεράσει το εμφυλιοπολεμικό "ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν". Γιατί αυτή η τακτική, μέχρι στιγμής, έχει δείξει ότι δεν οδηγεί πουθενά.

Ο Αλέξης πρέπει πράγματι να πάρει το όπλο του. Όχι όμως για να πολεμήσει τους αντιπάλους τους στο εσωτερικό. Αλλά για να το "θάψει" μπροστά τους και να καπνίσει μαζί τους την πίπα της ειρήνης. 

Μήπως και βγει ποτέ λευκός καπνός για τα προβλήματά μας.