Κάθε νεκρός και τραυματίας δεν είναι απλά ένα νούμερο σε μία μακάβρια στατιστική. Είναι μία ακρωτηριασμένη ανθρώπινη ιστορία.  Ένα παιδί που δε θα μεγαλώσει για να κάνει τη δική του οικογένεια. Ένας γονιός που δε θα δει τα παιδιά του να μεγαλώνουν. Ένα δράμα και ένας πόνος που δεν τελειώνει ποτέ. Σε αυτούς τους ανθρώπους το σύστημα οφείλει να πει την αλήθεια. Ποιοι ευθύνονται που οι δικοί τους άνθρωποι χάθηκαν ενώ πήγαιναν στις δουλειές τους. Στις διακοπές τους. 

Γιατί δεν υπάρχει πόλεμος. Οι απώλειες είναι αδικαιολόγητες. Δεν υπάρχει πόλεμος, ούτε με την τρομοκρατία, ούτε πολύ περισσότερο πόλεμος θρησκειών ή πολιτισμών. Ούτε καν οικονομικός πόλεμος, λόγω των ανισοτήτων. Αυτά είναι θεωρίες. 

Οι παλαβοί που δένονται με εκρηκτικά δεν είναι τρομοκράτες. Είναι εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι κράτος. Ούτε καν τρομοκρατική οργάνωση δεν είναι. Εγκληματική οργάνωση είναι. Πληρωμένα πιστόλια. Που καλύπτουν μια σειρά εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως το λαθρεμπόριο καυσίμων, ναρκωτικών και ανθρώπων. 

Δεν έχουν ιδεολογία. Δεν έχουν πίστη. Και τα εκτελεστικά τους όργανα το ίδιο. Ψυχές χάμενες στα σκοτεινά μονοπάτια των ναρκωτικών. Της εξάρτησης. 

Καλό θα είναι λοιπόν το διεθνές σύστημα να τελειώσει με αυτή την εγκληματική οργάνωση. Ανέχεται το εμπόριο ναρκωτικών. Το λαθρεμπόριο κάθε είδους. Ας κόψουν όμως το βήχα σε όσους πωλούν τρόμο. Το διεθνές σύστημα μπορεί. Έχει τους ανθρώπους και τα απαραίτητα μέσα. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν. 

Δεν έχουν απέναντί τους ούτε κράτος, ούτε θρησκεία. Έχουν εγκληματίες του κοινού ποινικού τους οποίους ή θα πρέπει να σκοτώσουν ή να τους οδηγήσουν στα χέρια της Δικαιοσύνης. Γιατί αυτή είναι η δουλειά τους. Δεν είναι να πουλάνε ασφάλεια στους πολίτες των μεγάλων πόλεων. Η δουλειά τους είναι να πάνε εκεί που δίνονται οι εντολές, να βρουν τους αρχηγούς και να τελειώνουν μια και καλή μαζί τους. 

Ο τρόμος πρέπει να φύγει από το τραπέζι. Δεν αποτελεί άλλοθι, ούτε πολιτικό επιχείρημα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε ως άλλοθι, ούτε ως πολιτικό επιχείρημα. Όσοι το κάνουν είναι απλά αδικαιολόγητοι. Και σίγουρα δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είτε είναι πολιτικοί, είτε ανήκουν στις λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας.