Αν οι Σκοπιανοί χρησιμοποιούν τις πλαστικές σφαίρες για να σταματήσουν τους πρόσφυγες, οι ΜΚΟ που τους στέλνουν στον φράχτη με το σύνθημα «open the borders» τους χρησιμοποιούν ως… ανθρώπινες σφαίρες. Για να πετύχουν τους δικούς τους οικονομικούς και πολιτικούς σκοπούς. 

Γιατί, υπάρχουν οι ιδεαλιστές που σπρώχνουν τους πρόσφυγες για να καταργήσουν, σύμφωνα με τη φαντασία τους, τα κράτη και τα σύνορα. Να ανατρέψουν τις κυρίαρχες δυνάμεις. Ιδεαλιστές; Αδίστακτοι; Επαναστάτες που θέλουν να γίνουν φακίρης στη θέση του φακίρη; Μικρή η διαφορά σύμφωνα και με τον Μακιαβέλι. 

Υπάρχουν όμως και οι άλλοι, που είναι σίγουρα αδίστακτοι. Που εμπορεύονται τους πολιτικούς στόχους των ιδεαλιστών και την ανάγκη των προσφύγων για να εξασφαλίσουν χρήματα. Επιδοτήσεις. Για να μη φωνάζουν, για να μην σπρώχνουν τον κόσμο στα σύνορα αρκεί κάποιος να τους «μπουκώσει» με ευρώ.  

Δυστυχώς, αυτή είναι η αλήθεια. Εκβιάζουν το πολιτικό σύστημα της Ευρώπης. Όπως έκανε η Μαφία, όπως κάνουν οι νταβατζήδες. Μέχρι εδώ η ανάλυση μάλλον αποτελεί κοινό τόπο. Το ερώτημα είναι γιατί το πολιτικό σύστημα δέχεται τον εκβιασμό; Άντε να δεχτούμε πως οι μεγάλοι αυτής της Γης δε μπορούν να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο στη Συρία. Ότι δε μπορούν να σταματήσουν τους δουλεμπόρους που πνίγουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη θάλασσα. Ούτε τους 100 δήθεν αλληλέγγυους της Ειδομένης δε μπορούν να βάλουν στη θέση τους;  

Αναζητώντας απαντήσεις μία εκδοχή είναι η ανικανότητα. Άλλη, η πραγματική αδυναμία να χειριστούν την κατάσταση λόγω της ιδιομορφίας της. Ένα τρίτο ενδεχόμενο είναι να βγάζει χρήμα και το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Στα υπόγεια ή τα ρετιρέ. Υπάρχει και μία τέταρτη: το πολιτικό σύστημα να εκβιάζεται για να μην ασχοληθούν οι ενοχλητικοί με άλλες πιο επικίνδυνες για το ίδιο υποθέσεις. Να χρησιμοποιεί αυτού του τύπου τα θέματα και τις συναφείς «ευαισθησίες» ως άλλοθι ή αντιπερισπασμό. 

Για το τι πραγματικά γίνεται με το τραπεζικό χρήμα, το εμπόριο ναρκωτικών, ανθρωπίνων οργάνων, τα μονοπώλια, το καρτέλ της γνώσης και της έρευνας. Γιατί, πολλοί ισχυρίζονται πως αν έπεφταν τα σύνορα σε αυτούς τους τομείς δε θα υπήρχε ανάγκη κανείς να γίνει πρόσφυγας. Ή, τουλάχιστον, οι ανάγκες θα ήταν πολύ μικρότερες.  

Μπορεί τα όρια και η αλήθεια για το ποιος και γιατί εκβιάζει και το ποιος και γιατί εκβιάζεται να είναι δυσδιάκριτα. Όσο ορατό, όμως, διά γυμνού οφθαλμού, είναι το ποιοι κρατούν τα όπλα με τις πλαστικές σφαίρες άλλο τόσο προφανές είναι και το ποιοι κρατούν τα όπλα με τις ανθρώπινες σφαίρες. Αυτοί οι κύριοι πρέπει να εντοπιστούν και να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες των νόμων. Είτε ως εκβιαστές, είτε ως εκμεταλλευτές. Μικρή η διαφορά, που θα έλεγε και ο Μακιαβέλι.