Μετά και την ψηφοφορία της Κυριακής στη Βουλή μία είναι η πραγματική απειλή για τη χώρα: η επικράτηση της θεωρίας ότι όλοι είναι ίδιοι και του μονόδρομου της λιτότητας. Αν επικρατήσει η αίσθηση της ματαιότητας, είτε η κοινωνία επιλέξει την παραίτηση, είτε το… Κούγκι, το ίδιο είναι. Αυτό που θα χάσουμε δε θα είναι τα λεφτά μας, αλλά την ελευθερία μας. Τον τρόπο ζωής που κατακτήσαμε στις δεκαετίες μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Σε αυτό τον κίνδυνο οι ευθύνες της Αριστεράς είναι τεράστιες. Γιατί αυτή ήταν η δημοκρατική εφεδρεία του πολιτικού μας συστήματος. Σε αυτή στράφηκε ο κόσμος όταν ήρθε η ώρα να αποδοκιμάσει τον δικομματισμό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε όλες τις ελπίδες που ο ίδιος είχε καλλιεργήσει. Αντί του άλλου δρόμου, επέλεξε τον συμβιβασμό, ακριβώς με τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενοι.  

Η απειλή είναι πραγματική. Ο κίνδυνος να αυξηθεί η αποχή στις εκλογές ή ο κόσμος να στραφεί σε επιλογές αυτοτιμωρίας (τύπου Χρυσής Αυγής) είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός. Η χώρα έχει επειγόντως ανάγκη από ενέσεις ηθικού. Από νέες ιδέες στο δημόσιο διάλογο. Και νέα πρόσωπα που θα ενεργοποιήσουν τα «αντισώματα» της κοινωνίας μας. Που θα στρέψουν τον κόσμο στη συμμετοχή και όχι στην αποχή. Πρόσωπα και ιδέες που θα δώσουν σε όλους μας τη δυνατότητα της επιλογής.  

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και λοιποί συγγενείς δε μπορεί να συνεχίσουν με αλληλοκατηγορίες. Πρέπει να υπερβούν τα κομματικά τους όρια και να επιτρέψουν στην κοινωνία να ανασάνει. Αλλιώς, θα επέλθει ο θάνατος όχι διά της οικονομικής, αλλά της διανοητικής και κοινωνικής ασφυξίας. Γιατί ότι δεν εξελίσσεται πεθαίνει. Απλά είναι τα πράγματα στη φύση. Απλά είναι τα πράγματα και στην πολιτική ζωή.