Οι παροιμίες αποτυπώνουν τη λαϊκή σοφία, αλλά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τις δεκαετίες 80’, 90’ και 00’ η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ εγκλώβισε την Αριστερά, σε όλες τις εκφάνσεις της, σε μονοψήφια ποσοστά. Το πολιτικό σύστημα λειτουργούσε μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και Ρηγίλλης.   

Αυτό θα συμβεί και τώρα: αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει στα κυβερνητικά του καθήκοντα το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δει διψήφιο ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ πετύχει θα πάρει κι άλλα στελέχη από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ ενώ οι εκσυγχρονιστές θα προτιμήσουν τη συνεργασία με τη ΝΔ για να συγκροτήσουν το αντίπαλο δέος.  

Αντίθετα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει, αν το θερμόμετρο στην κοινωνία ανέβει, τότε το ΠΑΣΟΚ θα έχει την ευκαιρία του. Μόνο που ο στόχος του ΠΑΣΟΚ ή του νέου κόμματος που θα το αντικαταστήσει, δε θα είναι η τρίτη θέση του ρυθμιστή, αλλά η δεύτερη και βλέπουμε. Η θέση του διεκδικητή της εξουσίας. Γιατί όλοι οι καλοί… δε χωράνε.  

Τα σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου καλά είναι για τα χαρτιά, αλλά η πραγματικότητα στη χώρα μας άλλα μας διδάσκει. Μπορεί η διχόνοια να είναι ίδιον του λαού μας, αλλά ο Έλληνας προτιμά τις μεγάλες παρατάξεις από τι μικρές γκρούπες. Ως κοινωνικά όντα που είμαστε θέλουμε μεγάλη παρέα. «Μικρό χωριό, κακό χωριό» για να επικαλεστώ και πάλι τη λαϊκή σοφία.  

Αρκετά όμως με τη θεωρία. Οι… πανελλαδικές, μέρες που είναι, έχουν και «ασκήσεις». Στη δική μας περίπτωση καλή είναι η άποψη, καλύτερο το ρεπορτάζ. 

•    Ο Σταύρος Θεοδωράκης διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί στη σοβαρή σχέση που πάει να οικοδομηθεί με το ΠΑΣΟΚ θα έχανε αν ήταν δεδομένος. 
•    Η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Γιώργος Φλωρίδης και άλλοι εκσυγχρονιστές είναι προφανές ότι προτιμούν την κεντροαριστερά από την κεντροδεξιά, αλλά αν δεν προχωρήσει η ανασυγκρότηση του χώρου κανείς δε μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρουν ένα σχήμα συνεργασίας με τη ΝΔ, στο πλαίσιο μιας συμμαχίας απέναντι στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ
•    Και η Φώφη Γεννηματά από την πλευρά της δε ρίχνει τα τείχη του ΠΑΣΟΚ για να υποδεχτεί στελέχη που μέχρι πρόσφατα ήταν εντός. Στην πολιτική δεν αντικαθιστάς αβασάνιστα ένα ισχυρό brand, όση φθορά κι αν έχει υποστεί.
Όλοι μαζί οι λεγόμενοι κεντροαριστεροί μπορούν να εκτοπίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αποτύχει. Για το λόγο αυτό κρατούν όλοι ανοικτές τις επιλογές τους. Και μαζί και μόνοι, και με το ΠΑΣΟΚ, και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ (ορισμένοι). 

Για την ώρα, βέβαια, άλλοι έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρώτος σχεδιάζει τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακούγονται πολλά για Ρέππα, Μπένο, Χριστοδουλάκη, Μαριλίζα, Καστανίδη κα. Ο πρωθυπουργός έχει δυο ευκαιρίες για να ανοίξει τις πόρτες του ΣΥΡΙΖΑ: τον ανασχηματισμό και το συνέδριο που ετοιμάζει. 

Ευκαιρίες διεύρυνσης έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η εικόνα στην εκδήλωση της Δράσης με την Άννα στα δεξιά του και τον Σταύρο στα αριστερά του είναι ενδεικτική. Στο παρασκήνιο κινείται μια ομάδα στελεχών που συνυπήρξαν στη ΔΗΜΑΡ προκειμένου να δημιουργήσουν μία κίνηση, στο πρότυπο των Μεταρρυθμιστών του Λυκούδη, ώστε να έχουν ένα σχήμα συνεργασίας με τη ΝΔ, αν απαιτηθεί ένα μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι πολλά τα… υπόγεια ρεύματα.