Μια ειδησούλα τόση δα, χαμένη στο άγριο δάσος της επικαιρότητος: Το  Γηροκομείο Πειραιά απαγορεύει στους τροφίμους να καπνίζουν ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους! Οι παραβάτες αποπέμπονται. Και οι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται, χάνουν τη δουλειά τους. Απολύονται.

Υπήρξε σοβαρή αφορμή για την απόφαση αυτή: μια ηλικιωμένη απανθρακώθηκε στο δωμάτιό της. Την πήρε ο ύπνος και της έπεσε το αναμμένο τσιγάρο στο μαξιλάρι. Τραγικό γεγονός, θεμιτός ο συναγερμός της Διοίκησης, αλλά οριακή και άδικη η απόφαση για ολική απαγόρευση του καπνίσματος.

Επιβλαβές  και φονικό το τσιγάρο. Μα  για κάποιους είναι  βάλσαμο κι απαντοχή. Ξέρουν τις επιπτώσεις οι καπνιστές, αλλά τις αναδέχονται .Και τις προσπερνούν. Φωτάκι στους σκοτεινούς διαδρόμους της ζωής τους το τσιγάρο. Μυστικές στιγμές και ανεπίδοτες σκέψεις, χαρές και λύπες, κρίσιμες αποφάσεις και δισταγμοί ,εσωτερικά ρήγματα και ηδονικά ρίγη,  βίαιοι στροβιλισμοί και  ντέρτια, όλα δηλαδή, περνούν  από το θεωρείο του τσιγάρου. Προσκυνητές στη χάρη του οι καπνιστές.

Ε, πόσω μάλλον για τους ηλικιωμένους του Γηροκομείου. Παρεούλα και τσιγάρο στον κήπο. Αναμνήσεις που δεν αποσταίνουν ποτέ, κουβεντούλες για τα τρέχοντα  τα γενικά (διότι τα δικά τους τα προσωπικά έχουν μαζέψει σαν χιλιοπλυμένα ρούχα ), απέραντες σιωπές και τσιγαράκι βάλσαμο. Για να περνούν οσο γίνεται ανώδυνα  οι ώρες και να κυλούν αργά τα έγκλειστα χρόνια που λιγοστεύουν και μοιάζουν αναμμένα τσιγάρα που σιγοκαίνε και τελειώνουν.

Ας το ξαναδεί το θέμα  ο Μητροπολίτης Πειραιώς, ο οποίος τυγχάνει Πρόεδρος του Γηροκομείου. Θα ήταν ευχής έργο να αναθεωρηθεί η απόφαση.