Έχουν κάτι στο μυαλό τους, το ξεφουρνίζουν και μετά το παίρνουν πίσω. Χθες η Φωτίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, προχθές ο Κούλογλου για τις τηλεοπτικές άδειες, νωρίτερα ο Λεβέντης για τις δημοσκοπήσεις  και πάει λέγοντας. Πλήθος οι διευκρινιστικές δηλώσεις, συνθέτουν –και αποκαλύπτουν- ένα μωσαϊκό επιπολαιότητος και μικροπολιτικής πονηριάς.

Επιπόλαιο και ανεύθυνο είναι να μιλάς χωρίς στοιχεία ή με μισόλογα. Διαθέτεις ντοκουμέντα; Δωσ’ τα στη δημοσιότητα. Και ετοιμάσου να αντιμετωπίσεις πειστικά τον αντίλογο. Αν όχι, κρείττον σιγάν του λαλείν. Αντ΄ αυτού επιστρατεύεται προστατευτικά η ολέθρια και προσβλητική οδός των διευκρινιστικών δηλώσεων. Ολέθρια, διότι εκτίθεται ως αναξιόπιστος ή δειλός ο δηλώσας: μόλις βλέπει σφοδρές τις αντιδράσεις ή δηκτικά τα σχόλια, σπεύδει να υπαναχωρήσει. Και είτε εγκαλεί τα ΜΜΕ για στρέβλωση των δηλώσεων ή εκστομίζει το αμίμητο περί παρερμηνείας, λέγοντας «δεν εννοούσα αυτό».

Αμίμητο και προσβλητικό ταυτόχρονα. Γιατί προσβάλλει ευθέως την αντιληπτική ικανότητα  εκείνων που έγιναν κοινωνοί των δηλώσεων. Να, όπως η αναφορά της κυρίας Φωτίου στους υπαλλήλους του υπουργείου της: μίλησε καθαρά για ένα ικανό ποσοστό υπαλλήλων που «δεν κάνουν τίποτε» και για ένα άλλο που την υπονομεύει : «Αν δεν είχα εγώ νομικό σύμβουλο από το πρωί μέχρι το βράδυ, με αυτά που μου φέρνουν να υπογράψω θα ήταν να πάω φυλακή».

Συγκεκριμένη καταγγελία. Και ηχηρή. Κι όμως η κυρία Φωτίου στην διευκρινιστική της δήλωση δεν αναφέρει τίποτε απ΄ αυτά. Απεναντίας, μιλάει για «ιδιαίτερα θετική και αποδοτική εμπειρία» από την συνεργασία της με τους υπαλλήλους του υπουργείου! Κάπως έτσι αντέδρασαν και οι Λεβέντης και Κούλογλου. Δια της σκολιάς οδού της ανασκευής.

Συχνά, συμβαίνει και κάτι άλλο. Μπροστά στο κομματικό ακροατήριο οι πολιτικοί προσαρμόζουν τον λόγο τους . Ξέρουν τι ενθουσιάζει ή καθησυχάζει  τους κομματικούς φίλους και τα στελέχη. Και σκορπάνε αφορολόγητες λέξεις και καταγγελίες. Για φανταστικούς εχθρούς και για μυθικές δυσκολίες. Αλλά μόλις αυτά διαρρεύσουν, σπεύδουν να τα πάρουν πίσω…Τέλος, ορισμένοι πολιτικοί προβαίνουν σε ορισμένες δηλώσεις, έχοντας έτοιμη την διευκρίνιση! Στόχος είναι  να τεθεί σε κίνηση κάποια άποψη, ένσταση η καταγγελία τους, και  να προκληθεί θόρυβος. Δίνουν το στίγμα, δηλαδή, και μετά…ας είναι καλά  το ορυχείο των διευκρινιστικών δηλώσεων.

Μόνο που δεν αντιλαμβάνονται ότι από το ορυχείο αυτό και από τις στοές της μικροπολιτικής δεν εξορύσσεται παρά σκουριά. Σκέτη σκουριά.