Δεν πετάς τίποτε. Ουτε το θέμα Κουφοντίνα, ούτε τις offshore, ουτε τα όπλα προς την Σαουδική Αραβία, ούτε τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ-τίποτε. Όλα έχουν την αξία τους, έστω κι αν ορισμένα θέματα διογκώνονται και αποτελούν πεδίο μικροπολιτικής διαμάχης.

Ελα όμως που κάποια άλλα ζητήματα πρωταρχικής σημασίας παραβλέπονται. Δεν συνιστούν είδηση άξια προσοχής και δεν απασχολούν κανέναν. Ούτε τους πολιτικούς ούτε τα ΜΜΕ. Όπως αυτό: Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Tesla ,Elon Musk, και συζήτησαν την πιθανότητα για κατασκευή εργοστασίου αυτοκινήτων στην Τουρκία.

Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα. Όχι μόνο γιατί οι γείτονες κινούνται δραστήρια και αποτελεσματικά στον τομέα των επενδύσεων -άρα, ανταγωνιστικά με μας-,αλλά διότι η Tesla είχε επιλέξει την Ελλάδα ως χώρα για την επένδυσή της και είχε επαφές στην Αθήνα για την κατασκευή του εργοστασίου.

Φεύ! Οι Αμερικανοί έφυγαν απογοητευμένοι και επέλεξαν τελικά την Ολλανδία για την ανέγερση του εργοστασίου. Εκεί, βρήκαν ο,τι ήθελαν: γρήγορη αδειοδότηση, οικόπεδο που παραχώρησε το κράτος, εύκολη πρόσβαση σε λιμάνια και σιδηροδρομικό δίκτυο, φορολογική σταθερότητα και ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας.

Προσοχή! Τους Αμερικανούς δεν τους ενδιέφερε το χαμηλό κόστος εργασίας, αλλά όλα τα προαναφερθέντα. Και είχαν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος, καθώς ήθελαν ενέργεια από τον ήλιο για την κίνηση του εργοστασίου. Η Ολλανδία υστερεί στον τομέα αυτόν, στον οποίον η χώρα μας υπερέχει συντριπτικά, αλλά προτιμήθηκε διότι συγκέντρωνε στον απόλυτο βαθμό όλα τα υπόλοιπα στοιχεία.

Πάμε πίσω. Στην Αθήνα είχε έρθει υψηλόβαθμη αποστολή της Tesla και συζήτησε με ιθύνοντες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά αποχώρησε άπρακτη. Είχε συναντήσει «απροθυμία και χλιαρή ανταπόκριση», λέει ο Σωτήρης Μπρέγιαννος, ο δικηγόρος που συνεργάζεται με την Tesla.Ετσι, πήγε στην Ολλανδία και έστησε την δεύτερη γραμμή παραγωγής (η πρώτη είναι στις ΗΠΑ).

Προσοχή, πάλι. Μιλάμε για το 2012. Δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ τότε στην κυβέρνηση. Ησαν οι άλλοι. Που υποτίθεται ότι κυνηγούσαν τις επενδύσεις… Αλλά θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε αν και η σημερινή κυβέρνηση, που επίσης κόπτεται για επενδύσεις, έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το νέο εργοστάσιο της Tesla- αυτό που κυνηγάει τώρα ο Ερντογάν.

Φοβούμαι ότι δεν έχουν ξοδέψει ούτε ένα λεπτό για την υπόθεση αυτή . Γιατί δεν έχουν κατανοήσει-όπως και οι προηγούμενοι- ότι η εν λόγω επένδυση , πέρα από τις θέσεις εργασίας, θα εγκαθιστούσε την Ελλάδα στην πρώτη γραμμή του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Tesla είναι αυτή, δεν είναι παίξε -γέλασε…