Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24.7 ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος εγκάλεσε την κυβέρνηση για αδιαφάνεια και για πλείστα όσα. Όσο για τα Σαουδαραβικά, δήλωσε τα εξής: «Η ΝΔ δεν θα επενδύσει στο θέμα της Σαουδικής Αραβίας, που δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει».

Τα μέχρι τώρα στοιχεία και τα εξ αυτών συμπεράσματα ενισχύουν το επιχείρημα Κύρτσου. Ούτε για μέγα σκάνδαλο πρόκειται, στο οποίο μπορεί να επενδύσει ένα κόμμα που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, αλλά ούτε για καθαρή και πάλλευκη υπόθεση, την οποία αφήνεις ανέγγιχτη.

Ας την δούμε ψύχραιμα και απροκατάληπτα με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα:

1. Μεσάζων ή εκπρόσωπος ο Παπαδόπουλος; Έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ο κ.Καμμένος-έγγραφο επικυρωμένο από την ελληνική προξενική αρχή στο Ριάντ- καταδεικνύει ότι ο Παπαδόπουλος εκπροσωπεί την Σαουδική Αραβία. Το κρίσιμο αυτό στοιχείο-κρίσιμο διότι διαγράφει εξ αντικειμένου  την λέξη μεσάζων- δεν έχει διαψευστεί, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Επομένως, η ελληνική κυβέρνηση συνομιλούσε/ διαπραγματευόταν με εκπρόσωπο της Σ.Α. και όχι με μεσάζοντα.

  • Μια στάση εδώ: τα πυρά της αντιπολίτευσης περί μη εκπροσώπησης της Σ.Α. από τον Παπαδόπουλο είχαν αφετηρία την αρχική ενημέρωση από τον πρόξενο της χώρας μας στο Ριάντ, ο οποίος είχε επικαλεστεί την μαρτυρία ανωνύμου πηγής. Όμως αποκαλύφθηκε ότι πηγή του υπήρξε ο κ. Τζων Σφακιανάκης και όχι αξιωματούχος της Σ.Α.
  • Άλλη μια στάση: Ο κ. Σφακιανάκης ΔΕΝ είναι  σύμβουλος κάποιου Σαουδάραβα υπουργού. Υπήρξε κατά το παρελθόν. Τώρα είναι Ανώτερος Μελετητής στο Ίδρυμα Αραβία και Διευθυντής Οικονομικών Ερευνών στο Κέντρο Ερευνών του Κόλπου στο Ριάντ… Επομένως, δύναται να είναι γνώστης γεγονότων και παρασκηνίων, αλλά επ΄ουδενί εκπροσωπεί επισήμως και εγκύρως την κυβέρνηση της Σ.Α.
  • Στάση Τρίτη: Από τίποτε δεν προκύπτει ότι ο κ. Σφακιανάκης είναι μεσάζων. Είπε τη γνώμη του στον πρόξενο για τον Παπαδόπουλο   και για τα βλήματα ( ότι είναι ακριβά) και ουδέν έτερον. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής… Όσο για την σύνδεσή του με την σύζυγο του κ. Μητσοτάκη, ουδέν επιλήψιμον υπάρχει από την συνύπαρξή τους στην Endeavor Greece (αντιπρόεδρος η κυρία Μητσοτάκη, στέλεχος ο κ.Σφακιανάκης). Ούτε συνεργασία ούτε καν γνωριμία (διαβεβαίωση της κυρίας Μαρέβας Μητσοτάκη μέσω εξωδίκου, το οποίο θα μπορούσε να μην είχε σταλεί-τουλάχιστον προς τις τρείς εφημερίδες. Ήταν αρκετή μια διαφωτιστική επιστολή).

2. Φίλος του Καμμένου, ο Παπαδόπουλος, που  «μπαινοβγαίνει στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας»; Ούτε φίλος, όπως λέει η αντιπολίτευση ούτε άγνωστος, όπως είπε κάποια στιγμή ο κ. Καμμένος. Ο μυστηριώδης αυτός άνθρωπος μπαινόβγαινε εδώ και χρόνια στο υπουργείο αυτό και  είχε εμπορικές παρτίδες με την αστυνομία (είχε πωλήσει υλικό που κρίθηκε ακατάλληλο).

3. Γιατί δεν μπήκαν τα χρήματα, αφού είχε υπογραφεί η σύμβαση; Απάντηση δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής από ελληνικής πλευράς. Οπερ σημαίνει ότι  «κάτι» υπήρχε στην σύμβαση που δεν ικανοποιούσε τους Σαουδάραβες. Κάτι  διαφορετικό πιθανώς από αυτό που είχαν συμφωνήσει με τον Παπαδόπουλο να διαπραγματευθεί.

  • Τον Αύγουστο του 2017, λύθηκε μερικώς το μυστήριο. Η επίσημη αποστολή από την Σαουδική Αραβία μίλησε για 100.000 βλήματα και όχι για 300.000. Μεγάλη απόκλιση και εύλογα ερωτήματα: γιατί δεν το ανακάλυψαν νωρίτερα οι Σαουδάραβες, λέγοντας στον Παπαδόπουλο ότι δεν υπογράφουν τέτοια  σύμβαση; Μήπως το είχε αποκρύψει ο Παπαδόπουλος; Μήπως υπαναχώρησαν για τους δικούς τους λόγους οι Σαουδάραβες; Και εν πάση περιπτώσει, όταν ήρθε στην Αθήνα η αποστολή, ρωτήθηκε από τους Έλληνες ιθύνοντες για την απόκλιση στον αριθμό των βλημάτων; Και εκείνοι τι απάντησαν;
  • Επίσης: είχε συζητηθεί και διευκρινιστεί εξ αρχής το θέμα της μεταφοράς των βλημάτων; Ποιος, δηλαδή, θα μεταφέρει το φορτίο. Ο Παπαδόπουλος, οι Σαουδάραβες ή κάποιος άλλος. Όπως κατέστη γνωστό, σίγουρα το έθεσαν οι Σαουδάραβες όταν ήρθαν στην Αθήνα, λέγοντας ότι η αποστολή θα γίνει με δικά τους μέσα.

Τα προεκτεθέντα στηρίζονται στα μέχρι στιγμής στοιχεία. Επίσης αξίζει να ληφθεί υπόψιν και  κάτι που δεν αξιολογηθεί επαρκώς: οι διαμάχες στους κόλπους του σαουδαραβικού συστήματος εξουσίας .

Υ.Γ. Το ηθικό θέμα που ετέθη με τραγική καθυστέρηση από τον κ. Φίλη, παραπέμπει μεν και στην προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού ( εμπόριο όπλων με θύματα αμάχους), αλλά ταυτόχρονα -και πέραν της όψιμης ευαισθησίας- διευκολύνει την κυβέρνηση να ακυρώσει την σύμβαση, ώστε να απαλλαγεί από τις υπαρκτές γκρίζες ζώνες της συνολικής υπόθεσης.