Πρώτα η Συμφωνία για το Μακεδονικό. Τώρα, η απόφαση για το χρέος και τα συναφή. Οι αντιδράσεις αναμενόμενες: οι μεν θριαμβολογούν, οι δε ενίστανται ή καταστροφολογούν… Εμείς, χαμένοι στις κρύπτες του «ήσσονος», δοξολογούμε την τυπική έλευση του θέρους και βλέπουμε ανελλιπώς Μουντιάλ.

1) Eurogroup: «Δεν υπάρχει λόγος ούτε για διθυραμβικά σχόλια ούτε όμως για δάκρυα. Υπάρχει μια Συμφωνία που μπορεί να δώσει προοπτική για το μέλλον» …Τάδε έφη Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών…

2) Μεταναστευτικό: Η Ευρώπη  προβληματίζεται και ανησυχεί, η Μέρκελ πιέζεται και ψάχνει διέξοδο και εμείς, ως χώρα, έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε για πιθανές επιβαρυντικές διευθετήσεις. Ας περιμένουμε την μίνι Σύνοδο στις Βρυξέλλες, την Κυριακή, ελπίζοντας ότι δεν θα την πληρώσει πάλι ο Νότος και ειδικά η Ελλάδα.

3) Ευοίωνα : Περί πραγματικής οικονομίας κα( ιδιωτικού) επιχειρείν ο λόγος. Τρία παραδείγματα που αποτυπώνουν θετική δυναμική και καταλείπουν περιθώριο αισιοδοξίας:

Λάδι: Διθυραμβικό επτασέλιδο ρεπορτάζ σε μεγάλο ρωσικό περιοδικό για το ελληνικό ελαιόλαδο. Ο συντάκτης πήγε στην Χαλκιδική, επισκέφθηκε ελαιώνες και σχετικές επιχειρήσεις, γράφοντας μετά λόγου γνώσεως το κείμενό του. Σημειωτέον, ότι η έλευση του Ρώσου  συναδέλφου πραγματοποιήθηκε μετά από σχετική πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα…

Αλουμίνιο: Ελληνικό εργοστάσιο στις ΗΠΑ και εξαγωγές στην κοσμοκράτειρα; Βεβαίως! Βαριά βιομηχανία της χώρας μας με 21 βιομηχανικές μονάδες, τρείς χιλιάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και 30.000 εργαζόμενοι. Οσο για τις εξαγωγές, το αλουμίνιο και τα σχετικά προϊόντα φτάνουν στο 5,5 των συνολικών εξαγωγών.

Τουρισμός : Επένδυση 150 εκατ. ευρώ σε ξενοδοχειακή μονάδα από τον βρετανικό κολοσσό Thomas Cook. Οι ιθύνοντες της εταιρείας χαρακτηρίζουν τη χώρα μας «πολύ σημαντική αγορά» και τον «δεύτερο μεγαλύτερο προορισμό μετά την Ισπανία».

Τουρκία : Θα ηρεμήσει η γείτων μετά τις επικείμενες εκλογές; Μάλλον όχι. Απλώς ενδέχεται να μην είναι ίδια η ένταση και η συχνότης των προκλήσεων… Πάντως, εφέτος η γείτων είδε τον Τουρισμό της να ανακάμπτει, ενώ δεν περνούν απαρατήρητες οι εργώδεις προσπάθειες για περαιτέρω  ενίσχυση της πολεμικής της βιομηχανίας.

…Πάμε τώρα. Μουντιάλ και ξερό ψωμί (…που λέει ο λόγος). Με τους υπέροχους φιλάθλους της Ιαπωνίας και της  Σενεγάλης να μαζεύουν τα σκουπίδια τους από τις εξέδρες και με την ταπεινωτική ήττα της  Αργεντινής να δίνει το στίγμα του απρόβλεπτου σ΄αυτό το υπέροχο πανηγύρι της μπάλας.