Η οικογένεια του Κούνδουρου αρνήθηκε να γίνει η κηδεία του δημοσία δαπάνη για να μην επιβαρύνει το Δημόσιο.

Η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη αποφάσισε η κηδεία του Νίκου Κούνδουρου να γίνει «δημοσία δαπάνη». Ήταν μια απόφαση ωραία, επιβεβλημένη και αναμενόμενη καθώς ο νεκρός, με το έργο του, για πολλές δεκαετίες, τίμησε τη χώρα και προσέφερε πολλά και σπουδαία στον κινηματογράφο της. 

Εξίσου ωραία, όμως, αν και απροσδόκητη ήταν η αντίδραση της οικογένειας του εκλιπόντος. Η γυναίκα του Ν. Κούνδουρου, Σωτηρία, η κόρη του Διαλεχτή και ο γιος του Σήφης ευχαρίστησαν την ελληνική πολιτεία για την τιμή αυτή, αλλά αρνήθηκαν την κηδεία «δημοσία δαπάνη», λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης της χώρας.  Έτσι, η οικογένεια τίμησε με τον καλύτερο τρόπο τον νεκρό της, δείχνοντας ένα ήθος που είχε και ο εκλιπών. Γιατί ο Νίκος Κούνδουρος, από πολύ μικρή ηλικία ήταν ένας άνθρωπος ακέραιος, που υποστήριξε με πάθος τις ιδέες του. Γι’ αυτό, στα πέτρινα χρόνια του Εμφυλίου, υπέστη διώξεις και δεινοπάθησε, αλλά δεν απαρνήθηκε αυτά που πίστευε, βάζοντας πάντα μπροστά τις ιδέες του και το κοινό καλό. Αυτό το ήθος δείχνει ότι συνεχίζει η οικογένειά του, με τη στάση της.

Σίγουρα, το ζήτημα  δεν είναι πόσο κόστισε η κηδεία, με πόσα χρήματα θα επιβαρυνόταν το ελληνικό κράτος και πόσα γλίτωσε. Αυτό είναι ασήμαντο. Αυτό που δεν είναι διόλου ασήμαντο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, είναι ο υψηλός συμβολισμός της στάσης της οικογένειας. Γιατί μας δείχνει, συμβολικά, μια διαφορετική αντίληψη για το ήθος και το δημόσιο χρήμα. Και δεν μπορεί παρά να σκεφτεί κανείς πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα αν τα δημόσια πρόσωπα (από βουλευτές και υπουργούς μέχρι διοικητές οργανισμών), καθώς και οι οικονομικά ισχυροί του τόπου συμμερίζονταν, έστω λίγο, μια παρόμοια αντίληψη. Αν φρόντιζαν δηλαδή, με κάθε τρόπο, να μην επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο, αν μεριμνούσαν να αποποιηθούν τα προνόμιά τους. Η οικογένεια Κούνδουρου, στο κάτω κάτω, δεν αποποιήθηκε κανένα «προνόμιο». Με τρόπο σεμνό, ευχαρίστησε την πολιτεία για την τιμή, αλλά δεν θέλησε να την επιβαρύνει. Ας ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά της.