Το ζήσαμε και αυτό στη χώρα των λωτοφάγων που οι πολιτικοί μπορούν να μας δουλεύουν και να μας σερβίρουν παραμύθια και… πράσινα άλογα. 

Ο μεγάλος εκσυγχρονιστής της χώρας πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τον οποίο πολλοί έχουν κατηγορήσει ότι άνοιξε τη πόρτα στην  διαπλοκή και ότι «συμμάχησε ακόμα και με τα σκ@τ@ για να κυβερνήσει»-δεν είναι δική μου φράση αλλά πρώην ανώτατου πολιτικού παράγοντα-  μας είπε  για τις μίζες του Άκη: «Λυπάμαι διότι όλες αυτές οι αθλιότητες συνέβησαν επί δικής μου πρωθυπουργίας». 

Ναι με αυτήν φράση ο Κώστας Σημίτης απέφυγε να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για το μεγάλο πάρτι που είχε στηθεί επί πρωθυπουργίας του.  Αυτά είπε ο Κώστα Σημίτης  στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου κατέθεσε ως μάρτυρας στην δίκη του Άκη Τσοχατζόπουλου για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1. 

Δεν ήξερε; Δεν γνώριζε; Δεν είχε προειδοποιηθεί; Για τα δύο πρώτα, μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, για το τρίτο η απάντηση είναι ΝΑΙ. 

Και μάλιστα από τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετέπειτα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή

Ακολουθεί το ρεπορτάζ της εποχής, θα σας πάω λίγο πίσω, τον Ιούλιο του 2000:        

Σε έντονη αντιπαράθεση ήλθαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής... μέσω επιστολών περί διαφάνειας της δημόσιας ζωής. Αφορμή η σχετική επιστολή του Κ.Καραμανλή στις 4 Ιουλίου προς τον πρωθυπουργό, στην οποία κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι αρνείται να ακούσει προτάσεις για την καταπολέμηση της διαπλοκής στις συναλλαγές του Δημοσίου. 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε, μεταξύ άλλων, την κυβέρνηση ότι αθέτησε παλαιότερη δέσμευσή της για συγκρότηση Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής, που σκοπό θα είχε τον έλεγχο των συμβάσεων για έργα και προμήθειες του Δημοσίου.

Ο Κ.Καραμανλής στην επιστολή του υποστήριζε ότι μία από τις συνέπειες της διαπλοκής είναι ο "αποκλεισμός του επιχειρηματικού κόσμου", και συνέδεε την αδιαφάνεια με "μηχανισμούς αποπληροφόρησης και εκβιασμού της κοινής γνώμης".  

Πώς αντέδρασε ο πρωθυπουργός 

Με μία κίνηση αιφνιδιασμού, ο πρωθυπουργός έδωσε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το κείμενο της επιστολής Καραμανλή, καθώς και της δικής του απαντητικής επιστολής. Σε αυτήν, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης υποστηρίζει ότι οι προτάσεις του Κ.Καραμανλή "χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη προχειρότητα και γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού και κομματικής εκμετάλλευσης", ενώ καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει όποια συγκεκριμένα στοιχεία έχει στον εισαγγελέα.

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει χαρακτηριστικά στην επιστολή του: "Ο θεσμικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ιδιαίτερα σοβαρός και απαιτεί υπευθυνότητα κατά την άσκησή του. Η πολιτική της σκανδαλολογίας είναι μία καταδικασμένη πολιτική".
Και συνεχίζει: "Κύριε πρόεδρε, θέλω κατηγορηματικά να σας πω ότι δεν δέχομαι ούτε εγώ, ούτε η κυβέρνησή μου, ούτε το κόμμα μου μαθήματα ηθικής ευαισθησίας και εντιμότητας. Θέλω δε να γνωρίζετε ότι δεν θα εγκλωβιστεί η πολιτική ζωή της χώρας σε ένα κυνήγι μαγισσών. Εύχομαι ειλικρινά να μη σας οδηγήσουν σε αυτόν το δρόμο η έλλειψη εποικοδομητικών προτάσεων και οι εσωκομματικές ανάγκες". 

Ο κ. Σημίτης δεν δεχόταν μύγα στο σπαθί του για την ηθική της κυβέρνησης του! Επομένως κάλυπτε και τον Άκη Τσοχατζόπουλο χορηγώντας του πιστοποιητικό ηθικής!  Ο κ. Σημίτης έλεγε στον κ. Καραμανλή να πάει τα στοιχεία στον εισαγγελέα!  Εκ του αποτελέσματος κύριε Σημίτη δεν μας καλύπτει… η λύπη σας. 

Κύριε Σημίτη η ετυμηγορία είναι ότι είστε πολιτικά ένοχος και πρέπει να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη. Γιατί πολύ απλά: 

«Δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που δεν κάνουμε.»

Μολιέρος