Για να εξηγούμαστε τον Λάμπη Ταγματάρχη δεν τον γνωρίζω, ούτε δούλεψα ποτέ σε ΜΜΕ στο οποίο ήταν στέλεχος. Το όνομα του ως στέλεχος-εκτός απο τα "κακα παιδιά" -το άκουσα για πρώτη φορά την εποχή της συνδρομητικής τηλεόρασης που μπήκε στην ελληνική τηλεοπτική αγορά και προσπαθούσε να πείσει ότι μπορούσε και στη χώρα μας ένα τέτοιο εγχείρημα να πετύχει. 

Μάλιστα συνέβαλε στη δημιουργία και καθιέρωση της πρώτης Συνδρομητικής Τηλεόρασης στην Ελλάδα  όταν οι «μύγες ήταν παχιές» στα ελεύθερα ιδιωτικά κανάλια με πλούσια προγράμματα. Διαφωνώ σε πολλά με τον κ. Ταγματάρχη, με πολλές απόψεις του ακόμα και με επιλογές του κατά την περίοδο που βρέθηκε στο τιμόνι της ΕΡΤ.

Γράφονται και ακούγονται πολλά για την επιλογή του να επιστρέψει στη νέα ΕΡΤ, ακούω πολλά από κομματικούς, διαβάζω ότι υπήρξε και θέμα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. 

Μήπως κάποιοι θέλουν την ΕΡΤ του ΣΥΡΙΖΑ; Και γιατί τότε αντιδρούσαν στην ΕΡΤ της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή την κομματική, κρατική ΕΡΤ;

Και αλήθεια ποιος είναι θεματοφύλακας του οράματος για μια ελεύθερη, ανταγωνιστική και ανεξάρτητη ΕΡΤ; Μην είν’ οι συνδικαλιστές; Μην είναι τα κομματικά στελέχη και οι βουλευτές;  Όχι, θα είναι οι τηλεθεατές που θα εμπιστευτούν το νέο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης. Εκεί θα κριθεί και η διοίκηση της νέας ΕΡΤ.       

Η επιλογή Ταγματάρχη έρχεται όντως να επισφραγίσει  τη δυσκολία της αναβίωσης της  ΕΡΤ όχι σε αυτό που ήταν πριν την 11 Ιουνίου, αλλά στη μετά το μαύρο νέα εποχή;  

Ή  μήπως είναι ένα πρώτο λάθος όπως καταλογίζουν «γνωστοί» συνδικαλιστές, βουλευτές και κομματικά στελέχη ;  

Απορία, τα παλιά υλικά είναι ένα ένας νέος πολιτικός ρατσισμός ή επιχειρήματα μόνο για τους άλλους; Αυτοί που τα εκτοξεύουν, μήπως περνάνε τη δεύτερη εφηβεία;   

Ο διορισμός της διοίκησης από τον Υπουργό Επικρατείας κατακρίθηκε αρχικά ως νομιμοποίηση του κυβερνητικού παρεμβατισμού. Από την άλλη μεριά αυτή η σχεδόν απευθείας ανάθεση από Υπουργό της Κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει τελικά την εγγύηση ανεξαρτησίας. Αυτό γιατί ο εκάστοτε Υπουργός βρίσκεται αμέσως υπόλογος για την επιλογή του. Και σίγουρα  δεν θα μπορέσει να ξανακρύψει τον παρεμβατισμό  πίσω από διοικητικές παρενθέσεις (εποπτικά συμβούλια κλπ).

Πάμε τώρα και στη διαδικασία επιλογής. Στο opengov  μετρήθηκαν 153 ενδιαφερόμενοι. Κανείς δεν μπορεί να πει αν ήταν λίγοι, δεδομένης της προσδοκίας, ή πολλοί, λόγω της δυσκολίας. Στις υποψηφιότητες ακούγεται ότι βρέθηκαν άνθρωποι που έψαχναν για δουλειά,  ραδιοφωνικοί παραγωγοί και δημοσιογράφοι που είχαν εμπειρία από πρόγραμμα, όχι όμως και από διοίκηση. Άλλοι με εμπειρία στη διοίκηση, δεν είχαν ασχοληθεί με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Προκρίθηκαν 13 άτομα οι οποίοι και συναντήθηκαν με τον Υπουργό Επικρατείας. Από αυτούς  προέκυψαν οι 5. Πληροφορούμαστε ότι οι υπόλοιποι 8 δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους να συμμετέχουν στην ΕΡΤ και από άλλα θέσεις.

Κάποιοι που θα μπορούσαν επίσης να διευθύνουν την ΕΡΤ επέλεξαν να μην υποβάλλουν αίτηση, θεωρώντας τη διαδικασία απαξιωτική. Κάποιοι  έκαναν μεν αίτηση, αλλά δεν αποδέχθηκαν το διορισμό τους στο διοικητικό συμβούλιο. Υπήρξαν και πιέσεις για κομματικό υποψήφιο. Και σε αυτά τα τρία σημεία ίσως βρίσκεται το κλειδί της επιλογής και του Ταγματάρχη, αλλά  και του Τσακνή.

Το καλύτερο άλλοθι για τον Υπουργό Επικρατείας σχετικά με τις κατηγορίες που ακούστηκαν στο παρελθόν από την αντιπολίτευση περί επιστροφής σε μια κομματική ΕΡΤ που θα ξανακάνουν κουμάντο οι συνδικαλιστές  το δίνει η κριτική όχι μόνο των ‘’ Ερτικών’’, αλλά και συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα τη στιγμή που κατάφερε να κόψει προνόμια του παρελθόντος. Μήπως κάποιους χαλάει το ασυμβίβαστο, του να είσαι στη διοίκηση της ΠΟΣΠΕΡΤ και στο ΔΣ της ΕΡΤ; Μήπως γι ΄ αυτό οι δηλώσεις  για νόμο ταφόπλακα;

Όμως, υπάρχει και άλλο ένα θέμα, ότι οι δανειστές ζητούν απολύσεις και την ίδια ώρα με το άνοιγμα της ΕΡΤ. 2.000 εργαζόμενοι του δημόσιου φορέα επιστρέφουν στις δουλειές τους. Μήπως θα μπορούσε να κατηγορηθεί ο Νίκος Παππάς ότι δημιουργεί προβλήματα στην επίτευξη της συμφωνίας;  Παρ’ όλα αυτά κατηγορείται για μια μη αριστερή επιλογή.  Ο ίδιος απαντά ότι  το ζητούμενο είναι η ΕΡΤ να μη (ξανα)γίνει κομματικό μαγαζί και ότι αν ικανοποιούσε  όλα τα αιτήματα από φορείς, σωματεία και κόμμα, η ΕΡΤ έπρεπε να έχει 40 ώρες πρόγραμμα την ημέρα, 9 μέρες την εβδομάδα.  Σε αυτά συμφωνούν βουλευτές  του ΣΥΡΙΖΑ (εκτός ερτικής δεξαμενής ψηφοφόρων) που επιλέγουν να μην αντιπαρατεθούν  δημόσια με  τους συντρόφους τους.

Στο προκείμενο: Ο Ταγματάρχης  εμφανίζεται ως  το πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια ‘’συνάφεια και εμπειρία’’,  ξέρει την ΕΡΤ,  ξέρει από διοίκηση ( η πορεία στη NOVA), μπορεί να καταρτίσει  οργανογράμματα και κανονισμούς τα οποία πρέπει να είναι έτοιμα σε 3 μήνες και έχει και το πιστοποιητικό πλεονάσματος στην περίοδο του σύντομου περάσματός του από την ΕΡΤ. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την προηγούμενη κυβέρνηση όχι γιατί έκλεισε την ΕΡΤ αλλά γιατί δεν άνοιξε γρήγορα τη ΝΕΡΙΤ ώστε να φανεί η διαφορά.

 Ο υπουργός Επικρατείας αν και έχει δεχτεί πολλά ερωτήματα για τις αντιδράσεις δεν δείχνει διάθεση να σηκώσει το γάντι αλλά περιορίζεται  στο ‘’αυτό που προέχει τώρα είναι να επιστρέψουν  ομαλά οι εργαζόμενοι και το εγχείρημα να πετύχει’’.  Αυτό που λέει πάντως σε συνεργάτες του είναι ότι κάποιοι από αυτούς που διαμαρτύρονται είτε είχαν οι ίδιοι δεσμευτεί ρόλους σε διάφορους, είτε είχαν ζητήσει για τον εαυτό τους και δεν τον πήραν. 

Το ποιος θα δικαιωθεί θα φανεί στην πράξη. Τα δύσκολα είναι για τον κύριο Παππά όπως και να έχει, αυτός είναι που έχει  την ευθύνη να εποπτεύσει το εγχείρημα και να απαξιώσει αμέσως όποιον δεν σταθεί αντάξιος της  πρόκλησης. Ή όποιον εσκεμμένα το υπονομεύσει.  

Αυτή μπορεί να είναι μια καλή και σταθερή απάντηση στο ερώτημα.

Ο λογαριασμός θα πάει στον Υπουργό Επικρατείας.