«Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά.»

Mark Twain 

Τελικά τι ακριβώς συμβαίνει με τους περιβόητους «Θεσμούς»; Τι ακριβώς θέλουν από την Ελλάδα; Ακόμα και να ρίξουν την κυβέρνηση Τσίπρα πιστεύουν ότι με τα μέτρα που απαιτούν θα λυθεί το πρόβλημα δανεισμού της χώρας ή ότι θα γίνει βιώσιμο το χρέος της; Τέτοιος καημός για το 2% της οικονομίας της Ευρωζώνης;     

Μπορεί να είναι τόσο άχρηστοι... Ή μήπως είναι επικίνδυνοι και έχουν άλλους σχεδιασμούς;

Και ποιοι τελικά αποφασίζουν; Το ΔΝΤ; Η ΕΚΤ; Η Ευρωπαϊκοί θεσμοί ; Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Γερμανοί ή Αμερικανοί; 
Και φυσικά αυτό δεν το λέει κάποια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ ή κυβερνητικός αξιωματούχος αλλά γερμανική εφημερίδα που αποκάλυψε το παρασκήνιο των δήθεν διαπραγματεύσεων που εκθέτει κυρίως την ηγεσία της Ε.Ε.  

Σύμφωνα, λοιπόν, με το δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung (κυριακάτικη έκδοση της FAZ), το ΔΝΤ είναι αυτό που «τορπίλισε» τη συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους και δανειστές. Μάλιστα εξέθεσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος ήταν έτοιμος να προτείνει ένα συμβιβασμό, που θα απέκλειε τις περικοπές συντάξεων.  

«Η Αθήνα θα μπορούσε να αναβάλει τις μειώσεις στους χαμηλοσυνταξιούχους, εάν ως αντάλλαγμα μείωνε αντίστοιχα τα εξοπλιστικά. Πρόκειται για 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή την πρόταση μετέφερε ο Γιουνκέρ στον Τσίπρα με την έγκριση της Μέρκελ και του Ολάντ. Το ΔΝΤ δεν δέχεται τέτοια παζάρια, είπε ένας από τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με τη FAZ, Ελλάδα και εταίροι είχαν καταλήξει σε κατ' αρχήν συμφωνία ακόμα και στο όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Όλα αυτά μέχρι να εμφανιστεί ο «πολύς» κύριος Τόμσεν να τορπιλίσει τη διαπραγμάτευση και να προκαλέσει την οργή αρκετών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Βέβαια όλα αυτά δεν βγαίνουν επίσημα προς τα έξω, όλοι καταγγέλλουν την Ελληνική πλευρά και πυροδοτούν προπαγανδιστικά δημοσιεύματα για την καταστροφή της χώρας αν δεν υποκύψει και βγει εκτός ευρώ. 

Όμως, αυτοί του ΔΝΤ, δεν έχουν θέμα να ξεφτιλίσουν ακόμα και κοτζάμ Αντικαγκελάριο της Γερμανίας τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο οποίος συνέντευξη στην γερμανική τηλεόραση, ανέφερε ότι η Γερμανία δέχεται την επιλογή της Ελλάδας να μην περικόψει περαιτέρω τις χαμηλές συντάξεις, αρκεί όμως, αντί αυτού να ακυρώσει τις δαπάνες στα εξοπλιστικά.  

Αμ, δε... το ΔΝΤ το ρώτησες; Τελικά ποιος αποφασίζει για το μέλλον της Ευρώπης; Οι λαοί σίγουρα όχι!  

Και τι μπορεί να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μπροστά σε αυτό το χάσμα και την πολυφωνία των διαπραγματευτών, που εμφανίζονται ως «υπνοβάτες θεσμοί» προγραμματισμένοι για κάποιον σκοπό.

Μάλιστα υπάρχει και παρασκήνιο για μια παράλληλη συμφωνία που στην πορεία στράβωσε για άγνωστους λόγους. Για το τρέχουν έτος ήταν δυνατό το πρωτογενές πλεόνασμα να συμφωνηθεί στο 0,8%. Η Λαγκάρντ αρχικά, αν και με δυσκολία, ενέκρινε αυτή τη συμφωνία. Όμως, την επόμενη μέρα πήρε τηλέφωνο τη Μέρκελ και το πήρε πίσω. 

Δηλαδή στο τέλος αποφασίζει το ΔΝΤ για το μέλλον της Ευρώπης... Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη και την υποτιθέμενη ηγεσία της, που κρύβεται πίσω από δήθεν «θεσμούς», είναι η διαρκής απαξίωση των αποφάσεων της.

Από τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επί 3,5 μήνες η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους δανειστές. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός πήρε πάνω του τη διαπραγμάτευση και έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε. Η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε 47 σελίδες ολοκληρωμένη πρόταση, ενώ είχαν προηγηθεί λίστες με μεταρρυθμίσεις, μέτρα, πολιτικές, όλα κοστολογημένα. Άλλα απάντηση τεκμηριωμένη από τους «θεσμούς» δεν έπαιρνε παρά τα γνωστά προκάτ σημειώματα των δανειστών με τις ίδιες απαιτήσεις.

Η απάντηση ερχόταν από κατασκευασμένα δημοσιεύματα ξένων πρακτορείων-που είναι γνωστά για το ρόλο τους- και τα οποία λοιδορούσαν την οποιαδήποτε ελληνική πρόταση. Ενώ οι προτάσεις των θεσμών είναι για νόμπελ Οικονομίας μετά τόσες «επιτυχίες» τα τελευταία χρόνια.     

Δεν χρειάστηκε να πάμε σε καφετζούδες, ούτε να συμμετέχουμε στην παρωδία των Brussels Group για να καταλάβουμε ότι πίσω από όλη αυτή την καθυστέρηση βρίσκονται οι διαφωνίες των δανειστών μεταξύ τους. Άλλες οι προτεραιότητες του ΔΝΤ, άλλες της Κομισιόν, άλλες της ΕΚΤ και άλλες συμφερόντων του κ. Σόιμπλε. Αφού δεν τα βρίσκουν -είχα γράψει- γιατί δεν κάνουν ένα groupάκι ΔΝΤ- Κομισιόν να τα βρουν πρώτα μεταξύ τους;  

Πρέπει αυτή η πολυγλωσσία να σταματήσει. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα, η Ευρώπη, η παγκόσμια οικονομία να γίνονται κλοτσοσκούφι των ανταγωνισμών ανάμεσα στους δανειστές και φυσικά κερδοσκόπων που τρίβουν τα χέρια τους.  Δεν μπορεί η Ευρώπη να υποκύπτει και να θυσιάζει ένα όραμα για τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών της Γερμανίας.  Δεν μπορεί η δήθεν ακαμψία του ΔΝΤ να βαλτώνει ολόκληρη την οικονομία της ευρωζώνης. Ας καταλήξουν τουλάχιστον σε μία άντε δύο προσεγγίσεις, δεν μπορεί να συνυπάρχουν τέσσερις και πέντε απόψεις για το κάθε θέμα. Τα ψέματα τέλειωσαν, και αυτό δεν είναι μπλόφα. Η μπάλα είναι στο γήπεδο τους. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τις αποτυχημένες ιδεοληψίες του ΔΝΤ και λοιπών συνιστωσών στη Γερμανία  έναντι της ελληνική κρίση.  

Ευθύς εξαρχής, από τα πρώτα σχέδια διάσωσης της Ελλάδας, πολλές φωνές υψώθηκαν ακόμα και στο εσωτερικό του ΔΝΤ, προειδοποιώντας κατά της υπερβολικής αυστηρότητας των μέτρων που επέβαλαν σε μια χώρα που όλοι ήξεραν ότι ήταν σε κατάσταση πτώχευσης. Αυτό ακριβώς είναι το θέμα που τίθεται και σήμερα.

Υπάρχει η ομολογία του Ρέζα Μογκαντάμ , πρώην διευθυντή του ΔΝΤ στον τομέα Ευρώπης, στις 25 Ιανουαρίου στους Financial Times, σύμφωνα με την οποία «τα σημερινά προγράμματα για να φτάσουν το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% στο 4,5% το 2016, με στόχο τη γρήγορη αποπληρωμή του χρέους, θα μπορούσαν να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή και να εκμηδενίσουν κάθε δυνατότητα οικονομικής ανάκαμψης, πράγμα που πολιτικά είναι αδύνατον». Ο ίδιος σήμερα προτείνει «το κούρεμα του χρέους κατά το ήμισυ». 
Μάλιστα οι δανειστές θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε μια πιο αποτελεσματική προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής και των μεταρρυθμίσεων.  

Αντί όλοι να εργάζονται για καλά νέα στην Ευρωζώνη, έχουμε μέρα παρά μέρα διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα. Και αν εβδομάδα σύνοδο κορυφής που αγκαλιάζονται, φιλιούνται και μετράνε τις... γραβάτες τους.

Την ώρα που το όραμα της Ευρώπης βουλιάζει στη φτώχεια και στην ανεργίαΚαι φυσικά με τον εξωραϊσμό του εφιάλτη και με συνεχείς δηλώσεις, ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πρόβλημα και ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις στον νότο. Ένα παραμύθι, που έχει δράκους την ανεργία και τη φτωχoποίηση του Νότου.  

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζουν το δικό τους όνειρο με τους υπνοβάτες διαπραγματευτές να περνάνε ανάμεσα στα ερείπια συνεχίζοντας το καταστροφικό τους έργο ενώ όλοι μαζί κατευθύνονται στον γκρεμό. 

Μετά από τόσα χρόνια κρίσης και με τα αποτελέσματα της τυφλής λιτότητας οι ηγέτες της Ε.Ε θα έπρεπε να χαλαρώσουν τη λιτότητα, μειώνοντας τον ρυθμό των περικοπών στις δαπάνες και αξιοποιώντας χρήματα από τον πυρήνα της Ευρωζώνης για ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και επενδύσεων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιφέρειας. 

Και μπορεί σήμερα να απειλούν την Ελλάδα με  Grexit  άλλα έχουν σκεφτεί πως μπορεί η ευρωζώνη να απορριφθεί από τους πολίτες και όχι μόνο της Ελλάδας.    

Ας αποδείξουν ότι δεν ισχύει το δεύτερο για αυτούς: 

Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. 

Αλβέρτος Αϊνστάιν