Μετά από ένα διάλειμμα έχει αρχίσει ξανά η κουβέντα περί δραχμής.

Ο νέος πρωταγωνιστής είναι ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε που στο δρόμο βρήκε τον κ. Βαρουφάκη και στη διασταύρωση τους περίμενε ο κ. Λαφαζάνης για να μας πουν για διαφορετικούς λόγους ότι πρέπει η χώρα να βγει από το ευρώ και να γυρίσει στη δραχμή.

Τι ανίερη συμμαχία είναι αυτή; Θα έλεγε κάποιος αριστερός...

Πίσω από τη δραχμή στοιχίζονται πολλά συμφέροντα και αυτά σίγουρα δεν είναι του ελληνικού λαού και της χώρας. Μια παράδοξη, ανίερη συμμαχία γεννήθηκε. Η διεθνιστική δεξιά (ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός) που εκπροσωπεί ο Σόιμπλε και η μαρξίζουσα φιλορωσική αριστερά στην Ελλάδα υπό τον Λαφαζάνη θέλουν να πετύχουν τους ίδιους στόχους. Από τη μία ο Σόιμπλε με την επιστροφή στη δραχμή θα πετύχει τη βίαιη εσωτερική υποτίμηση σε επίπεδα Βουλγαρίας μέσα σε μια νύχτα και χωρίς κόστος και ο Λαφαζάνης θα καταφέρει να εξοντώσει τον ιδεολογικό του εχθρό την αστική τάξη παίζοντας με το μέλλον της χώρας.

Υπάρχουν και οι Έλληνες που δεν αντέχουν άλλα μέτρα, είναι άνεργοι και σε απόγνωση και κάποιοι αντί για φύκια τους «πουλάνε» δραχμές με το τσουβάλι... Αρκεί μόνο το νόμισμα για να προσφέρει εισόδημα; Ένας φτωχός και άνεργος με νόμισμα ευρώ γιατί να είναι πλούσιος και με δουλειά με νόμισμα δραχμή; Υπάρχουν πολλοί που είναι παντελώς άσχετοι με τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης αλλά υπάρχουν και λίγοι που ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει επιστροφή στη δραχμή και το επιδιώκουν διότι τους συμφέρει.

Το ταξικό ερώτημα είναι αν κάποιοι θέλουν την αναδιανομή του πλούτου ή τη διαχείριση της φτώχιας;

Ο Πρωθυπουργός επιμένει και ρωτάει: Υπήρξε κάποιο ρεαλιστικό και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο που δεν υιοθετήθηκε; Ποια θα μπορούσε να είναι σήμερα αυτή η εναλλακτική βιώσιμη λύση;

Η μόνη απάντηση που ακούσαμε είναι αυτή της δραχμής. Είναι για παράδειγμα ο κ. Λαφαζάνης, πριν από καιρό ήταν ο κ. Αλαβάνος και ο κ. Κατσανέβας που έφτιαξαν κόμματα δραχμής και τώρα ετοιμάζονται για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ της δραχμής.

Είναι αυτοί που μας λένε ότι η δραχμή δεν είναι φετίχ και όλοι αυτοί που στην απελπισία τους, πιστεύουν ότι το εθνικό νόμισμα θα τους σώσει.

Πολλοί εξαιτίας άγνοιας, απλώς διερωτώνται τι χειρότερο μπορώ να πάθω;

Δυστυχώς κάποιοι αποκρύπτουν τους ισχυρούς παγκόσμιους μηχανισμούς του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού των αγορών και υποθέτουν ότι η Ελλάδα με τη δραχμή μπορεί να τους παρακάμψει χωρίς οδυνηρές συνέπειες. Ακόμα και με δραχμή η χώρα θα ψάξει για χρηματοδότηση και με τις αγορές κλειστές θα ξαναπέσει στην ανάγκη του ΔΝΤ με ακόμα χειρότερους όρους αυτή τη φορά.

Η κατηγόρια αυτών που ξέρουν γιατί θέλουν τη δραχμή είναι όλοι αυτοί που έχουν ένα μεγάλο κομπόδεμα στο εξωτερικό, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι αν πάμε ξανά στην δραχμή, η υποτίμηση που θα υποστεί το νόμισμα είναι τεράστια και τα λεφτά που έχουν στο εξωτερικό, θα τους αυξήσουν κατακόρυφα την αγοραστική τους δύναμη στην Ελλάδα.

Και εντάξει οι πλούσιοι που τα έχουν έξω θα γίνουν πλουσιότεροι αλλά οι υπόλοιποι που μιλούν για δραχμή, δεν αντιλαμβάνονται πόσο φτωχοί θα γίνουν.

Το κόμμα της δραχμής έχει χορηγούς με πολλά λεφτά, περίπου 150 δις ευρώ έχουν φύγει στο εξωτερικό και με το που θα επιστρέψει η Ελλάδα στο εθνικό νόμισμα θα γίνουν τουλάχιστον 4 φορές πλουσιότεροι και θα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα.

Η τελευταία ευκαιρία των ακραίων κύκλων για να δημιουργήσουν τετελεσμένα- ο Ελληνισμός γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη τετελεσμένα-και να σπρώξουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης είναι τώρα, στην κρισιμότερη φάση της διαπραγμάτευσης , δημιουργώντας προβλήματα στην κυβέρνηση, διασπώντας την κοινοβουλευτική της ομάδα και πιθανότατα ορισμένοι από αυτούς στέλνουν και μηνύματα, ότι θα ήταν διατεθειμένοι να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο κόμμα, ένα κόμμα της δραχμής...

Με εθνικό νόμισμα η ΕΚΤ δεν θα στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες και δεν θα εγγυάται τις καταθέσεις. Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί τις καταθέσεις από μόνη της. Η έξοδος από το ευρώ θα είναι πλήρης καταστροφή για την Ελλάδα. Δεν θα μας φέρει στην παλιά ισοτιμία των 341 δραχμών ανά ευρώ, αλλά ισοτιμία πάνω από 1.000 νέες δραχμές ανά ευρώ…

Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές των αγαθών θα τριπλασιαστούν ενώ οι εισαγωγές θα παγώσουν αμέσως και θα δημιουργηθεί ακραία φτώχεια, ελλείψεις σε βασικά και πρώτης ανάγκης είδη και φυσικά θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή. Και τα χρωστούμενα, χρωστούμενα! Η χώρα θα εμπλακεί σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη με τους πιστωτές που θα την απομονώσει ακόμα περισσότερο και με ισχυρό αγγλικό δίκαιο εναντίον της. Η κυβέρνηση του Grexit θα τυπώσει πολλές νέες δραχμές για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά της, δημιουργώντας υπερπληθωρισμό, και συνθήκες μεταοπολεμικές χωρίς τις θετικές προοπτικές ανοικοδόμησης που υπήρχαν τότε. Το Grexit είναι πιθανό να βγάλει την Ελλάδα έξω και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένας επιπλέον κίνδυνος για τις καταθέσεις είναι αν δεσμευτούν υποχρεωτικά για να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας(αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός με έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου).

Η απάντηση στα προβλήματα της χώρας είναι η άτακτη χρεοκοπία; Συναλλαγματικά όμως αποθέματα για να στηρίξουμε εθνικό νόμισμα έχουμε; Ή μήπως θα επιλέξουμε συναινετική χρεοκοπία. Αυτή είναι και η επιλογή Σόιμπλε.

Ο Πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα στην Πολιτική Γραμματεία απευθυνόμενος στους διαφωνούντες: «Τι πρέπει να κάνει σήμερα η Αριστερά; Να εγκαταλείψει την κυβέρνηση στους εκπροσώπους του χρεωκοπημένου πολιτικού συστήματος; Ή να δώσει την μάχη στις συνθήκες οι οποίες έχουν διαμορφωθεί;».

Δηλαδή η λύτρωση του ελληνικού λαού είναι η συναινετική χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε αυτό σήμαινε το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα; Το «ΟΧΙ» είναι «ΝΑΙ» στη δραχμή;

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση εκείνη που, τηρουμένων των αναλογιών, όπως κατέληγε και ο Λένιν στο «Τι να κάνουμε», πρέπει να βρούμε και να βαδίσουμε πάνω στη λεπτή εκείνη γραμμή που συνδέει τις διεκδικήσεις με την πραγματικότητα. Με τον εκβιασμό να υπάρχει ο κίνδυνος του ξαφνικού θανάτου για τη χώρα.

«Να δοκιμάζεις τρυπώντας με ξιφολόγχες. Αν συναντήσεις ατσάλι, κάνε πίσω. Αν συναντάς χυλό συνέχισε».