«Στο Υπουργείο Οικονομικών έχουν πάθει μια ψύχωση με τη συμφωνία», έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαβάζοντας τις διαρροές των «επιτελών» του κ. Τσακαλώτου που εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι ακόμα και το Σαββατοκύριακο θα καταλήξουμε με τους δανειστές, σε σχεδόν σε πανηγυρικό κλίμα.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ που μένουν άφωνοι με το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης» καθώς όπως εξηγούν δεν μπορεί από τη μία να λέμε ότι εκβιαζόμαστε και από την άλλη να τρέχουμε για τη συμφωνία με «κατεβασμένα τα χέρια». Το θέμα δεν είναι αν θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία αλλά σε ποια συμφωνία.

Μπορεί ο πολιτικός στόχος να είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση στη βουλή έως τις 18 Αυγούστου ή ακόμα και στις 14 του ίδιου μήνα ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή τη μεγάλη αντίφαση που δημιουργεί το οικονομικό επιτελείο με την επισφράγιση της λίστας των σκληρών-αντιλαϊκών μέτρων καθώς σε αυτόν το φόντο θα εξελιχθούν τα εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην συνέχεια η προεκλογική μάχη, στην περίπτωση που το επιτρέψουν οι δανειστές και δεν μπλοκάρουν τις εξελίξεις με δάνειο - γέφυρα και νέα προαπαιτούμενα.

Το θέμα των εκλογών διατηρείται στην επικαιρότητα με ευθύνη της κυβέρνησης ως απειλή προς την Αριστερή Πλατφόρμα αλλά και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρουν με την καταψήφιση του μνημονίου.

Η εσωτερική αντίφαση στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη διαπραγματευτική τακτική του Υπουργείου Οικονομικών αρχίζει και δημιουργεί δύσκολες συνθήκες για τον Αλέξη Τσίπρα ενόψει του έκτακτου συνεδρίου και στο ξεκαθάρισμα της στρατηγικής και των θέσεων του κόμματος του. Δεν είναι λίγοι στον ΣΥΡΙΖΑ που λένε ότι ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος αποδείχτηκε πολύ «συμβατός», όπως έλεγε και ο Σόιμπλε.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται αρκετά από τη Νέα Δημοκρατία στις δημοσκοπήσεις, οι μεγαλύτεροι, όμως, αντίπαλοι του Τσίπρα προέρχονται από το κόμμα του. Το τελευταίο διάστημα η κριτική που του ασκείται από τους διαφωνούντες αν και με «διπλωματικό σεβασμό» είναι αρκετά ταπεινωτική για τον πρωθυπουργό, καθώς ο στρατηγικός τους στόχος είναι να μειωθεί η ηγετική θέση του στο κόμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να υποκύψει στον πειρασμό να προσπαθήσει να «ενώσει» το κόμμα του με πρόωρες εκλογές που θα παραλύσουν για μήνες τη χώρα, λένε πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αλλά από την άλλη έχει εγκλωβιστεί από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που τις έχουν ήδη προεξοφλήσει.

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι τελικά υπό την πίεση των δανειστών θα αναγκαστεί να αναζητήσει μια πιο πλατιά στήριξη για την κυβέρνηση συνασπισμού. Και για αυτό δεν χρειάζονται νέες εκλογές, όσο νωρίτερα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας τόσο το καλύτερο για την Ελλάδα, σημειώνουν με νόημα.

Από την άλλη τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας αλωνίζουν την περιφέρεια δείχνοντας ότι θα δώσουν γερή μάχη να πάρουν το κόμμα από τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα.

Η ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη δείχνει μεγαλύτερη κινητικότητα προς τις κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα μπροστά στην επικοινωνιακή αμηχανία του Μαξίμου.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Γιάννης Βαρουφάκης με τα όσα λένε είναι σαφές πια ότι στρέφονται  εναντίον της κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, εκμεταλλευόμενοι ουσιαστικά την ασυλία που τούς προσφέρει ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός μη επιβάλλοντας πειθαρχικά μέτρα εναντίον τους, αλλά πολύ περισσότερο χωρίς να τους απαντάει.

Οι εξελίξεις είναι πυκνές και έχουν μεταβλητές που μπορούν να ανατρέψουν δεδομένα που σήμερα θεωρούνται κυρίαρχα. Οι πραγματική οικονομία, η φοροκαταιγίδα που έρχεται, η κατάσταση των τραπεζών και οι νέες περικοπές στις συντάξεις θα δημιουργήσουν ένα νέο περιβάλλον που θα δυσκολέψει πολύ τις όποιες κινήσεις σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο.