Ποιος κυβερνάει την Ευρώπη; Τι είναι αυτό το Eurogroup;

Μία μη δημοκρατικά νομιμοποιημένη «παράγκα» που ελέγχεται από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών κ. Σόιμπλε. Αυτή είναι η πραγματική  κυβέρνηση της ευρωζώνης. Αυτό το όργανο επιβάλλει συνεχώς νέα πακέτα λιτότητας και τιμωρεί τις χώρες που βάζει στον μαυροπίνακα. Ναι αυτή είναι η μη νομιμοποιημένη εκτελεστική εξουσία της ευρωζώνης. 

Τι είναι τελικά το Eurogroup που σκορπίζει φόβο και αποφασίζει για τα πάντα στην ευρωζώνη.
Τo Eurogroup είναι ένα ανεπίσημο συμβουλευτικό και διαβουλευτικό forum που δεν έχει την εξουσιοδότηση να δεσμεύσει νομικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ποιος το λέει αυτό;
Το ίδιο το γερμανικό Κοινοβούλιο, με εμπιστευτική γνωμοδότησή του, από την οποία καταδεικνύεται με σαφήνεια η χειραγώγηση των ευρωπαϊκών οργάνων από το Βερολίνο. 

«Το Eurogroup είναι ένα ανεπίσημο συμβουλευτικό και διαβουλευτικό forum των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης που συνεδριάζει πριν από τις συνεδριάσεις του ECOFIN. Δεν είναι όργανο της Ένωσης, διότι του λείπει η δυνατότητα να δράσει νομικά δεσμευτικά για την Ε.Ε. Ως ανεπίσημο και μόνο διαβουλευτικό forum το Eurogroup δεν είναι κατ’ αρχήν εξουσιοδοτημένο να λαμβάνει αυτόνομα αποφάσεις. Υπηρετεί ως ανεπίσημο φόρουμ τον σκοπό να διευκολύνει την ανταλλαγή απόψεων για συγκεκριμένα θέματα, τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος για όλα τα συμμετέχοντα κράτη-μέλη», αναφέρει η γνωμοδότηση PE 6-3000-102/15 της Bundestag, η οποία εκδόθηκε στις 20 Αυγούστου. 

Ήδη αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ρόλο αλλά και τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Eurogroup υπό την καθοδήγηση και την ασφυκτική χειραγώγηση του Σόιμπλε.  

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ευρωζώνη κυβερνιέται ουσιαστικά από το… ανεπίσημο Eurogroup, το οποίο, όχι μόνο δεν προβλέπεται να λαμβάνει δεσμευτικές αποφάσεις, αλλά δεν διαθέτει καν δημοκρατική νομιμοποίηση ή έστω διαφανείς διαδικασίες. 

Θέματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον των χωρών μελών της ευρωζώνης, σοβαρά ζητήματα συζητούνται εμπιστευτικά, χωρίς πρακτικά, ενώ το εν λόγω σώμα δεν λογοδοτεί σε κανένα εκλεγμένο όργανο – ούτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Υπάρχει σοβαρό θέμα δημοκρατίας, πλέον, και όσοι θέλουν περισσότερη Ευρώπη θα πρέπει να απαιτήσουν λιγότερες «ανεπίσημες ομάδες» και περισσότερη δημοκρατία. 

Ήδη η Γαλλία πρωτοστατεί σε μια προσπάθεια να ισχυροποιηθεί και πάλι η Επιτροπή του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ώστε να υπάρξουν αντίβαρα στην κυριαρχία της Γερμανίας και του Σόιμπλε στο Eurogroup. Παράλληλα τρέχει δυναμικά και η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου τη διαδικασία αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του νέου ελληνικού προγράμματος. 

Μάλιστα αυτό προβλέπεται θεσμικά στον Κανονισμό 472/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών στη ζώνη του ευρώ τα οποία αντιμετωπίζουν ή απειλούνται με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα» – ιδιαίτερα στο άρθρο 3 για την ενισχυμένη εποπτεία. 
Αλλά πέρα από την καταστρατήγηση των θεμελιωδών κανόνων της Ένωσης υπάρχει και η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου οργάνου, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι όχι μόνο λύσεις δεν βρίσκει αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.      

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να έχει μέλλον και συνοχή θα πρέπει να γκρεμίσει την «παράγκα» του Σόιμπλε που παίρνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς διαφάνεια και τη δημοκρατική λογοδοσία στα εκλεγμένα όργανα.