Τι είναι τελικά το πόθεν έσχες; Είναι το έσχες; Ή είναι το αίσχος ενός πολιτικού συστήματος που ανακάλυψε ένα «πλυντήριο» που εκδίδει πιστοποιητικά διαφάνειας. Δηλαδή οι μίζες δηλώνονται στο πόθεν έσχες; Θα αστειεύεστε, φυσικά! Άλλωστε οι πολιτικοί που πλούτισαν είχαν πλούσιους συζύγους ή τα βρήκαν από τον παππού τους...

Αν εκτός από το έσχες ίσχυε και το πόθεν τότε ίσως να βγάζαμε συμπεράσματα. Δηλαδή για παράδειγμα αν έβγαιναν στο διαδίκτυο όλα το πόθεν έσχες των πολιτικών και δημόσιων λειτουργών από τότε που αναμείχθηκαν με τις δημόσιες υποθέσεις μέχρι σήμερα, αυτό θα είχε ένα ενδιαφέρον.

Τι με έπιασε ξαφνικά και ασχολούμαι με το θέμα θα αναρωτηθείτε; Η υπόθεση Σταθάκη, είναι η απάντηση. 

Το πόθεν έσχες θεσπίστηκε ως θεσμός διαφάνειας- που φυσικά απαξιώθηκε- ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι έχοντες δημόσιο αξίωμα δεν πλουτίζουν παράνομα. Έτσι καταγράφονται αρχικώς  τα περιουσιακά στοιχεία και κάθε χρόνο οι μεταβολές, έτσι όταν διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση τους να ελέγχεται ο λόγος, φυσικά αυτό θα έπρεπε να γίνεται από τον υπόχρεο ώστε να δικαιολογείται και το... πόθεν.

Αλλά σε μια χώρα απείρως γραφειοκρατική που απλώς δημιουργεί μηχανισμούς ελέγχου χωρίς αποτελεσματικότητα και με στόχο όλα να γίνονται για  το «θεαθήναι», τι περιμένεις; Μέχρι σήμερα το πόθεν έσχες προσέφερε εντυπώσεις και υλικό για κουτσομπολιό και όχι ουσία. Η συζήτηση προφανώς και δεν είναι αν ένας αριστερός δικαιούνται να είναι πλούσιος για όσους έχουν τέτοιες αναζητήσεις ας ανατρέξουν στην ιστορία της αριστεράς, ο όρος έχει τις ρίζες της στη Γαλλική Επανάσταση και αναφέρονταν στον τρόπο που κάθονταν οι παρατάξεις στη γενική συνέλευση και στην αριστερά κάθονταν όσοι εναντιώνονταν στη μοναρχία και υποστήριζαν τη δημοκρατία και ένα κοσμικό κράτος.

Βέβαια στη συνέχεια προστέθηκαν επιθετικοί προσδιορισμοί(αντικαπιταλιστική-ακροαριστερά δηλαδή ριζοσπαστικές εκδοχές και φυσικά ο κομουνισμός).

Αριστερός είναι ο ανεξάρτητος άνθρωπος που αγωνίζεται για την κοινωνική ισότητα, τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ των εθνών και των λαών, την παιδεία και είναι απέναντι στον εθνικιστικό ή θρησκευτικό σκοταδισμό και όχι αν έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο τραπεζικό λογαριασμό. Άλλωστε περί λογαριασμού-τραπεζικού- περισσότερο θα πρέπει να προβληματίζονται οι πιστοί χριστιανοί παρά οι αριστεροί γιατί «ο έχων δύο χιτώνες...» ή «είναι ευκολότερο να περάσει μια καμήλα μέσα από το μάτι μιας βελόνας παρά πλούσιος να εισέλθει εις την βασιλεία του θεού»...

Να επανέλθουμε, όμως, στο «μεγάλο θέμα» Σταθάκη που αφορά και καμιά δεκαριά άλλους βουλευτές αλλά και εκδότη που όμως πέρασαν στα χαμηλά της ειδησεογραφίας, φυσικά και υπάρχει ζήτημα νομότυπου σχετικά με την αρχική δήλωση του πόθεν έσχες και την τροποποιητική. Να διευκρινίσουμε ότι η τροποποιητική δήλωση δεν είναι παράνομη πράξη γιατί αν ήταν δεν θα επιτρεπόταν να την «διαπράξει» αν και κάποια ΜΜΕ κάπως έτσι την εμφάνισαν. Το ζήτημα που μπαίνει είναι αν τα επιπλέον περιουσιακά στοιχεία που δήλωσε στη συνέχεια ο...ξεχασιάρης Υπουργός είναι φορολογημένα και δηλωμένα στις φορολογικές αρχές. Ότι δηλαδή δεν προσπάθησε να τα αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία . Αυτό είναι πολύ εύκολο να το μάθουμε, από που; Μα φυσικά από τη φορολογική του δήλωση. Και στη συνέχεια να ελεγχθεί και ο τρόπος κτήσης τους.

Δυστυχώς η εκνευριστική καθυστέρηση δημιουργεί υποψίες και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή της χώρας και αυτό έχει γίνει πολλές φορές κατά το παρελθόν. Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόθεση του Αλέξη Μητρόπουλου που μετά από 16 χρόνια κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή και θα δούμε από τη δικαστική διαδικασία αν οι κατηγορίες ευσταθούν. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις η δικαιοσύνη του καφενείου έχει αποφανθεί: «Λαμόγιααα ...».  

Αυτός ο άνθρωπός- ο Μητρόπουλος- αυτά τα 16 χρόνια θα μπορούσε μέχρι Υπουργός Δικαιοσύνης, πρωθυπουργός ακόμα και Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γινόταν...

Πάμε και στον Σταθάκη, έχει σημασία να ξέρουμε γιατί πράγμα γίνεται ο έλεγχος και επειδή πρόκειται για Υπουργό είναι αυτονόητο ότι η διαδικασία πρέπει να γίνει με αυστηρό τρόπο και γρήγορα.

Όχι άλλο... κάρβουνο σε τέτοιες υποθέσεις γιατί ο ανεμιστήρας δουλεύει και η μουτζούρα τους πιάνει όλους...