«Όλα δείχνουν πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα πέσει λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα», έλεγαν κάποιοι, αλλά τελικά τα ψήφισε τα πρώτα μέτρα και τώρα τα στοιχήματα μπαίνουν για το Πάσχα. Ανοίγεις τηλεόραση και καταστροφολογία, μαυρίλα, κοράκια με «νύχια γαμψά», ακούς την αντιπολίτευση να εκτοξεύει κατηγορίες για ακυβερνησία και σε πιάνει απελπισία. 

Έρχεται και αυτή η υποτιθέμενη έκθεση της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα που φέρεται να χαρακτηρίζει την Ελλάδα «ακυβέρνητο καράβι» και δένει το ...γλυκό. 

Ξαφνικά οι μνημονιακοί έγιναν αντιμνημονιακοί και κατηγορούν την κυβέρνηση για μέτρα που οι ίδιοι ψήφισαν το καλοκαίρι στο Μνημόνιο 3.  

Η φθορά για τη χώρα δεν ξεκίνησε χθες, ούτε πριν ένα χρόνο, αλλά πολύ καιρό συντελείται μια καθοδική πορεία, νομίζω ότι για να επανέλθουμε σε μια σταθεροποίηση χρειάζεται χρόνος. Θα ήμασταν αιθεροβάμονες εάν πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να αλλάξει όλο αυτό μέσα σε λίγους μήνες. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε εξαρχής σε τι κατάσταση βρισκόμαστε αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε. 

Η σημερινή κυβέρνηση έκανε πολλά λάθη, υποσχέθηκε περισσότερα, αλλά σίγουρα δεν ευθύνεται για το χάλι της χώρας όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να συμψηφίσουν  ευθύνες.

Την  ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να τρέξει τη συμφωνία, να κλείσει τα μέτωπα, να μην κοπούν συντάξεις και να φτάσει στην πρώτη αξιολόγηση που θα ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, αρκετοί Υπουργοί συνεχίζουν να ζουν στον δικό τους κόσμο και να παλεύουν με την αριστερή μελαγχολία τους. Αντί να βρεθούν δίπλα στους πολίτες, στα προβλήματα τους αυτοί συναγωνίζονται στις γκάφες αλλά και ποιος θα δηλώσει πρώτος ότι «πονάει» που ψηφίζει τέτοια μέτρα. Τους πολίτες να πάνε να ρωτήσουν πόσο πονάνε!

Παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων αναρωτιέσαι αν υπάρχει κυβέρνηση, αν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα ή τελικά είμαστε ακυβέρνητο καράβι; 

Τα δελτία ειδήσεων τα προηγούμενα χρόνια μας είχαν ταράξει σε δείκτες, σε φως στο τούνελ και άλλες ωραίες ιστορίες επιτυχίας αλλά σήμερα το απόλυτο σκοτάδι. Σχημάτισα στο κινητό μου το τηλέφωνο Υπουργού που γνωρίζει την πορεία του κυβερνητικού έργου και χωρίς περικοκλάδες του λέω: «Καλά αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα, θα έχετε τα ίδιο τέλος με τους προηγούμενους όπως είπε και ο Λάκης Λαζόπουλος

Σάστισε στην αρχή αλλά μου απάντησε: «Σαφώς και γίνονται πράγματα αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη». Δεν ακούω κανέναν Υπουργό ή στέλεχος να λέει κάτι παρά μόνο να κατηγορούν τους προηγούμενους...

Κανονίσαμε να συναντηθούμε και να μου δώσει κάποιες λεπτομέρειες για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. «Υπάρχουν και  good news…» μου λέει και ξεκίνησε:

 • Eurostat: Κατά 1,9% αυξήθηκε ο αριθμός των απασχολουμένων στην Ελλάδα σε ετήσιο επίπεδο, στο τέλος του γ’ τριμήνου 2015. Αύξηση 0,3% σημείωσε η απασχόληση στην Ελλάδα στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2015.
 • Πρωτογενές πλεόνασμα: Αύξηση 64% έναντι του στόχου και 22% έναντι της αντίστοιχης περιόδου (κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου) παρουσιάζει το πρωτογενές πλεόνασμα του 11μηνου 2015 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Συγκεκριμένα, στο διάστημα Ιανουάριος-Νοέμβριος 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε σε 4,348 δισ. ευρώ, έναντι αναθεωρημένου στόχου 2,651 δισ. ευρώ. Την ίδια περίοδο του 2014 είχε διαμορφωθεί στα 3,566 δισ. ευρώ.
  Μείωση κατά 58,8% έναντι του στόχου και κατά 32,3% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2014 παρουσιάζει και το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού στο 11μηνο 2015. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, διαμορφώθηκε στα 1,236 δισ. ευρώ, έναντι αναθεωρημένου στόχου για έλλειμμα 3,001 δισ. ευρώ και ελλείμματος 1,827 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
 • Λίστα Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας: Οι εισαγγελικές αρχές ήδη έχουν ταυτοποιήσει τα ΑΦΜ με καταθέσεις από 1 εκατ. έως 12 εκατ. ευρώ. Οι διαδικασίες ελέγχου της λίστας Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, που έχουν παραδώσει στις ελληνικές αρχές οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και «τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και θεαματικά».
 • Δανειολήπτες: Νόμο που θα προστατεύει δανειολήπτες με μικρότερα δάνεια φέρνει η κυβέρνηση πριν τις 15 Φεβρουαρίου. Η τρέχουσα ρύθμιση εξαιρεί τα δάνεια για επιχειρήσεις με τζίρο κάτω των 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες απασχολούν λιγότερους από 250 υπαλλήλους.
 • Κομισιόν: Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στις παραμεθόριες περιοχές Ελλάδας-Ιταλίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νέο πρόγραμμα Interreg Ελλάδας-Ιταλίας ύψους άνω των 123 εκατ. ευρώ, με σχεδόν 105 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. «Το πρόγραμμα θα συμβάλει στη δημιουργία ανάπτυξης και ποιοτικών θέσεων εργασίας», δήλωσε η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.
 • Δημόσιο: Αυξήσεις ως 190 ευρώ που θα δοθούν αναδρομικά σε 314.000 δημοσίους υπαλλήλους (από το ξεπάγωμα των ωριμάνσεων), αυξήσεις στα επιδόματα θέσεων ευθύνης, ευνοϊκότερη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη και για όσους αριστεύσουν στην αξιολόγηση προβλέπει το νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου 2016 σε όλο το Δημόσιο. Διατηρούνται στο ίδιο ύψος τα επιδόματα παραμεθόριων περιοχών, επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και οικογενειακής παροχής.
  Αυξάνεται σε 1.000 ευρώ (από 900 ευρώ) το επίδομα για τους γενικούς διευθυντές, στα 450 ευρώ (από 400 ευρώ) για τους διευθυντές, στα 350 ευρώ (από 300 ευρώ) για τους υποδιευθυντές και στα 300 ευρώ (από 250 ευρώ) για τους τμηματάρχες.
  Κάθε αλλαγή κλιμακίου θα επιφέρει αύξηση 43 ευρώ για τους υπαλλήλους ΥΕ, 60 ευρώ για τους ΔΕ, 55 ευρώ για τους ΤΕ και 59 ευρώ για τους ΠΕ.
 • ΣΕΒ: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, τα logistics, τα ακίνητα κ.ά. Αισιόδοξος ότι το 2016 θα είναι καλύτερο από το 2015, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας.

Αρκούν όλα αυτά τον ρώτησα; Όχι μου απάντησε, αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται και θα δοθεί μεγάλο βάρος στους άνεργους και συνέχισε «σε διαφορετική περίπτωση και άλλη κυβέρνηση κάποιοι θα παιάνιζαν “success story”...».

Το θέμα, όμως είναι αν στο τέλος:

Τόσος πόνος τόση ζωή
πήγαν στην άβυσσο
για ένα πουκάμισο αδειανό για μιαν Ελένη.

Γιώργος Σεφέρης