Όλοι στους δρόμους; Όχι ακριβώς αλλά σύμφωνα με τα δελτία των 20:00, ναι. Η εποχή της αθωότητας μάς τελείωσε, όλοι υποψιασμένοι και καχύποπτοι.

Το δεδομένο είναι ότι υπάρχει ένας βαρύς λογαριασμός για τη χώρα που τον δημιούργησαν όσα κόμματα κυβέρνησαν στη μεταπολίτευση με τις μίζες, τη φοροδιαφυγή, και την εισφοροδιαφυγή που επέτρεψαν ανεξάρτητα αν ήταν θέμα ανικανότητας ή πελατειακή διευκόλυνση στους «πελάτες ψηφοφόρους» ή χορηγούς τους.

Οι υποθέσεις και τα σενάρια αν μη τι άλλο έχουν να κάνουν με το ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό, οι συνήθεις ύποπτοι ή συνήθεις θύτες της ελληνικής οικονομίας.

Σαφώς και ο κ. Τσίπρας γνωρίζει ότι είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης κατά 90% αριστερής-για να μην ξεχνάμε και τους ΑΝΕΛ- ανεξάρτητα αν κάποιοι χλευάζουν αυτόν τον χαρακτηρισμό επειδή υποχρεώθηκε να ακολουθήσει την πολιτική των μνημονίων.   

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες μάλλον δείχνουν πόσο εύκολα ξεχνάμε, έτσι κι αλλιώς το 2015 δεν είναι μακριά και οι συνειρμοί γίνονται εύκολα. Πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν ξανά μια πραγματικότητα χωρίς όμως δεύτερη ευκαιρία.

Οι χθεσινοί φοροφυγάδες -σύμφωνα με την πρώτη φορά μνημόνιο εποχή- έγιναν επιστήμονες και οι «χαραμοφάηδες» αγρότες, μεροκαματιάρηδες και βιοπαλαιστές της σκληρής και αδυσώπητης υπαίθρου. Ο καυγάς γίνεται για το πάπλωμα, ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; Για τον κ. Τσίπρα καθήκον είναι να πληρώσουν πρώτη φόρα αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ και ας πέσει...

Και μπορεί να ακούμε ωραίες αναλύσεις μέχρι το εξωφρενικό ότι αυτό το ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή...δηλαδή μέχρι σήμερα ήταν άγνωστη λέξη.

Οι δανειστές, όμως, ζητούν αυτό το σημερινό ασφαλιστικό σχέδιο που έχει ξεσηκώσει τόσες αντιδράσεις να γίνει πενήντα φορές χειρότερο.

Ο Πρωθυπουργός ξαναέρχεται στην ίδια θέση που βρέθηκε τον Ιούνιο του 2015 και πρέπει να αποφασίσει αν θα ξαναμπεί η χώρα σε τροχιά Grexit.

Ο Τσίπρας δεν έχει πολλές επιλογές ή θα ολοκληρώσει την προσπάθεια στο όνομα της πάση θυσία παραμονής της χώρας στο Ευρώ και θα επιδιώξει τον στόχο του χρέους ή θα προκηρύξει εκλογές χωρίς περιθώρια ελιγμών με έπαθλο το τέταρτο μνημόνιο.

Στην πρώτη εκδοχή η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει με την έλευση της Τρόικας και στη συνέχεια με το τελικό εγκεκριμένο ασφαλιστικό σχέδιο, η κυβέρνηση διατηρώντας την εντολή που είχαν δώσει οι αρχηγοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 6 Ιουλίου του 2015 –πλην ΚΚΕ και απουσίας ΧΑ- της «πάση θυσία παραμονής στο ευρώ» θα ρίξει την μπάλα στο γήπεδο της αντιπολίτευσης με την απειλή να επέλθει ρήξη με τους δανειστές. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης θα πάρουν στα χέρια τους την καυτή πατάτα του Ασφαλιστικού. Οι επιλογές και για αυτούς θα είναι δύο, ή θα χαμηλώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους που θα οδηγήσει σε συναίνεση ή θα πάμε σε εκλογές.

Στην περίπτωση της αποτροπής των εκλογών μοιράζεται το πολιτικό κόστος για το ασφαλιστικό αλλά κερδίζουν το κόστος της αποφυγής των εκλογών. Γιατί σε περίπτωση εκλογών αρχίστε να ψάχνετε για γάτες γιατί η αγελάδα θα το έχει σκάσει...

Τι πρόκειται λοιπόν να γίνει; Σε κάθε περίπτωση είναι νωρίς για προβλέψεις.