Όχι δεν θα κλάψουμε ούτε για τις διαρροές των διαλόγων του Πολ Τόμσεν με την Ντέλια Βελκουλέσκου για την Ελλάδα, τους οποίους έφερε στο φως της δημοσιότητας το WikiLeaks,ούτε αν μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και φύγουν από την Ευρώπη και τη χώρα μας.  

Όποιος θέλει να υπερασπίζεται το ΔΝΤ δικαίωμα του αλλά προκαλεί και εντύπωση να ασχολείσαι περισσότερο αν οι διάλογοι είναι προϊόν υποκλοπής κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα γιατί αντέδρασε όταν μάλιστα ο πρότερος βίος του Ταμείου είναι γεμάτος «λάθη».

Από το 2013 και έπειτα – και σε έκθεση του μάλιστα- παραδέχεται ότι ήταν λάθος η μη συμπερίληψη της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πρόγραμμα του 2010 ως προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του.

Ενώ παραδέχονται τα λάθη τους , επιμένουν στα ίδια λάθη και παράλληλα για να τα πετύχουν υπονομεύουν με καθυστερήσεις την εξέλιξη του προγράμματος.

Παραδοχές που θα μπορούσαν μελλοντικά να απασχολήσουν ακόμα και διεθνή δικαστήρια γιατί πέραν του λάθους στους πολλαπλασιαστές ήταν και η λανθασμένη αρχική επιλογή να μην «κουρευτεί» εξαρχής το χρέος της χώρας αλλά και η επιμονή σε συνταγές λιτότητας. Ήταν όμως μόνο λάθος; Φανταστείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν έβγαιναν για παράδειγμα από το WikiLeaks μελλοντικά, διάλογοι ή απόρρητα έγγραφα ότι ήταν οργανωμένα λάθη για να επιτευχθούν άλλοι σκοποί; Τι θα γινόταν;

Ας θυμηθούμε τα λάθη γιατί η υπόθεση ΔΝΤ θα έχει κι άλλα επεισόδια:

Τον Ιανουάριο του 2013,έσκασε σαν βόμβα η δημοσιοποίηση της 43σέλιδης μελέτης του τέως επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ, με τίτλο: «Τα λάθη των προγνωστικών ανάπτυξης και οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές».

Η ελληνική κυβέρνηση ανήμπορη να εκμεταλλευτεί ότι το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι κάνοντας λάθος στον «πολλαπλασιαστή» επέβαλε πολύ μεγαλύτερη λιτότητα σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, με αποτέλεσμα να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη πτώση της εσωτερικής ζήτησης.

Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2013, ο Γάλλος οικονομολόγος Ολιβιέ Μπλανσάρ δήλωνε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι έχασαν χρόνο στην οικονομική διάσωση της Ελλάδας, αρνούμενοι να μειώσουν από το 2010 το βάρος του χρέους της».

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, παραδέχθηκε σε κείμενό του ότι έπρεπε να είχε πιέσει περισσότερο τις χώρες της ευρωζώνης για να βοηθήσουν την Ελλάδα και να αντισταθούν στις πιέσεις για σκληρή λιτότητα.

Τον Δεκέμβριο του 2015 το ΔΝΤ παραδέχτηκε λανθασμένη «συνταγή» και στην εκτίμηση για το χρέος . υποστηρίζοντας εκ των υστέρων ότι έπρεπε να κουρευτεί νωρίτερα, από τον Μάρτιο του 2012.

Αυτές οι καθυστερήσεις ήταν λάθος; Πολύ λάθος για να το πιστέψουμε... Σήμερα ξαναζητάει νέα και σκληρότερα μέτρα, ξανακάνει «σκόπιμα» λάθη;

Το σκόπιμο λάθος που οδηγεί σε καταστροφή μια χώρα είναι έγκλημα και αν υπάρχουν ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί αυτοί οδηγούνται στο εδώλιο...

Και επειδή «Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον» τόσες αποκαλύψεις άλλωστε βγαίνουν καθημερινά κάποια στιγμή θα μάθουμε την αλήθεια. Και τότε;