Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης έχει φτάσει στα όρια της και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην επιχειρηματολογία της καθημερινά τόσο σε επίπεδο ανακοινώσεων όσο και στην παρουσία των βουλευτών της συμπολίτευσης στις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές.

Η κατάληξη της όποιας συζήτησης και απάντησης υπουργών και βουλευτών, που είναι ενδεικτικό της ένδειας πολιτικού και οικονομικού αφηγήματος απέναντι στις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών, είναι «μια από όλα με διαπλοκή».

Τους ρωτάς για τα μέτρα και σου απαντούν για το σχέδιο της διαπλοκής να ρίξει την κυβέρνηση. Μάλιστα ακόμα και σε ειδικού ενδιαφέροντος θέματα, όπως για παράδειγμα η υπόθεση των καταγγελιών για την παρέμβαση του υφυπουργού Υγείας κ. Πολάκη σε διαγωνισμό προσλήψεων γιατρών και την κόντρα του με τον Αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Γεωργιάδη, ο πρώτος επέλεξε να μπλέξει και το θέμα των υποβρυχίων.

Επομένως το «δεν δικαιούστε διά να ομιλείτε» παίρνει πολλαπλές διασταλτικές ερμηνείες και καλά κάνουν οι κυβερνητικοί και θυμίζουν τις παλιές αμαρτίες αλλά σε ποιους τις θυμίζουν;

Στου ψηφοφόρους τους; Τα «υποβρύχια», τα «βοθροκάναλα» και η «διαπλοκή» είναι αντιστάθμισμα στις περικοπές, στο 24% ΦΠΑ, στη μείωση του αφορολόγητου και στον ΕΝΦΙΑ; Ή μήπως, πλέον, δεν βρίσκουν διαφορές από τις μνημονιακές πολιτικές που ακολούθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και προσπαθούν να το στρίψουν δια της …διαπλοκής;            

Ο κίνδυνος που εγκυμονεί με την κατάχρηση της «ηθικής επιχειρηματολογίας» είναι να την καταστήσουν ανέκδοτο και τελικά να την ακυρώσουν στα μάτια του ελληνικού λαού…

Και μιας και αναφέρθηκα σε ανέκδοτο, ας διαβάσουν ένα, όσοι επιλέγουν αυτό το αφήγημα για να δικαιολογήσουν τα λάθη τους και να πείσουν τον ελληνικό λαό να δεχτεί νέα σκληρότερα μέτρα τα οποία καταψήφισε στις τελευταίες εκλογές και στο δημοψήφισμα:      

Το λιοντάρι-ο βασιλιάς της ζούγκλας- έκανε κάποτε πρωθυπουργό το λαγό.
Ο λαγός φωνάζει αμέσως όλα τα ζώα και ζητάει από τον το λύκο να παρουσιαστεί μπροστά του και τον ρωτάει: Γιατί δεν φοράς ...κράνος;
Ο λύκος σαστισμένος από την ερώτηση δεν μπορεί να δώσει απάντηση. Τότε ο λαγός τον αρχίζει στις γρήγορες …φάπες.  
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και τις επόμενες μέρες μέχρι που ο λύκος πήγε και παραπονέθηκε στο λιοντάρι για να βρει το δίκιο του.
Το λιοντάρι φωνάζει τον λαγό και του λέει ότι αρκετά έδειρε το λύκο και εν πάση περιπτώσει δεν είναι αυτός λόγος να τον δέρνει.  
Το εξηγεί ο λαγός ότι ο λύκος του έχει ξεκληρίσει την οικογένεια.  

- Τότε βρες άλλο τρόπο, του απαντά το λιοντάρι.
- Δηλαδή; ρωτάει ο λαγός
- Στείλε τον να σου αγοράσει τσιγάρα. Αν σου φέρει φίλτρο πες ότι ήθελες άφιλτρα και το αντίθετο, οπότε θα βρεις αφορμή να τον δείρεις.
Ο λαγός δεν χάνει χρόνο και φωνάζει τον λύκο.
- Πήγαινε να μου φέρεις τσιγάρα ...
- Τι τσιγάρα κ. Πρωθυπουργέ με φίλτρο η άφιλτρα ;
Μετά την πρώτη αμηχανία ο λαγός αρχίζει να τον δέρνει με μανία φωνάζοντας :
- ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΝΟΣ ΣΟΥ ΡΕ ;
 

Έχω κάνει μόνο μια προσευχή στο Θεό: «Θεέ μου, κάνε τους εχθρούς μου γελοίους». Και ο Θεός με εισάκουσε.

Βολταίρος