Το τελευταίο διάστημα ακούμε πολλά και κυρίως κατά της κυβέρνησης-σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα-  από σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ κάτι που δεν συνέβαινε με τις πρώτες μνημονιακές κυβερνήσεις. Σαφώς και υπήρχαν νησίδες ΜΜΕ που έκαναν σφοδρή κριτική στις τότε κυβερνήσεις αλλά δεν ήταν κυρίαρχα μέσα, ωστόσο απέκτησαν δυναμική και προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των πολιτών. Και επειδή κάποιοι τελευταία ανακάλυψαν και την ελευθεροτυπία, ας θυμηθούν ποιοι ήταν καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα και ποιες φωνές απουσίαζαν ή ήταν γραμμένες σε «μαύρες λίστες». 

Τότε «εχθροί» ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συνταξιούχοι και γενικότερα όσοι ύψωναν φωνή διαμαρτυρίας καθώς για όλους υπήρχε και ένα δημοσίευμα ή ένα ρεπορτάζ που τους απαξίωνε στα μάτια της υπόλοιπης κοινωνίας. Το λέμε και κοινωνικό αυτοματισμό, το «έργο» ήταν απλό και έξυπνο, έπιανες τις εξαιρέσεις έκανες μια αναγωγή στο σύνολο της επαγγελματικής ομάδας και η δουλειά τέλειωνε.

Ήταν η εποχή που άλλα έλεγες προεκλογικά και στη συνέχεια συνεργαζόσουν και με τον ...διάολο για να εφαρμόσεις κάτι άλλο από αυτό που υποσχόσουν στο όνομα της σωτηρίας της χώρας.

Μα και αυτή η κυβέρνηση αυτό δεν έκανε; Ναι αλλά μα διαφορετικό τρόπο. Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς ήταν περισσότερο έξυπνος από τους προηγούμενους.

Ο πρωθυπουργός, αφού απέτυχε η διαπραγμάτευση με τίτλο «βγαίνουμε από τα μνημόνια ή σκίζουμε τα μνημόνια» τον περασμένο Σεπτέμβρη πήρε μια πολιτική απόφαση να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού την συμφωνία που πέτυχε και ψήφισαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή.

Ναι πήγαμε στις κάλπες μετά την αναγκαστική συμφωνία, που η αντιπολίτευση από τότε τη χαρακτήριζε νέο μνημόνιο, το οποίο και τέθηκε στην κρίση του ελληνικού λαού, ενώ αντιθέτως όλα τα προηγούμενα χρόνια πρώτα κέρδιζαν κάποιοι τη ψήφο του λαού και μετά πήγαιναν σε συμφωνία και δεν έθεταν υπόψη του την υλοποίηση της. Αυτό σημαίνει ότι ο Τσίπρας καθάρισε; Όχι! Ο Τσίπρας θα κριθεί από το αποτέλεσμα κι αυτό έχει να κάνει με την πορεία της οικονομίας αλλά και το βιοτικό επίπεδο, δηλαδή το πορτοφόλι της κάθε οικογένειας. Δεν θα κριθεί από τις υποσχέσεις που έδινε πριν τις τελευταίες εκλογές καθώς ο ελληνικός λαός του έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσει μια συμφωνία που γνώριζε και δεν είχε καμία σχέση με τις προηγούμενες υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Και έφτασε η ώρα του ασφαλιστικού και του φορολογικού με κάποιους να θυμούνται ξαφνικά τα αφορολόγητα (που είχαν καταργήσει), την υπερφορολόγηση(όταν οι ίδιοι είχαν θεσπίσει τεκμήρια για να φορολογούν την κατοχή περιουσιακών στοιχείων μάλιστα σε αυτά είχαν προσθέσει και την κατοχή... τέκνου) και να ανακαλύπτουν πόσο άδικη είναι όχι η ...κοινωνία αλλά η φορολογία.   

Το ασφαλιστικό, ανεξάρτητα από ποσοστά αναπλήρωσης ή τι χάνουν οι νέοι ασφαλισμένοι και τι κερδίζουν έχει ξεκάθαρο προσανατολισμό που θα κριθεί στην εφαρμογή του από τους ασφαλισμένους. Βέβαια οι πιστοί της νεοφιλελεύθερης οικονομίας έχουν τα δίκια τους να αντιδρούν καθώς έχουν διαφορετική οπτική για την οικονομία αλλά και την κοινωνική ασφάλιση. Η απορία είναι ότι τα χρόνια που κυβέρνησαν ή είχαν ισχυρή επιρροή σε κυβερνήσεις γιατί δεν σχεδίασαν ένα ασφαλιστικό στη δική τους λογική που θα εξασφάλιζε, όμως, και βιωσιμότητα;     

Η αρχιτεκτονική του νέου συστήματος:

•    δημιουργία ενός ενιαίου φορέα ασφάλισης,

•    ενιαίοι κανόνες υπολογισμού εισφορών και της παροχής σύνταξης,

•    καθιέρωση της εθνικής σύνταξης,

•    εναρμόνιση των κανόνων εισφορών και παροχών μεταξύ νέων και παλαιών ασφαλισμένων

•    εναρμόνιση των κανόνων εισφορών παροχών μεταξύ των ασφαλισμένων των επί μέρους Ταμείων.

Και σύμφωνα με τους αριθμούς και τα στοιχεία που δίνει του Υπουργείο:

-προστατεύονται απόλυτα πάνω από 2.100.000 συνταξιούχοι,  μεγάλη τους πλειοψηφία δηλαδή, που έχουν σύνταξη αθροιστικά με τις επικουρικές, μέχρι 1300€,

-πάνω από το 90% των αγροτών, με βάση τις δηλώσεις εισοδήματος τους, δεν θα υποστούν επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό του φορολογικού και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Θα επιβαρυνθούν αρκετά ίσως και άδικα κάποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες με μεσαία ή υψηλά εισοδήματα αλλά τόσα χρόνια είχαμε ξεχάσει τους εργαζόμενους με μπλοκάκια.

Νέοι επιστήμονες(δικηγόροι, μηχανικοί κλπ) αλλά και εργαζόμενοι που «βαφτίστηκαν» ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάζονταν να πληρώνουν υψηλές εισφορές κλιμακίων χωρίς να μπορούν ανταπεξέλθουν.

Πλέον οι εισφορές στα μπλοκάκια θα καταβάλλονται κατά κύριο λόγο από τους εργοδότες, το 20% και μόνο το 6% από τους εργαζόμενους.

Οι νέοι επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν χαμηλότερες εισφορές όσοι έχουν εισόδημα ως 12000 ευρώ.

Υπάρχουν, βέβαια και εναλλακτικές προτάσεις, όπως οι ομαδικές απολύσεις, το λοκ άουτ, μείωση μισθών στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ελληνικός λαός είναι ο τελικός κριτής, και όχι διάφοροι πεφωτισμένοι που θέλουν να επιβάλλουν τις απόψεις τους απαξιώνοντας την κρίση του.

Ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στις υπερβολικές προσδοκίες για κάποιους ψέματα-αλήθεια όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου μιλούσε για «Αλλαγή» ή ο Σημίτης με τον Άκη υπουργό του για εκσυγχρονισμό, έλεγαν μικρότερα ή μεγαλύτερα ψέματα;- έκανε κάτι πολιτικά έντιμο απέναντι στον ελληνικό λαό που τον διαφοροποίησε από το παλιό πολιτικό προσωπικό δεν φοβήθηκε την κρίση του.

Αυτό, όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός τον επιβραβεύει για αυτά που κάνει σήμερα ή του έχει δώσει λευκή επιταγή.

Ο πρωθυπουργός αν τελικά καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση γιατί αυτήν εντολή ζήτησε και πήρε στις τελευταίες εκλογές θα κριθεί από την αναμέτρηση του με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Η οικονομία δεν θα ανακάμψει με «διαπραγμάτευση» αλλά με αναπτυξιακό νόμο, η ανεργία θα αντιμετωπιστεί με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από τον συνδυασμό επενδύσεων και επανεκβιομηχάνιση της χώρας.

Η ανάσταση της οικονομίας δεν γίνεται με δηλώσεις αλλά με ξεπάγωμα των μεγάλων έργων, με πολιτική σταθερότητα και οργάνωση ενός επιτελικού κράτους φιλικό προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Η στασιμότητα και η άρνηση αρκετών μελών της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθούν με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.