«Κατηγορήστε μας για αυταπάτες, όχι για ψέματα» ομολόγησε από το βήμα της Βουλής ο Έλληνας πρωθυπουργός… “Κατηγορήστε μας” είπε…όχι ότι είχαμε αυταπάτες όπως κάποιοι επιχείρησαν να περάσουν μέσα από τα ΜΜΕ αλλά ακόμα κι αυτό είναι μια σημαντική ομολογία. Ο Αλέξης Τσίπρας πρωτοτύπησε για ακόμα μια φορά, όπως όταν πήγε σε εκλογές με πρόγραμμα τη συμφωνία ή το τρίτο μνημόνιο όπως τον κατηγορούσε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Ναι αυτό που θα έσκιζε… Αν και αρκετοί αντίπαλοι του τον χαρακτηρίζουν «ψεύτη», αυτός καταφέρνει να λέει με ειλικρίνεια πράγματα που δεν θα έλεγε κανένας από το παλιό πολιτικό σύστημα. Αλήθεια ποιος έχει παραδεχθεί τα λάθη του με τέτοιο τρόπο; Ποιος θα έλεγε ότι απέτυχα στη διαπραγμάτευση; Ποιος θα έλεγε ότι εκβιάστηκε για μια συμφωνία; Ποιος θα έλεγε κατηγορήστε με για αυταπάτες;

Ακόμα κι ο Γιώργος Παπανδρέου πιστεύει ότι έσωσε τη χώρα.
Να μιλήσουμε για τις αυταπάτες της «αλλαγής», των «μεταρρυθμίσεων» ή του «εκσυγχρονισμού»;
Να θυμηθούμε τις αυταπάτες του «λεφτά υπάρχουν»;
Να θυμηθούμε τις αυταπάτες των «ισογείων που έγιναν ρετιρέ» με δανεικά;
Να θυμηθούμε τις αυταπάτες του Χρηματιστηρίου;
Να θυμηθούμε τις «αυταπάτες» της προμήθειας αμυντικών εξοπλισμών με μίζες;
Να θυμηθούμε τις αυταπάτες «όλη η Ελλάδα ένα εργοτάξιο»;
Να θυμηθούμε τις αυταπάτες  της ένταξης μας στη ζώνη του ευρώ με greek-statistics;     
Να θυμηθούμε το περίφημο "currency swap"  που συμφώνησε ο Σημίτης και η Goldman για να κρύψουν το χρέος που έσκασε στα χέρια του Καραμανλή;
Να θυμηθούμε την «αυταπάτη» του εκσυγχρονισμού με το Άκη και τα άλλα παιδιά: «Για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε»;   
Η αυταπάτη τελείωσε με τη χρεοκοπία. Αλήθεια ποιοι πλήρωσαν για αυτό;
Τα ΜΜΕ που φώναζαν στον Καραμανλή για τις αυξήσεις πείνας που έδινε;
Τα πρωινάδικα που μοίραζαν επιδόματα; 
Οι επιχειρηματίες που έπαιρναν τα μεγάλα και φουσκωμένα έργα;
Το πολιτικό προσωπικό που διαχειρίστηκε τόσα χρόνια της εξουσία; 

Όχι φυσικά! Αφού «μαζί τα φάγαμε»! Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών φούσκωναν αλλά το εισόδημα των πολίτων ξεφούσκωνε.      
Ας μιλήσουμε και για τον λογαριασμό των απατημένων από τις αυταπάτες.
Δεν έχουμε για συντάξεις μας λένε, μόνο οι κυβερνήσεις από το 2010 έως το 2014 αφαίρεσαν συνολικά από το ασφαλιστικό σύστημα με τις πολιτικές τους επιλογές περισσότερα από 50 δισ. Ευρώ σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις:
-το κούρεμα των αποθεματικών των Ταμείων PSI
-η αύξηση της ανεργίας κατά 17 μονάδες αφαίρεσε εισφορές από το σύστημα
ραγδαία μείωση μισθών πάνω από 25 μονάδες, στερεί εισφορές.
-η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1%, έφερε νέες απώλειες για τα Ταμεία. 

Και επειδή κάποιοι πιπιλάνε την καραμέλα των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών. Τι έκαναν για την έκρηξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας; 

Σήμερα κλαίνε για τις περικοπές των νέων συνταξιούχων αλλά ούτε ένα δάκρυ για τους παλιούς;        
-Τον Μάιο του 2010 κόπηκαν τα επιδόματα αδείας και εορτών για 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους και αντικαταστάθηκαν από «βοηθήματα» 200-400 ευρώ.
-Τον Αύγουστο του 2010 θεσπίστηκε η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) και έγιναν μειώσεις 3-10% για παροχές πάνω από 1.400 ευρώ.
-Το 2011 έγιναν νέες περικοπές σε κύριες-επικουρικές συντάξεις, επιβλήθηκε Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης και έγιναν μειώσεις 3-14% σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. 
-Επίσης η Ειδική Εισφορά επεκτάθηκε στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ με μειώσεις 3-10%.
-Το 2011 αυστηροποιήθηκαν και άλλο τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ με συνέπεια να το χάσουν οριστικά χιλιάδες συνταξιούχοι.
-Το 2011 ήρθαν νέες μειώσεις 6-14% από την αύξηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
-Τον Αύγουστο του 2011 έγινε επιπλέον παρακράτηση 6-10% στους συνταξιούχους του Δημοσίου κάτω των 60 ετών με σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ.
-Το Νοέμβριο του 2011 έγινε κούρεμα 40% της κύριας σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, ήρθε νέο κύμα μειώσεων 30% στις επικουρικές συντάξεις του ΕΤΕΑΜ άνω των 150 ευρώ.
-Το 2012 μειώθηκαν κατά 12% όλες οι συντάξεις του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ άνω των 1.300 ευρώ και περικόπηκαν 10%-20% οι επικουρικές άνω των 250 ευρώ.
-Το 2012 μειώθηκε 5-20% το άθροισμα των κύριων, επικουρικών συντάξεων και του μερίσματος.
-Μετά το 2012 μειώθηκαν ξανά κατά 5,2% όλες οι επικουρικές συντάξεις

Φτάσαμε στην κατακόρυφη μείωση των εσόδων από εισφορές κατά 30% την περίοδο 2009-2014 μόνο στο ΙΚΑ. Αλλά και για τα αποθεματικά φταίνε και σε αυτήν την περίπτωση οι συνταξιούχοι γιατί:

-Από τη δεκαετία του ’70, αφήσαν τα αποθεματικά  τους άτοκα και να ροκανίζονται με μηδενική απόδοση από τον πληθωρισμό όταν τα επιτόκια βρίσκονταν πάνω από 25%.
-Γιατί τις δεκαετίες 1990-2000 «επέτρεψαν» την μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου προς τα πάνω με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο χρηματιστηριακό "πάρτι".

Μέτρα... μέτρα και ξανά μέτρα 

Πάμε και σε άλλα στοιχεία, δεν τα έδωσε η κυβέρνηση, άλλα ο τότε Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στις αρχές του Γενάρη το 2014 σε ανταποκριτές ξένου τύπου. Από μέτρα να φάνε κι οι κότες, συνολικού ύψους 62,92 δισ. ευρώ έλαβε η Ελλάδα την περίοδο 2010 - 2014 για τη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά το έλλειμμα μειώθηκε μόλις κατά 27 δισ. σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.
Δηλαδή, για κάθε ένα ευρώ μέτρων, το έλλειμμα μειώνεται κατά 40 λεπτά. Τα υπόλοιπα 60 λεπτά εξανεμίζονταν εξαιτίας της ύφεσης που προκαλούσαν τα μέτρα.
-Το 2010 ελήφθησαν μέτρα 19,07 δισ. ευρώ, αλλά το πρωτογενές έλλειμμα μειώθηκε κατά 13,3 δισ. ευρώ.
-Το 2011 εφαρμόστηκαν μέτρα της τάξης των 18,24 δισ. ευρώ, ενώ η προσαρμογή ήταν 5,8 δισ. ευρώ.
-Το 2012 ελήφθησαν μέτρα 11,53 δισ. ευρώ, αλλά το έλλειμμα μειώθηκε μόλις κατά 2 δισ. ευρώ.
-Το 2013 υιοθετήθηκαν μέτρα 10,22 δισ. ευρώ, ενώ η προσαρμογή ήταν 3,6 δισ. Ευρώ

Δεν τελειώσαμε, όμως, εδώ, τι έγινε λοιπόν μέχρι να «φτάσουμε» στις αυταπάτες του Τσίπρα:
Το χρέος βρίσκεται σταθερά πάνω από τα 300 δις ευρώ, η ανεργία κινείται στα επίπεδα του 25%, ενώ δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν στο εξωτερικό στην εξαετία, με τουλάχιστον 200.000 να είναι νέοι, μορφωμένοι, εξαιρετικοί επιστήμονες.
Από τότε που άρχισε η κρίση έχουν βάλει λουκέτο 250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Το ιδιωτικό χρέος, δηλαδή οι οφειλές των πολιτών σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες έχει εκτοξευτεί σε επίπεδα πολύ πάνω από το ετήσιο ΑΕΠ, περίπου 220 δις. Τα κόκκινα δάνεια ξεπέρασαν τα 110 δις, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι κοντά στα 87 δις. ενώ άλλα 15 δις. είναι τα χρέη προς τα Ταμεία.
Το ΑΕΠ μειώθηκε από τα 226,2 δισ. ευρώ το 2010, στα 179,081 δισ. ευρώ το 2014.
Πάνω από 1,6 εκατ. Ελληνες ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ένα ποσοστό πάνω από 15%, όταν προ κρίσης ήταν μόλις 2,2%. Αυτός είναι ο λογαριασμός των άλλων... 

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν δικαιολογία αλλά ούτε άλλοθι για τον κ. Τσίπρα, είπε πολλά, υποσχέθηκε περισσότερα και ο λογαριασμός άνοιξε και για τον ίδιο και στο τέλος θα κριθεί πολύ αυστηρότερα από τους προηγούμενους γιατί πολύ απλά τώρα κρατάει ο ίδιος τον μουτζούρη στα χέρια του. 

Ο λογαριασμός Τσίπρα-εκτός από το κλείσιμο των τραπεζών- που έχει και κάτι υπόλοιπα από την προηγούμενη αξιολόγηση είναι  ένα πακέτο μέτρων 5,5 δισ. ευρώ για τριετία 2016 – 2018 από τα οποία τα 1,8 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές τους ασφαλιστικού και 3,6 δισ. από αυξήσεις φόρων. Το 1,8 δισ. ευρώ από αυτά θα προέλθει από άμεση φορολογία και άλλο 1,8 δισ. ευρώ από την έμμεση φορολογία. Υπάρχει και ο προληπτικός μηχανισμός που θα κόβει δαπάνες το 2018 σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Το ύψος των μέτρων δεν μπορεί να υπολογιστεί αν δεν γνωρίζουμε αν και πόσο έξω θα πέσει η κυβέρνηση στους στόχους. Και φυσικά η δέσμευση οδικού χάρτη για το χρέος, τα μέτρα δεν τα ξέρουμε παρά τη φημολογία επομένως δεν μπορούμε και να τα αξιολογήσουμε. 

Και σήμερα τα μέτρα της κυβέρνησης είναι δυσβάσταχτα και αν προστεθούν κι αυτά των προηγούμενων τότε το στοίχημα του Τσίπρα είναι πολύ δύσκολο. Ο μόνος δρόμος για την αντιμετώπισή τους είναι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις. 
Εδώ είναι που η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με την καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες μετά από έξι χρόνια βίαιης υποτίμησης του βιοτικού τους επιπέδου. 

Οι λογαριασμοί, λοιπόν, δεν είναι… αυταπάτες και οι πολίτες αξιολογούν και κρίνουν.