Δεν κατάλαβα γιατί η ΝΔ αποχώρησε καταγγέλλοντας και δεν έμεινε στη Βουλή για να καταγγείλει την κυβέρνηση για την υπόθεση των εξωχώριων, αφού σήκωσε τόσο ψηλά το θέμα μετά από το δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος; Τακτική χωρίς στρατηγική;  

«Στρατηγική με τακτικούς ελιγμούς είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για τη νίκη. Τακτικοί ελιγμοί χωρίς στρατηγική, είναι ο θόρυβος πριν την ήττα.»

Σουν Τζου

Η ΝΔ έμεινε από αφήγημα καθώς το «φύγετε» βγαλμένο από τηλεοπτική διαφήμιση, μας τελείωσε ένα βράδυ Κυριακής μετά τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και την απομάκρυνση ενός εκλογικού ατυχήματος της κυβέρνησης.

Οι σύμβουλοι του κ. Μητσοτάκη τον έβαλαν να ποντάρει όλα τα λεφτά στις εκλογές «εδώ και τώρα» και έχασε... 

Πολλές φορές «οι επιθυμίες» είναι κακός σύμβουλος στη χάραξη της στρατηγικής γιατί δεν σου επιτρέπει να δεις καθαρά τον πολιτικό ορίζοντα να καταλάβεις και να προβλέψεις τις κινήσεις του αντιπάλου ώστε να χαράξεις στρατηγική που θα την υπηρετήσεις με συγκεκριμένη τακτική.

Την ώρα που καταγγέλλεται ο Τσίπρας για λαϊκισμό, είναι γνωστό ποιοι τα χρόνια της μεταπολίτευσης ξόδεψαν την αξιοπιστία της χώρας και τη χρέωσαν εκτός από δάνεια, με αναξιοπιστία και λαϊκισμό. Αυτοί που χόρεψαν στη λάσπη της διαπλοκής υπό τους ήχους του λαϊκισμού και της μίζας οδηγώντας τη χώρα στη χρεοκοπία. Τα κόμματα που κυβέρνησαν τη χώρα και οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία γίνονται, σήμερα, κήνσορες της... αλήθειας. 

Αλήθεια πόσο μπορεί να αγγίξει τους πολίτες η «καταγγελία» του κ. Θεοδωράκη ότι στο περιβάλλον του κ. Τσίπρα (πρέπει να το αποδείξει) βρίσκονται άνθρωποι του Άκη, όταν ο Τσοχατζόπουλος ήταν στενός συνεργάτης και Υπουργός του κ. Σημίτη και προσωπικός συνομιλητής πολιτικών και δημοσιογράφων που σήμερα κατηγορούν για αυτά που οι ίδιοι έκαναν τότε, χωρίς ονόματα και διευθύνσεις τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τα πάντα στη χώρα, ξεκινώντας από το άναρχο τηλεοπτικό τοπίο, μέχρι το κρατικοδίαιτο οικονομικό κατεστημένο. Είναι η μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς τους νταβατζήδες που απομυζούσαν κάθε εθνικό ή ευρωπαϊκό πόρο. Να αλλάξει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος με την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την αναθεώρηση του Συντάγματος. Μπορεί; Έχει υπουργούς που μπορούν και θέλουν; Μπορεί να συνθέσει απόψεις και να δημιουργήσει συμμαχίες; Αυτό είναι το δικό στου στοίχημα και θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Την ώρα που η αντιπολίτευση θα λέει «όχι» σε όλα και θα ποντάρει ξανά σε πτώση του. 

Όσοι λένε στον Μητσοτάκη ότι ο Τσίπρας θα πέσει σαν φυσικό φαινόμενο ή σαν ατύχημα μάλλον κακό του κάνουν. Χωρίς πρόταση αλλά και με πολιτικό «Βέρτιγκο» αρκετών στελεχών που εκπροσωπούν τη ΝΔ στα ΜΜΕ δεν πρόκειται να πείσει, και όσοι υποστηρίζουν ότι όποιος γίνεται αρχηγός σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάποτε γίνεται και πρωθυπουργός ας θυμηθούν τον Έβερτ και τον Βενιζέλο.

Η αλήθεια είναι ότι η ΝΔ δημιουργεί ευκαιρίες και προσπαθεί να παίξει επιθετικά, αλλά από κει και πέρα οι «παίκτες» της δεν δείχνουν ικανοί να τις τελειώσουν σωστά και να στείλουν την μπάλα στα δίκτυα.

Η ΝΔ με την ανάδειξη  της νέας ηγεσίας δημιούργησε ένα κλίμα ευφορίας και μια τάση αλλαγής αλλά οι βιαστικές επιλογές για δικαίωση της προηγούμενης διακυβέρνησης και οι προφητείες για αριστερή παρένθεση βγήκαν... οφσάιντ. Στη συνέχεια ενώ αναζητούσε απεγνωσμένα νέο αφήγημα έκανε σημαία ένα δημοσίευμα για θέμα που είχε ψηφιστεί την προηγούμενη Κυριακή χωρίς να το έχει αναδείξει ως τότε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης. Αν το θέμα ήταν όντως τόσο σημαντικό ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είχε ξηλώσει όλους τους συνεργάτες του αλλά και τους υπεύθυνους του κοινοβουλευτικού ελέγχου του κόμματος του αφού πέρασε μια εβδομάδα και χρειάστηκε κρεμαστεί το θέμα στα περίπτερα. Το τελικό σκορ έγραψε 190 υπέρ της τροπολογίας με τη ΝΔ εκτός… βουλής. Οφσάιντ και αυτογκόλ για την αξιωματική αντιπολίτευση αν και μέχρι το ‘90 η κυβέρνηση έδειχνε να τα έχει χαμένα.

Επανήλθε όμως το ψευδοδίλλημα είναι νόμιμο να έχει κανείς off shore; Αλλά και «το νόμιμο είναι και ηθικό»; Όσο είναι ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών, το πόθεν έσχες και η δήθεν απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες όπως εφαρμοζόταν πριν τις αλλαγές, χωρίς να τις ορίζεις. Απλώς όλα αυτά ήταν τα «νόμιμα» πλυντήρια του παλιού πολιτικού προσωπικού.