Έχω γράψει για το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ, «το φύγετε», «εκλογές εδώ και τώρα» και τις αναλύσεις συμβούλων και παρατρεχάμενων του κ. Μητσοτάκη ότι δεν βγαίνει η διαπραγμάτευση, θα αναγκαστεί ο Τσίπρας να πάει σε εκλογές και όλα τα παραπάνω εξόχως «εύστοχα συνθήματα».

Πάμε, όμως, στην άλλη πλευρά, την κυβερνητική που ξέρει να μας αιφνιδιάζει.

Εκεί που είπαμε άντε να δούμε τι θα κάνουμε το επόμενο διάστημα, πήραμε μια ανάσα με τη συμφωνία, όχι λύση λίγο χρόνο μήπως δούμε επενδύσεις, μπας και μπούμε το φθινόπωρο με καλύτερη θέση και γλιτώσουμε τα χειρότερα.

Και ξαφνικά μέσα στο καλοκαιρινό Σαββατόβραδο σου έρχεται e-mail με κυβερνητικό αξιωματούχο να τα «χώνει» άγρια στον Σαμαρά και στα όσα λέει σε συνέντευξη του στην Κυριακάτικη realnews.

Αρχίζω να μετράω και να διαβάζω...900 λέξεις! Η απάντηση είναι μεγαλύτερη από τη συνέντευξη, μονολογώ...

Η παρέα με κοιτάει περίεργα και περιμένει εξήγηση.

Η απάντηση της κυβέρνησης είναι μεγαλύτερη από τη συνέντευξη Σαμαρά τους λέω...

Γιατί έδωσε συνέντευξη ο Σαμάρας είναι η πρώτη αντίδραση...

Και αρχίζω να διαβάζω:               

«Εντολές προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το πως πρέπει να κινηθεί η ΝΔ δίνει, δημόσια, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη RealNews, ο πρώην αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς! Παράλληλα ομολογεί –στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την πλήρη πολιτική του αποτυχία– πως προσπάθησε να υπονομεύσει και να εγκλωβίσει τον ΣυΡιζΑ. Είναι αδιανόητο (πρώην) πολιτικός αρχηγός, και μάλιστα πρώην πρωθυπουργός, να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο...»

Οι περισσότεροι αρχίζουν να γαλανέ και αρχίζουν τα σχόλια:

«...καλά κολλημένοι με τον Σαμαρά είναι ακόμα»

«Ο Σαμαράς είναι ακόμα πρωθυπουργός...χαχαχα»

«Μάγκα τον κάνανε»

«Είναι πιο γρήγοροι και από τον Τζακ Νόρις απάντησαν Σάββατο σε Κυριακάτικη συνέντευξη»...

Για να πέσει και το σοβαρότερο: «Ξέμειναν κι αυτοί από αφήγημα. Επαναφέρουν το Αντι-Σαμαρά αφήγημα αλλά πόσα, ακόμα, εισιτήρια μπορεί να κόψει;»

Προφανώς τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση καθώς η συμφωνία έκλεισε και οι επιπτώσεις θα φανούν σύντομα στην κοινωνία και στην οικονομία αλλά και ξεμείναμε από κακούς. Οι δανειστές δεν είναι πια εδώ, επομένως πρέπει να δείξουμε κάποιον για να αναλάβει την ευθύνη για όσα κακά θα μας βρουν.

Και όπως με το γνωστό αναψυκτικό και ο Σαμαράς πάει με όλα... 

Μόνο που ο τρόπος, η έκταση και η ένταση της απάντησης τον έκανε ξανά...έστω για μια μέρα Πρωθυπουργό!

Και αυτό έρχεται σε συνέχεια της κρίσης με την τροπολογία με τις οφσορ που μπορεί το αυτογκόλ της ΝΔ να την κάλυψε αλλά άφησε να φανεί κάτι που ακόμα και Υπουργοί καταλαβαίνουν ότι λείπει ένα πειστικό αφήγημα για την επόμενη μέρα της αξιολόγησης.

Γιατί σαφώς η κοινωνική ανάπτυξη ή ότι θα μοιράσουμε δίκαια την ...ανάπτυξη που θα έρθει, όταν έρθει και αν έρθει σε μια καθημαγμένη οικονομία και διαλυμένη κοινωνία με ανεργία και φτώχια μάλλον δεν περπατάει.  

Ο κυβερνητικός αξιωματούχος που κόπιασε να γράψει 900 λέξεις κατά Σαμαρά μπορεί να μην συνειδητοποιεί ότι με τέτοια επιχειρήματα δεν μπορεί να πείσει τούς δυσαρεστημένους ψηφοφόρους που στήριξαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Βέβαια αν δεν μπορέσεις να συσπειρώσεις, θα σκέφτηκε ο συγγραφέας, ρίξε διχόνοια στους αντίπαλους για αυτό και όλα αυτά ότι ο Σαμαράς δίνει γραμμή σε Μητσοτάκη κλπ. Παλιά και ξεπερασμένη συνταγή άλλωστε αν θέλουν να τσακωθούν στη ΝΔ το κάνουν και για πιο ασήμαντους λόγους.  

Θα πρέπει να καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι, πλέον, η επικοινωνία δεν θα τους προσφέρει τίποτα και το μήνυμα που πρέπει να πάρουν είναι: «Λιγότερη επικοινωνία, περισσότερη κοινωνία». 

Περισσότερες πράξεις, αποφάσεις για να πάρει μπροστά η χώρα στον τομέα της ανάπτυξης. Να υπάρξει στήριξη του κοινωνικού κράτους, προστασία για τους ανασφάλιστους, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά μείωση του δείκτη της ανεργίας.

Σε όλα αυτά καμία απάντηση δεν θα δώσει καμία επίθεση στον Σαμαρά και σε κάθε Σαμαρά άλλωστε την απάντηση την έδωσε ο ελληνικός λαός.

Σίγουρα το στοίχημα του Τσίπρα είναι πολύ δύσκολο και δεν κερδίζεται με επικοινωνία αλλά στην κοινωνία και στην οικονομία.