Από που να το πιάσεις και που να το πας, μάλλον είναι το θέμα. Όχι τίποτα άλλο έρχονται και γιορτές. Άσχετο, αλλά έρχονται αυτές από μόνες τους. Απρόσκλητα και με φόρα. Θυμάμαι «παλιά», αυτό το παλιά μου θυμίζει την παιδική μου ηλικία, όταν το σκέφτομαι και το ακούω. Τότε που το λέγανε οι γονείς ή οι παππούδες μας το «παλιά», θέλοντας να διηγηθούν κάτι και για μας τα παιδιά φάνταζε η εποχή του Ταρζάν!

Κρεμασμένος ο παππούς στο σκοινί, με τη γνωστή κραυγή να καλεί τη γιαγιά Τζέην. Για να τη συνοδέψει στη σπηλιά. Αυτή την εικόνα μου έφτιαχνε εμένα στο μυαλό. Και άκουγα αποστασιοποιημένη όλα αυτά τα επαναλαμβανόμενα παλιά, σε κυριακάτικα τραπέζια.

Ποιός ξέρει τι ήταν αυτό το «παλιά». Κάτι σαν παραμύθι ας πούμε. Στην πραγματικότητα τη σημερινή, το παλιά είναι μόλις πέντε χρόνια πίσω. Ούτε νηπιαγωγείο, δηλαδή δεν έχει πάει το «παλιά» το δικό μας το σύγχρονο. Θυμάμαι. Τότε που τέτοιο καιρό, αρχίζαμε να προγραμματίζουμε το ταξίδι, την παρέα, τον προορισμό. Οι Έλληνες, μπορεί να είμαστε της «τελευταίας στιγμής», σε όλα, αλλά είναι κάποιες παραδόσεις, που τις τηρούσαμε κατά γράμμα.

Τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, οι διακοπές τα τριήμερα. Βέβαια. Τι θα κάνεις; Τι κανόνισες; Με ποιόν θα πάς; Που θα πάτε; Αν μη τι άλλο ρε αδερφέ, έβρισκες θέμα συζήτησης για τουλάχιστο δύο τρεις μήνες. Έναν, τον που το κανόνιζες, δυο βδομάδες που θα έλειπες και ένα μετά το «πως πέρασες». Πάει το ένα τέταρτο της χρονιάς «αφηγηματικά».

Που να φανταστείς το σενάριο που θα σε «έσωνε» από όλη αυτή την «ψευδαίσθηση;». Που οι σωτήρες σου είχαν στην τσέπη.

Και ξαφνικά στη ζωή σου θα έμπαινε δυναμικά ο κάθε Τσακαλώτος. Οι πριν οι μετά και οι αεί, πάσης φύσεως Τσακαλώτοι.

Πως να σκεφτόσουνα ότι θα μπουν στη ζωή μας «αρχικά» τύπου ΕΝΦΙΑ, ΔΟΥ,ΦΠΑ, ΟΑΕΔ κ. α. Που όσο να πεις ακούγονται πιο εξωτικά, από Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη.

Ας πούμε πως είναι δυνατόν να γίνει θέμα συζήτησης . Το «τι θα κάνεις γιορτές;» κοντά στα Χριστούγεννα, θα κάνω ένα σάλτο στη ΔΟΥ περνώντας από τον ΟΑΕΔ , να τελειώνω με τον ΕΝΦΙΑ για να μου μείνει μόνο το παλιό ΦΠΑ. Τι να σου απαντήσει ο άλλος;

Έλα ρε κι εγώ. Δε λέει. Ανιαρό. Να του προτείνεις να το κάνετε παρέα; Άλλη ΔΟΥ αυτός άλλη εσύ σπάνια να συμπέσετε. Άλλωστε ο καθένας τα δικά του, εδώ αυστηρά και με το νόμο. Όλοι στον ίδιο προορισμό ο καθένας για πάρτη του. Το λες κι ελευθερία κινήσεων. Μόνο μοναξιά δεν το λες. Τι θα πουν τα παιδιά μας, γι' αυτές τις κινήσεις μας διαβάζοντας τα απομνημονεύματα μας; Σε χαρτάκια ημερολόγια σημειώσεις alarm.

Ο Θεός ξέρει μόνο..

Αν και επειδή μπορεί να έχουν αλλάξει αρχικά μέχρι τότε (αρχικά.. όχι το αντικείμενο) και να ψάχνονται σε ποιά όργια ή τρομοκρατικές οργανώσεις, ήσουνα μπλεγμένος. Και μέσα στα Χριστούγεννα έτρεχες και δεν έφτανες. Ας μην μιλήσω για τα υπόλοιπα ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, PSI σαν αφετηρία, δικαιολογία ή επιχείρημα. Γιατί θα μπλέξουμε όντως άσχημα.

Προς το παρόν το μόνο που έχει μείνει σαφές και κατανοητό, είναι ένα όνομα ένα ΑΦΜ ένας ΑΤ κι ένα ΑΜΚΑ. Και το ανθεκτικό στο χρόνο άει σιχτίρ. Αδέρφια δεν αισθάνομαι καλά φαίνεται ε; Έχω ανάγκη διακοπών...