Πιο βαρύ και από τρομοκρατικό το χτύπημα.

Αναβλήθηκαν οι εκλογές για αρχηγό στο κόμμα.

Κάθε χώρα κι ένα δράμα. Εμείς ζούμε το βαρύ δικό μας. Ξυπνάω το πρωί τι να μάθεις και που να κρυφτείς. Αναβάλλονται οι εκλογές. Έρμαιο το κόμμα. Ότι καταστραφήκαμε δηλαδή.

Συγνώμη κύριε κι εμείς; Εμείς πως θα το ξεπεράσουμε; Και πως θα λειτουργήσει αυτός ο Θεσμός; Της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εννοώ.

Πόσους μήνες τώρα δεν τρώμε, δεν κοιμόμαστε, δεν έχουμε άλλο θέμα από αυτό. Να ο Άδωνις μπροστά να ο Τζιτζικώστας. Να η αγνή πρόθεση του αυτοδημιούργητου Κυριάκου. Ο μόνος που δεν έχει βγει στη ρούγα ο βου-  μου. Αυτό θα το πεις και πολιτική εμπειρία.

Κάνουμε εκλογές εθνικές, μέσα σε δυο βδομάδες στο πατ κιούτ. Σχηματίζουμε κυβέρνηση σε μισή ώρα.

Και στη συνέχεια ζούμε μέσα στο άγχος και την αγωνία ποιός θα πάρει το τιμόνι στα χέρια του στο κόμμα. Τρελοκομείο δεν το λες γιατί είμαστε στο μετά.

Σε βαριές πνευματικές και ψυχολογικές καταστάσεις. Σε όποια χώρα δυτική μια παράταξη που θέλει, για τους λόγους της, να αλλάξει αρχηγό.

Για εσωτερική διαδικασία μιλάμε έτσι; Και που συνήθως γίνεται μετά από αποτυχία του προγράμματος και το χάσιμο των εκλογών.

Παρουσιάζει  δύο αλλά άντε και τρία άτομα που προτείνουν την διαφορετική άποψη τους και πρόγραμμα, στην εκλογική τους βάση. Αυτό συνήθως είναι  γνωστό από πριν. Έχουν  δείξει δηλαδή την διαφωνία τους εσωκομματικά και εντός των οργάνων και έχει καταγραφεί.

Έγινε στη Γαλλία μεταξύ Σεγκολέν και Ολαντ. Στην Αγγλία με τον Κόρμπιν. Στη Γερμανία πριν χρόνια. Στην Ιταλία συχνά.

Αυτό που λέω όμως προϋποθέτει ότι υπάρχει ήδη άποψη στην εκτέλεση. Διαφορετική από του χαμένου στις εκλογές. Στην προκειμένη του Σαμαρά. Που τον διαδέχτηκε ο Μειμαράκης ο οποίος βέβαια μόνο χαμένο δεν τον λες. Βάσει ποσοστών. Τέλος πάντων. Είναι κακό να ανακατεύεσαι σε ξένα προβλήματα. Η δεν είναι τόσο ξένα; Απλά μου ήρθε στο μυαλό σήμερα το πρωί μια φράση που είχε πει ο ιδρυτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όχι το έξω πάμε καλά. Γιατί δύσκολο να το διακρίνεις.

Το "αυτή η χώρα είναι ένα απέραντο τρελλοκομείο".

Πολλά χρόνια πριν.

«Ο πολιτικός χρειάζεται την ικανότητα να προβλέπει 

τι θα συμβεί αύριο, 

την άλλη εβδομάδα, 

τον άλλο μήνα και του χρόνου. 

Και την ικανότητα να εξηγεί μετά γιατί δεν συνέβη»

Ουίνστον Τσώρτσιλ