Όταν έβρισκα τον τίτλο για τη στήλη, ήταν (και είναι δηλαδή), γιατί κάθε φορά που γίνεται μια συζήτηση, όποιου είδους από προσωπική μέχρι την γενικότερη, ο καθένας από τους συζητητές έχει μια αλάθητη συνταγή να σου προτείνει. Για λύση. Λες εσύ π. χ πονάει η μέση μου. Και η άμεση απάντηση, είναι “κι εμένα το κεφάλι μου”.  Αλλά θα σου πω, τότε που με πονούσε η μέση μου, πως μου πέρασε και  τι να κάνεις, να σου περάσει κι εσένα. Αρχίζει να σου διηγείται την ιστορία.

Πως το έπαθε, που πήγε, ποιός τον είδε (που είναι πάντα ο καλύτερος) και πως του πέρασε. Μέχρι την στιγμή που τον έπιασε ημικρανία. Κι αν ξέρεις κάτι, γι αυτή την περίπτωση εσύ, πες το μήπως και του περάσει εκείνου. Αυτό σε όλη τη γκάμα. Από τα μικρά ως τεράστια. Που στην περίπτωση μας σαν χώρα είναι και παραμένει το ίδιο θέμα. Πολιτικό να το πεις; Οικονομικό; Που τρέχεις και δεν φτάνεις; Όπως και να το πεις το ίδιο κάνει. Σε ψυχολογικό καταλήγει. 

Όλοι έχουν μια λύση αλλά για το πρόβλημα του απέναντι. Όχι το δικό τους. Το δικό σου; Θα το λύσει πάλι ο απέναντι, από σένα. Δεν μας λείπει το “να λέμε”.”Έχουμε υπερπληθωρισμό λέξεων”. Το μετατοπισμένο πιθανόν και μεταχρονολογημένο πρόβλημα, είναι πάντα το γενικό. Ξέρω θα παρεξηγηθώ. Αλλά δεν μου ήρθε κάτι άλλο στο μυαλό από την λήξη του σαββατοκύριακου. 

Συγκεντρώθηκαν, σε μας οι αρχηγοί (τρομάρα μου, που δεν ξέρω τι αρχηγεύουν) μετά του Προέδρου. Και δεν κατάλαβα Χριστό, από το τι συζήτησαν. Από ότι φαίνεται έβαλαν στο τραπέζι. Από τη μια μεριά αυτοί που έκοψαν τα πάντα, από μισθούς και συντάξεις στο παρελθόν. Και από την άλλη  αυτοί που θέλουν να κόψουν τα πάντα σε μισθούς και συντάξεις στο μέλλον. Αλλά δεν βρήκαν άκρη. Γιατί πιθανόν οι μέν έχουν καλύτερο μαχαίρι, από τους δε. Που δολοφονεί το ίδιο βέβαια και με τον αυτό τρόπο. Αλλά  υπάρχει διαφορά στο ακόνισμα. Από την άλλη συγκεντρώθηκαν άλλοι αρχηγοί. Οι ευρωπαίοι. Γνωρίζοντας, ότι η Τουρκία είναι ο χρηματοδότης των ισλαμιστών, που αυτοί θέλουν να εξοντώσουν. 

Αποφάσισαν λοιπόν να  χρηματοδοτήσουν  την Τουρκία που θέλει να γίνει εταίρος τους. Που με τη σειρά της, θα χρηματοδοτήσει τους τζιχαντιστές, που θα πολεμήσουν, τους εταίρους της  Ως εκ τούτου το “νάχαμε να λέγαμε” δεν θα σταματήσει από ότι φαίνεται σε παγκόσμια κλίμακα. Εκτός αν κάποια στιγμή  ισχύσει ως δια μαγείας το σοφό.. 

Τα πολλά είναι λόγια είναι φτώχεια…