Μεταξύ προφητειών – απεργιών- Σένγκεν και «μίλα μου για σένα» μην αισθάνεσαι μόνος. Μάθαμε πρόσφατα: Το καραβάνι προχωράει στην αμμοθύελλα. Τα σκυλιά φωνάζουν και τα άλογα δεμένα…(δικό μου το τελευταίο, αναγκαία προσθήκη για το σκηνικό)! Και μια προφητεία ρε αδερφέ. Τη δικαιούμαι όπως όλοι. Διαβάζοντας κάτι προχτές έμαθα:  Ο πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος τον περασμένο αιώνα. Βρήκε μέσα στην «έκπληξη» τους πολίτες της Ευρώπης. Δεν τον περίμεναν δηλαδή.

Τον χαρακτήριζε αυτό το πω, πω πω!! Ξαφνικά ξύπνησαν ένα πρωί και είχαν πόλεμο. Παρόλο που τα σημάδια ήταν όμοια, με τα σημερινά. Κι εκεί είχε ζωολογία με μια μαϊμού αντί για σκυλιά. Λίγο από ή και πολύ Βαλκάνια, με την Τουρκία, που ανακάτευε τις τράπουλες. Ο Λώρενς στη Μέση Ανατολή, που δεν είχε καταλάβει καλά τα σχέδια της χώρας του. άλλα νόμιζε, άλλα του έβγαιναν στο δρόμο.

Και προπαντός πείνα απελπισία ανεργία διαφθορά και ρατσισμό στις ίδιες μερίδες. Τροφή για το μετέπειτα Χόλιγουντ και εισπράξεις στα ύψη. Το κινηματογραφικό στοιχείο, επεξεργαζόμαστε. Θα μου πεις δεν υπήρχε κάτι σημαντικό η τόση πληροφορία τότε. Ενώ σήμερα όποια πέτρα σηκώσεις να σου κι από κάτω 4537 ειδήσεις για ενημέρωση.

Πάμε λοιπόν στις ομοιότητες των αποτελεσμάτων.

Σήμερα ξέρουμε ότι κάπου γίνεται πόλεμος… δεν ξέρουμε ακριβώς το «γιατί»… Κι αυτοί το ίδιο ξέρανε. Σήμερα έχουμε πρόσφυγες από τους πολέμους, που τους βλέπουμε και δεν ξέρουμε τι να τους κάνουμε. Κι εκείνοι  το ίδιο. Σήμερα φτωχαίνουμε κάθε ώρα και πιο πολύ και δεν ξέρουμε που θα βγει. Κι εκείνοι,  Δεν ήξεραν. Πολλοί από αυτούς ούτε καν πρόλαβαν να το δουν. Ας μην μακραίνω τη λίστα λόγω χώρου. Το καινούργιο σήμερα, κατά την άποψη μου πάντα, είναι η Σένγκεν. Η οποία, από ότι είχα αντιληφθεί τουλάχιστον, είναι και ο «κύριος» πυλώνας της Ένωσης. Και μάλλον δεν είχα καταλάβει λάθος. Το αποκορύφωμα η επιτομή της ένωσης ίσον:

Η «ελεύθερη» διακίνηση κάθε υλικού και πνευματικού ανθρώπινου προϊόντος.

Δηλαδή: Ένα όλα, όλοι ίδιοι, όλα ίσα (χωρίς περιττές διατυπώσεις και γραφειοκρατίες). Αν δεν κάνω λάθος πάλι, εκεί επάνω στηρίχτηκε και κάθε ρητορική, των τελευταίων χρόνων.

Αυτή είναι η Ευρώπη , Αυτός είναι ο φυσικός μας χώρος. Εδώ θα μείνουμε με κάθε θυσία. «Κανείς δεν μας εξουσιοδότησε» λέει ο τελευταίος πρωθυπουργός ο νυν δηλαδή «να βγούμε» από τον φυσικό μας χώρο. Όταν πήρε το 62%. Και δικαιολογημένα θα συμπληρώσω. Δεν έφτασε να κυκλοφορεί ο καθένας των συμβαλλομένων, ελεύθερα στη χώρα του άλλου, χωρίς να προηγηθούν,  κόποι, πόλεμοι, θυσίες, θάνατοι για αιώνες. Αλλά που τελικά και φαινομενικά έγιναν το θεμέλιο και η κολώνα της Ειρήνης για να υπογραφεί ώριμα η συνθήκη Σένγκεν.

Συνήθεια μετά από πολέμους και όλα τα συμπαρομαρτούντα προηγούμενα. Να επισφραγίζεται  η Ειρήνη με συνθήκες. Από την ώρα που καταργείται σαν βάση αυτό.

Μήπως κοροϊδευόμαστε;

Λέω, μήπως όταν μιλάμε για Ευρώπη,  ενώσεις και κουραφέξαλα.

Εννοούσαμε, χωρίς να το ξέρουμε…

«Σε όλη σου τη ζωή υποκρινόσουν 
πως ήσουν κάποιος άλλος, 
και στο τέλος αποκαλύπτεται 
ότι ήσουν κάποιος άλλος 
που υποκρινόταν πως ήταν εσύ» .

Robert Brault

Να ετοιμαζόμαστε …

Για να μη μας βρει καμιά χοντρή έκπληξη εννοώ (προφητικά)...