Είπα να γράψω κι εγώ στον Αη Βασίλη αυτή τη χρονιά. Έτσι κι αλλιώς τα ΄χουμε δοκιμάσει όλα. Βλέποντας τον πάτο, είπα να το δοκιμάσω. Πώς είναι κι αυτό το θρησκευτικό, το “Ζήτα και θα σου δοθεί” “Χτύπα και θα σ' ανοίξουν”. Αυτό. Να το προβάρω. Μόνο που εγώ δεν θα ζητήσω να μου φέρει κάτι αυτή τη χρονιά. Αλλά να πάρει.

Να καθαρίσει.

Θα του ζητήσω δηλαδή, το μεροκάματο που δικαιούται την παραμονή, να το κερδίσει, καθαρίζοντας. Κάνοντας γενική και φασίνα. Να φέρει σκούπα μαζί του, φαράσι και σακούλες σκουπιδιών. Να φορτώσει τους κάδους. Να συμμαζέψει  καθαρίζοντας ακόμη και τις πιο κρυφές  γωνίες, από τα τόσα ψέματα που έχουμε ακούσει εδώ και τόσα χρόνια. Να ξεσκονίσει  την ασυνέπεια αναισθησία και τις βλακείες που μας θολώνουν το μυαλό. Να σφουγγαρίσει τα παράσιτα και τις βδέλλες που σου έχουν γαντζωθεί στο λαιμό και σου ρουφάν το αίμα.

Να απολυμάνει, από την βρώμικη κουτοπονηριά και ξεδιαντροπιά που έχει διαχυθεί στην ατμόσφαιρα. Να βάλει ηλεκτρική και να ρουφήξει, την απελπισία και τη θλίψη, από όλες τις  σκεπασμένες με αράχνες εσοχές, αυτής της μικρής γης. Να βάλει γάντια και να ξύσει με πάθος, τη μάκα που κάθεται μέσα στην ψυχή μου… Να πλύνει και να ξαραχνιάσει κάθε πολύτιμο και ακριβό που μας ανήκει και να εξαφανίσει τρωκτικά, κατσαρίδες, δηλητηριώδη σκουλήκια, που γυρνάνε γύρω του και το κρύβουν. Δεν ξέρω γιατί αλλά έτσι θα 'θελα να 'ναι αυτή τη χρονιά ο Αη Βασίλης.

Με φακιόλι. Να έκανε μια γενική φασίνα. Ξεσήκωμα και καθάρισμα. Να άφηνε τη χώρα να λάμπει. Να έπαιρνε μαζί του τα σκουπίδια. ΚΙ ας την άφηνε γυμνή. Μέσα στην  ουτοπία της την δημιουργική. Που να μύριζε μετά, την καθαρή μυρωδιά του σαπουνιού της Αξιοπρέπειας. Κι ας έμενε φτωχή κι ελεύθερη. Θα ξανάρχιζε να φτιάχνει παιχνίδια με καθαρά κουρέλια και το περίσσευμα από τον κόπο του καθένα.

Για να ξαναστολιστεί. Απόδειξε, λοιπόν, Άγιε μου εσύ ότι υπάρχεις. Και σφύρα να ανασκουμπωθώ, φέρνοντας τα απορρυπαντικά και τα εργαλεία. Σαν βοηθός σου.

ΥΓ. Το γράμμα έχει την πονηρή του πλευρά…

Ετσι κι αλλιώς ό,τι και να ζητήσεις να σου φέρει. Μα το οτιδήποτε. 

Κάποιος καραδοκεί να στο αρπάξει.

Οπότε ας σρχίσει καθαρίζοντας αυτός. Και μετά εσύ ξέρεις το φορτώνεις... λεπτομέρειες.