«Χρησιμοποιείτε το πλυντήριο περισσότερες φορές από ότι επιτρέπεται», είπε ο πατέρας στη νύφη. Πόσο επιτρέπεται; ρώτησε αυτή. Όσο θέλω εγώ απάντησε αυτός. f….k u..νευριασμένη η άλλη μπαίνει ο γιος στη μέση. Χάλια τα νεύρα του ντάντυ. Παίρνει ένα  από τα εκατό όπλα της συλλογής, τέσσερις οι νεκροί, Χριστούγεννα στην Καλιφόρνια.

Οικογενειακή γιορτή της Αγάπης. “Για κάποιο λόγο” είπε ο σερίφης ο πατέρας είναι νεκρός. Ήταν βαριά αλκοολικός. Ο γιος κρατείται. Κάτοχος όπλων. Εκατό στη συλλογή του! Το «αμέρικαν ντριμ» σε εξέλιξη. Ε ναι γιατί ήταν ντριμ με διάρκεια χιλιετίας. Τώρα πως μπορεί να ονειρεύεσαι, το όνειρο που σου βάζουν στο μυαλό, χωρίς καμμιά αιτία άλλοι, που από αυτό το όνειρο κονομάνε.  

Είναι μια λεπτομέρεια που σίγουρα θα αναλυθεί "ιστορικά" εν ευθέτω χρόνο. Αλλά δεν θα είναι “παρόντες”, οι ονειροπόλοι. Και είναι πάμπολλες οι φορές, που αναρωτιέμαι την δύναμη του εξωτερικού παράγοντα, που λέγεται “τηλεοπτική εκπαίδευση” και πόσο σε πείθει ότι είναι δική σου προσωπική βούληση και προοπτική. Το κάθε προϊόν σκληρής επανάληψης. Όποιος κάνει τηλεόραση το ξέρει καλά αυτό. Αλλά δεν είναι σ΄ αυτό που θέλω να μείνω. Είναι τα στοιχεία αυτής της χώρας που θεωρείται υπερδύναμη και κυβερνά την υδρόγειο. Αν κι εδώ που τα λέμε τις τελευταίες χρονιές, έχει απομακρυνθεί λίγο, το προσδιοριστικό και επιβλητικό “πλανητάρχης” από τον τίτλο του προέδρου της Αμερικής.

Το τελευταίο νέο τουλάχιστον για την Καλιφόρνια, που ψηφίστηκε είναι ότι: Οι υποψήφιοι για το κογκρέσο ή για όποιο Δημόσιο ρόλο θέλουν να αναλάβουν. Θα φοράνε σε εμφανές σημείο το Logo  του σπόνσορα τους. Θα εμφανίζονται δηλαδή σε ανοιχτούς χώρους, με το διαφημιστικό μπλουζάκι, σακάκι, καπελάκι,  τέλος πάντων το ένδυμα που θα ορίσει η εταιρεία που εκπροσωπούν, για να εισαχθεί στην κυβέρνηση.  

Ότι μέχρι τώρα δηλαδή δεν ήταν κατάλληλα διαφημισμένη και πλασαρισμένη στο συγκεκριμένο πόστο. Επεξηγηματικά. Δεν είναι πχ αυτός που στέλνει το παιδί του στο δημόσιο σχολείο, που υποχρεώνεται  ο διευθυντής, αυτού του σχολείου, να οπλοφορεί. Ώστε να προλάβει μην τυχόν και ένας μαθητής, βγάλει την καραμπίνα από το το σχολικό, να τον καθαρίσει ο δάσκαλος πριν προλάβει αυτός να φάει τριάντα συνομηλίκους του. 

Όχι. Δεν είναι ο άνεργος, ο ανασφάλιστος, ο κακοπληρωμένος, αυτός που επίσημα δουλεύει 12 και 14 ώρες την ημέρα. Η κυβέρνηση αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αναλάβει να προωθήσουν εταιρείες, στο κομμάτι sales. Τίμιο θα έλεγα και δημοκρατικό, χωρίς να δημιουργεί ψευδαισθήσεις. Να ξέρεις βρε αδερφέ για ποιον σκίζεται ο άλλος.  

Βέβαια φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν ψιλοπροβλήματα για αυτούς, που δεν μπαίνουν στο τάργκετ του σπόνσορα. Που συνίστανται στο ότι: Στο κράτος της Ουάσιγκτον , η αστυνομία σκοτώνει έναν πολίτη, κάθε 6,5 ώρες. 47 εκατομμύρια στα 300 ζουν σε συνθήκες φτώχειας, 46 εκατομμύρια κάθε χρόνο απευθύνονται στην τράπεζα τροφίμων. Πάνω από 1,5 εκατομμύρια παιδιά, κοιμήθηκαν σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας άστεγων το 2014. Και όπου στατιστικά κρατείται το 25 % του  παγκόσμιου πληθυσμού των φυλακισμένων. 

Το μεγαλύτερο μέρος μαύροι και ισπανόφωνοι. Δηλαδή, αν το παγκόσμιο νούμερο φυλακισμένων είναι φερ ειπείν 100 άτομα ,τα 25 είναι σε αμερικάνικες φυλακές. Κατά τα άλλα σε ένα πληθυσμό 320 εκατομμυρίων, οι πωλήσεις όπλων ανέρχονται σε 360 εκατομμύρια. 

Αμερική δεν είναι η Νέα Υόρκη το Λος Αντζελες το σαν Φρανσίσκο. Είναι και η Ανω Μιζουλα Μοντάνα, που λέει μια φίλη μου. Που δεν θα την ακούσεις ποτέ, αν δεν γίνει μακελειό και δεν πλακώσει το CNN…

God bless America, λοιπόν. Φοβάμαι ότι θα το χρειαστεί μελλοντικά.