Η χαρά της Ελευθερίας του “εξαρτάται”.

Πόσο θά θελα τελικά στην ζωή μου, στην καθημερινότητα μου, στην δουλειά μου, παντού, να μπορώ στις ερωτήσεις να απαντάω με “εξαρτάται”.

Αυτή η άνεση, που δεν σου δίνει την “απόλυτη βεβαιότητα”, για τα πάντα.

Που σου δίνει τις ευκαιρίες. Και σένα που απαντάς και στον άλλο που σε ρωτάει.

Εισαι υπέρ; ή κατά; του οτιδήποτε. Να μην υποχρεώνεσαι αυτόματα να πάρεις θέση. Ναι ή Οχι.

Είμαι σίγουρη, το ξέρω καλά.

Ούτε μια πιθανότητα στο εκατομμύριο να κάνω λάθος.

Και διάφορα άλλα διαγγελτικά, αδιάλλακτα, απόλυτα, σίγουρα και χτισμένα..

Σε εποχές, που εκπαίδευση είναι τόσο καταμερισμένη, κατακερματισμένη, ελλειπής και άθλια. Ο άνθρωπος για κάποιο μυστήριο είναι για “τα πάντα” σίγουρος 100%. Από ερωτήσεις κρίσεως, συμπαντικές, επιστημονικές, εξειδικευμένες, μέχρι τις απόλυτα προσωπικές.

Καμμιά αμφιβολία δεν χωράει. Κι αν την έχεις κράτα την και τσιμουδιά. Σημαίνει δύο πράγματα. Οτι ή κάποιος, έχει την δυνατότητα να σου φυτεύει την πεποίθηση της πραγματικότητας στον εγκέφαλο .

Με συνέπεια τις παρωπίδες (πραγματικό αποτέλεσμα)

΄Η ότι εσύ “βολεύεσαι” με την άποψη που πλασάρεις και δεν θές να στην αντικρούσει κανείς, γιατί θα σου χαλάσει το σπιτάκι με τα τραπουλόχαρτα.(εναλλακτικό αποτέλεσμα)Και στις δύο περιπτώσεις η σιγουριά της “απόλυτης βεβαιότητας”

Θα μου πεις είναι θέμα Αγωγής.

Το ότι σαν παιδί στην πολύ μικρή σου ηλικία, δεν άκουσες ποτέ από την μάνα σου. Την απάντηση “εξαρτάται”. Λες και η μάνα, είναι κάτι το ξένο από σένα κάτι σαν “παιχνίδι γνώσεων”. Εχει την απόλυτη σοφία. Και αυτό που σου απαντάει, είναι η πλάκα με τις εντολές του Μωυσή. Τις δέκα, τις σαράντα, τις χιλιάδες, που αποτελούν την σπονδυλική σου στήλη.

Στην συνέχεια, έρχεται ο “δάσκαλος” στο σχολείο που παίρνει την θέση της. Χωρίς κανένα “εξαρτάται” στις απορίες σου. Η απάντηση στον πίνακα.

Ακολουθεί ο εργοδότης, εκεί είναι θα πείς άλλο θέμα και θα συμφωνήσω. Εξαρτάται για ποιό λόγο σε έχει προσλάβει και το είδος της δουλειάς σου. Αλλά ακόμη και στο απλό ας πούμε °Μαρία μου φέρνεις τον καφέ°.

Δοκίμασε να του απαντήσεις “εξαρτάται” που μπορεί να είναι η αλήθεια. Από το “τι καφέ να σου φέρω, χάλασε η καφετιέρα”. Μέχρι το “με αυτά που με πληρώνεις είναι για να τον φτιάχνεις μόνος σου και να φέρνεις και τον δικό μου” .“Εξαρτάται” λοιπόν αν μου κάνεις αύξηση θα στον φέρω.

Τόλμα, αν σε παίρνει

Τι τεράστια γκάμα, ελεύθερων απαντήσεων μπορεί να κρύβει μια τόσο μικρή λεξούλα. Τό χεις σκεφτεί;

Προχωράμε στο ταίρι σου, που στις αρχές “τα ξέρει όλα” και μετά από τρία τέσσερα χρόνια . Μπαίνει το “δεν μας παρατάς” κι εσύ με τις θεωρίες σου. Κι εδώ “εξαρτάται” είναι η απάντηση

Κλασικά δε κι αυτός ακολουθεί την απογοήτευση, από την μάνα, τον δάσκαλο, τον κάθε εργοδότη. Και συγκαταλέγεται τις σχέσεις που καταχωνιάζεις στο συρτάρι .Του “άει παράτα μας”.

Σκηνικό που έρχεται στην απόλυτη αντίθεση με την Ζωή και την πραγματικότητα, βιώνουμε. Γιατί η πρώτη, επιφυλάσσει ένα “εξαρτάται”, σε κάθε δευτερόλεπτο της μέρας σου. Δηλαδή εσύ περνάς τον χρόνο σου με την απόλυτη σιγουριά ότι ξέρεις .

Κι εκείνη “εξαρτάται” απò δισεκατομμύρια συνισταμένες και παράγοντες.

Κάτι δεν σου μαθαίνουν σωστά .

Το πρόβλημα είναι, πως ούτε και στον ίδιο σου τον εαυτό δεν τολμάς να απαντήσεις έτσι. Θα ήθελα πολύ ξυπνώντας το πρωί, να είχα μόνο μια απάντηση, στην ερώτηση.

Τι κάνω σήμερα; Να μου απαντάω “εξαρτάται”.

Ξέρω σε ζαλίζω . Αμπελοφιλοσοφώντας. Θες το ξεμπάκιασμα της τσικνοπέμπτης, που άφησε θύματα. Θες η Χαρούλα, που την άκουγα χτες, στο

τσακίρ κέφι να το τραγουδάει.Θες που δεν ξέρουμε την τύφλα μας, για το που πάει το καράβι και το που βρεθούμε σε λίγο.

Θες γιατί οι άνθρωποι χαθήκαμε, μέσα στο απόλυτο και στις τόσο “προσωρινές” μας βεβαιότητες. Σε απαντήσεις κοφτές, με Ναι ή Οχι.

Εγώ πάντα στην άκρη του μυαλού μου διατηρώ την ελευθερία του να αφήνω στη στιγμή, τις απαντήσεις δίνοντας μου την ευκαιρία, του λάθους, της Τύχης, της σύμπτωσης, της αλλαγής πλεύσης, των ελιγμών, του ξαφνιάσματος.

Της Ζωής βρε αδερφέ….