Ενα πολύ μεγάλο σοκ αν το ξεπεράσεις, σε κάνει να δεις, με άλλο μάτι τα πράγματα, μέχρι να ξεχαστεί και να μπει στο ντουλαπάκι. Οπότε μάλλον το επεναλαμβάνεις, μπορεί όχι με τις ίδιες συνθήκες αλλά με το “αυτό” αποτέλεσμα.

Η Κρίση γεννάει καινούργιες ευκαιρίες (λογικό), θέμα επιβίωσης.  Μερικά από τα σοφά, που λένε οι γνώστες.

Κι εγώ τους πιστεύω, ειδικά στο δεύτερο, ο άνθρωπος για να επιζήσει δημιουργεί, ανακαλύπτειεφευρίσκει  δουλειές και δρόμους καινούργιους.

Στην δεκαετία του '60, οι πιο παλιοί θυμόμαστε επαγγέλματα, που έχουν εξαφανιστείΑλλά η τότε κοινωνία πλέκονταν, γύρω από αυτά στην καθημερινότητα της.

Ο τσαγκάρης, η μοδίστρα, ο γανωτζής. Περιπλανώμενοι, "επιχειρηματίες" ας πούμε, που έβγαζαν το ψωμί τους έντιμα. Εντάξει, με λίγο κλέψιμο, αλλά όπως και να το κάνεις μέσα στο  παιχνίδι ήταν.

Δεν θα κάνω κοινωνική ανάλυση τώρα του μεταπολεμικού κοινωνικού ιστού. Εμένα θυμαμαι τότε παιδί με εξιτάριζε μια δουλειά, που την έβρισκα συναρπαστική, γιατί συνδίαζε εκπαίδευση, θέαμα και ζωωοφιλία. Ο αρκουδιάρης.

Αυτός, (για τους νεότερους), γυρνούσε στο δρόμο, με την αρκούδα του, φορώντας της, κολάρο και αλυσίδα στολισμένη, ένα ντέφι στο χέρι και έκανε σόου.

Συνήθως με λουλούδι στο αυτί. Στο δικό του  και της αρκούδας.

Το ντέφι, μόλις τέλειωνε το σόου, γυρνούσε ανάποδα και γινόταν η ταμειακή μηχανή, της επιχείρησης.

Δεν ζούσα δε, παρά μόνο για το φινάλε της παράστασης. Τότε λοιπόν ο αρκουδιάρης, απευθυνόταν στο κοινό. Κι έλεγε ¨την προσοχή σας¨” και τωρα ο Θωμάς( η αρκούδα) θα σας δείξει πως “βάζει η Βουγιουκλάκη πούδρα”. Στιγμή κλου, που δεν περίμενα άλλο.

Κοίταζε ο Θωμάς το  αφεντικό πάντα με αξεσουάρ το κολάρο και την αλυσίδα. Και άρχιζε να κουνάει τα μπροστινά του χέρια, προς το κεφάλι του. Και να μιμείται έτσι νόμιζα εγώ και οι διαδραστικοί θεατές. Τον "μύθο Βουγιουκλάκη".

Χειροκρότημα και πανζουρλισμός, στο πλήθος. Ψιλοαδιάφορος αλλά χαμογελαστός, μου έμοιαζε ο Θωμάς  Τύπου άντε “να γυρίσουμε να φάω”. Πολύ ευχαριστημένος, ο γύφτος το αφεντικό, που το σόου είχε επιτυχία.

Και θα τα τσέπωνε. Μην πω τώρα πως το έβλεπα και τι σκεφτόμουνα τότε γιατί θάναι θέμα της επόμενης σεάνς, στον ψυχίατρο . Αλλά χτες, είχα απάντηση.

Σκέψου, μετά από τόσα χρόνια. Ηρθε, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Τουρκία συνοδεύοντας, αυτόν που μοιάζει με νυφίτσα, τον ΝταβούτογλουΣε ρόλο αρκουδιάρη, το Eurogroup,δηλαδή η Μέρκελ.

Σε ρόλο Θωμά ο Αλέξης. Σε ρόλο επιστάτη η νυφίτσα. Δώσε Αλέξη,  το χέρι στην κυρία και χαμογέλα. Δώστου χαρούμενος  ο Αλέξης. Ευκολάκι.

Δώσε Αλέξη, λουλουδάκια στους κυρίους. Πάρτα κύρία, ο Αλέξης πιεθαρχημένος, με την έκφραση της αρκούδας.

Το θέμα είναι “να τελειώνουμε να γυρίσω στο φαϊ”. Δεν έχει και καμμιά πρεμούρα ο αρκουδιάρης στο χειροκρότημα, να αρχίσει τα μπράβο και τα “πατ πατ” στην πλάτη. Τραβάει, την αλυσίδα κι ο άλλος ακολουθεί. 

Το σόου τέλειωσε. Στα δικά μας τώρα.

Η Τουρκία δεν κατάλαβε κανείς τι “δουλειά” θα κάνει, παίρνοντας στο σύνολο 3 δισ. ευρώ σήμερα στο ντέφι. Και άλλα τρία στη συνέχεια.

Εξασφάλισε την ένταξη της στην Ενωση (sic) με διαδικασίες fast track όπως επιβεβαιωσε και η  Ολμπράιτ σε συνέντευξη της,  στην Αμανπούρ στο CNN.

Κατάργησε την Βίζα να κινείται άνετα στον ευρωπαικό χώρο. Θα πάρει λέει πίσω ένα στους δέκα μετανάστες που στέλνει. Δεν κατάλαβε κανείς, το  πως.Θα συνεχίσει να επιβλέπει τη αλυσίδα. Ως τι; Ως βραβείο; Προφανώς. 

Για την αυστηρή τήρηση και τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Διακαιωμάτωνόπως η Ελευθερία του Λόγου και η Ελευθεροτυπία.

Με την ευγενική παραχώρηση να μην εκτελεί άμεσα, δημοσιογράφους, αλλά να τους χώνει φυλακή. Και να  κλείνει στη συνέχεια,τις εφημερίδες τους με τα ΜΑΤ.

Για το σεβασμό σε διεθνείς Συμβάσεις, όπως της Γενευης για τα δικαιώματα των Αιχμαλώτων. Πυροβολώντας αλεξίπτωτα πιλότων,από αεροπλάνα που ρίχνει, η ίδια.

Για την καλή γειτονία,ειδικά με Κύπρο, Ελλάδα και Συρία. Την  εντιμότητα στις συναλλαγές, μέσω κλεμένου πετρελαίου. Για όλα αυτά  πέτυχε να καταργηθεί,η βίζα καταρχήν και να κυκλοφορεί ο τούρκος χωρίς έλεγχο, σε  ευρωπαικό έδαφος.

Επίσης όλα με την “μέτρια” είσπραξη των εξίμηση δις. Ως μίνιμουμ αναγνώρισης των υπηρεσιών της. Και τώρα "κυρίες και κύριοι η παράσταση φτάνει στο τέλος της", γι' αυτό ο Αλέξης θα σας δείξει πως βάζει ..

Η Άνγκελα πούδρα.. Ελα αγόρι μου δείξε στον κόσμο…