Πέντε χρόνια ψευτιάς και πόνου... 

Επιστολή προς τους Δυτικούς Κυβερνήτες 

Στην επέτειο των πέντε χρόνων  

Ένας μοναχός, ο πατήρ Ντάνιελ γράφει στον βέλγο υπεξ με κοινοποίηση στους υπόλοιπους:

"Deir Mar Yakub, Qâra, Siria - 11 Μάρτη 2016 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ… 

Είμαι Βέλγος κάτοικος Συρίας.  

Αναφέρομαι σε σας Αξιότιμε κύριε Υπουργέ της αγαπημένης χώρας μου, για να σας δώσω  κάποιες πληροφορίες που αφορούν την κατάστασή μου. Και να σας παρακαλέσω να μεριμνήσετε, για την προστασία του Συριακού λαού. 

Το 2010 εγώ ο ιερωμένος Daniel Maes, της ενορίας Fiamminga Postel - Mol ήρθα στην Συρία  να υπηρετήσω την χριστιανική κοινότητα, Mar Yakub in Qâra, Qalamoun. 

Έφτασα καχύποπτος, με φόβους, πεποιθήσεις και επιφυλάξεις, για την τοπική κοινωνία, η οποία με έκανε αργότερα να βρεθώ ευχάριστα, σε Πολιτισμικό σοκ. Είναι αλήθεια οι Προσωπικές ελευθερίες στην Συρία δεν έμοιαζαν τεράστιες, αλλά ούτε και τόσο σημαντικές. 

Στο μεταξύ έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Οπως  η δημιουργία ενός συστήματος πολυκομματικού. Απο την άλλη μεριά υπήρχε μια αρμονική κοινωνία με διάφορες θρησκευτικές ομάδες  που συμβίωνε ειρηνικά για πολλούς αιώνες.  

Επίσης η φιλοξενία της Ανατολής, είναι η μεγαλύτερη σιγουριά και ασφάλεια , που αντιλαμβανόσουνα στη χώρα. Δεν υπήρχε εγκληματικότητα, κλοπές και ληστείες σπάνιες.Το αντίθετο οι πρόσφυγες από τις διπλανές χώρες είχαν γίνει δεκτοί με καλωσύνη , και  απολάμβαναν τα ιδια δικαιώματα των Συρίων. 

Επιπλέον η καθημερινότητα, ήταν υψηλού επιπέδου και άκρως οικονομική, καθώς υπήρχαν αμέτρητα προιόντα και τρόφιμα. Τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, και τα νοσοκομεία, ήταν όλα δωρεάν, ακόμη και για μας τους ξένους, που ανήκαμε σε μια συριακή κοινότητα μοναχών, και το ζήσαμε όπως ακριβώς το περιγράφω. Στο μεταξύ ξέσπασε ο ανελέητος πόλεμος.Με τα ιδια μας τα μάτια είδαμε ξένους όχι σύριους να  οργανώνουν  διαμαρτυρίες,  κατά της κυβέρνησης.Οι ίδιοι βιντεοσκοπούσαν και φωτογράφιζαν τις δικές τους διαδηλώσεις, που στην συνέχεια τις έστελναν στο Al Jazeera στο Qatar . 

Ο κόσμος έμενε με την ψεύτικη εικόνα ότι ο συριακός λαός επαναστατούσε κατά του δικτάτορα. Οι ίδιοι ξένοι έστειλαν αργότερα νέους στο δικό μας χωριό, να μας ξεσηκώσουν και να ενωθούν μαζί μας. 

Υπήρξαν φόνοι και βία από την άφιξη τους και μετά (πάντα φιλμαρισμένα) για να δωθεί την εντύπωση ,ότι σουνίτες και χριστιανοί , είχαν αρχίσει εμφύλιο  και είχαν κηρύξει βεντέτα. Παρά όλες τις προσπάθειες να προκαλέσουν μίσος και φθόνο, ο συριακός λαός έμεινε ενωμένος σαν γροθιά. 

Οι σύριοι βγήκαν στο δρόμο και διαμαρτυρήθηκαν κατά των ξένων τρομοκρατών και κατά των χωρών, που τους έστειλαν. 

Εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι σκοτώθηκαν, χιλιάδες  σχολεία, νοσοκομεία σπίτια ισοπεδώθηκαν, δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες του συριακόυ στρατού και της ασφάλειας του λαού, πέθαναν σε μάχες.. 

Και τότε κάποια εκατομμύρια άνθρωποι πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. Οι περισσότεροι μετακινήθηκαν μέσα στην ίδια την χώρα, σε μέρη πιο ασφαλή. 

Πράγματι η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προστατέψει τις πετρελαιοπηγές της, στην έρημο, αλλά έθεσε σαν προτεραιότητα της, την προστασία του πληθυσμού. 

Το 2013 κι εμείς οι ιερείς γίναμε στόχος ένοπλων επιθέσεων. Μας περικύκλωσαν, μας επιτέθηκαν με βαρύ οπλισμό και μας βομβάρδισαν. Γυρω μας δεκάδες χιλιάδες νεκροί. 

Ηταν τετοιοι οι βομβαρδισμοί που "ανθρώπινα μιλώντας", δεν υπήρχε περίπτωση, να ξεφύγει και να επιζησει κανείς. Μόνο από Θεία Χάρη ζήσαμε κι ευχαριστούμε τον Θεό για αυτό. Εμεις και οι κάτοικοι του χωριού μας, που βγήκαμε μυστηριωδώς απείραχτοι. 

Η επέμβαση των Ρώσων-μετά απο αίτηση της συριακής κυβέρνησης-άλλαξε εντελώς το τοπίο κι έφερε βαθειές αλλαγές.  Πολεμώντας επιτέλους ανοιχτά, όλες τις τρομοκρατικές ομάδες. Ο συριακός λαός, θα είναι πάντα ευγνώμων σ αυτό. Αρχισε δειλά, να ξαναελπίζει. 

Απο την άλλη χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι τζιχαντιστές εκπαιδευμένοι και καλοπληρωμένοι συνεχίζουν να καταφτάνουν στη Συρία.
Προσπαθώντας άλλη μια φορά να κάμψουν την Αντίσταση, του συριακού λαού. 

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζουμε την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κριση μετα απο την λήξη του  δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Εμείς προσπαθούμε να δουμε σαν στοίχημα με την ζωή, την “βοήθεια σε όποιον έχει ανάγκη”. Η κοινότητα μας οργάνωσε τρία κέντρα, στην Δαμασκό στην Ταρτούς και εδώ στο μοναστήρι, από όπου φεύγει η βοηθεια. 

Δυο βδομάδες πριν καταφέραμε στην πιο χτυπημένη και κατεστραμένη πόλη της Συρίας στην Αλέπο  να στείλουμε 8.500 χιλιάδες κιβώτια βοήθειας. Κι ένα ασθενοφόρο“hopitainer"που κάνει χρέη και μονάδας νοσοκομείου. Ακριβώς για αυτά η ηγουμένη Agnes-Mariam ιδρύτρια του μοναστηριού, τιμήθηκε την “Ημέρα της γυναίκας” με βραβείο από τη Μόσχα. 

Για την Ειρήνη και το Δίκαιο.
Μπορούμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας γιατί υπάρχουνπολλοί ευεργέτες.  Οπως ιδιώτες και ομαδες που μας συμπαραστέκονται. Απο την Ολλανδια επίσης, ανεξάρτητα θρησκευτικού προσδιορισμού.
Με μεγαλη εμπιστοσύνη απευθυνόμαστε σε σας, να σας ζητήσουμε να μην παρασυρθείτε, από τα ψέματα των Μεσων Μαζικής Επικοινωνίας. 
Και να αγνωρίσετε με γεναιότητα, αυτο που πραγματικά συμβαίνει, στη Συρία. 

Ας μην ξεχνάμε τα πρόσφατα τραγικά γεγονοτα. Που βάση χυδαίων ψεμάτων, κατακρεουργήθηκαν και καταστράφηκαν κράτη και λαοί .
Γιατί μεγάλες δυνάμεις ήθελαν να τους πάρουν το πετρέλαιο, τον χρυσό, τις τραπεζες και τις αποθηκες των όπλων τους.
Και η χώρα μας το Βέλγιο πρωτοστάτησε, να αποσταθεροποιήσει αυτές τις χώρες.Που σήμερα βρισκονται στο απόλυτο και σκοτεινό χάος.
Ειναι πράξεις απάνθρωπες παράνομες και καταδικαστέες.
Και γιατί; 

Η Συρία είναι κυρίαρχο κράτος και η μήτρα ενός από τους πιο αρχαίους πολιτισμούς εκτός φυσικά από  της πολύτιμης Χριστιανικής Πιστης. 
Η Συρία έχει νόμιμο Ηγέτη με Κυβέρνηση και πρόεδρο νόμιμα εκλεγμένα, από την πλεοψηφία του Συριακού λαού.
Που υποστηρίζεται απο όλες τις θρησκευτικές  κοινότητες της χώρας.
Κανένας Διεθνης Νόμος, δεν δικαιολογεί και νομιμοποιεί ξένη επέμβαση, στην συριακή πραγματικότητα.
Η απόφαση για το Μέλλον αφορά και είναι στα χέρια, αποκλειστικά και μονο των Συρίων. 

Στην βάση ποίων χονδροειδων ψεμάτων Εσείς θα συνεργαστείτε, να δολοφονήσετε και αποτελειώσετε την ζωή σ αυτή την χώρα; 
Ποιό Δίκαιο σας επιτρεπει να χτυπάτε και να ισοπεδώνετε, την Ανθρωπινη Αξιοπρέπεια ; Οι υποδομές προσφύγων πρέπει να μεγαλώσουν ακόμα; Θελετε να πετάξετε  στην κόλαση έναν ολόκληρο λαό, επειδή και μόνο οι υπερδυνάμεις θέλουν να κατασκευάσουν και να εκμεταλευτούν  τον αγωγό;
Να ληστέψουν  το πετρέλαιο και τις άλλες πηγές πλούτου, που ανήκουν δικαιωματικά σ αυτόν τον λαό;
Η που θέλουν, να καταστρέψουν τη  χωρα για την στρατηγική της θέση; 

Η Ειρήνη και Ασφάλεια αυτού του λαού απαιτούν  την αναγνώριση και τον σεβασμό της επικρατείας του και της Εθνικης του Κυριαρχίας,της Ανεξαρτησίας του, και της πολιτισμικής ταυτότητας του. Απο την άλλη πλευρά η προσωρινή κατάπαυση πυρός, μπορεί ανά πάσα στιγμή να διακοπεί από στρατιωτικές επεμβατικές παρανομίες;
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ
Ενας Ηγέτης ικανός και αξιοπρεπής, ετοιμάζει το Μέλλον
Ενας Ηγέτης ικανός και αξιοπρεπής, σέβεται  το Διεθνες Δίκαιο και την εθνική κυριαρχία  των άλλων.
Ενας Ηγέτης ικανός και αξιοπρεπής, θέλει να είναι σεβαστός, ο ιδιος και η χώρα του
Ενας Ηγέτης ικανός και αξιοπρεπής, υπηρετεί το θέλημα του λαού του.
(το λατινικό minister-υπουργός  σημαίνει υπηρέτης) 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, δειξτε ανάστημα,ελάτε σε επαφή,με την συριακή κυβέρνηση.
Βοηθείστε, να αρθούν όλες οι κυρώσεις κατά του συριακου λαού,
που δεν είναι τίποτα άλλο από βίαιη οικονομική τρομοκρατία
Αποκαταστείστε, τις Διπλωματικές Σχεσεις με την νόμιμη κυβέρνηση 

Προσφέρετε, γεναιόδωρα την βοηθεια σας εν ονόματι του Βελγικου λαού.
Οποιος αντίθετα υπηρετεί τα συμφέροντα σκοτεινών δυνάμεων για να παρασύρει κι άλλους λαούς στην πιο βαθειά φτώχεια,  μιζέρια και πόνο δεν είναι παρά ενας αρχηγός τρομοκρατών και  ανάξιος  να κατέχει δημόσιο ρόλο και να απαιτεί σεβασμό.
Μπορώ να Σας παρακαλέσω να μην συνταχθείτε με την πλευρά των δολοφόνων αλλά με την πλευρά των θυμάτων;
Ειναι  αυτό που ο συριακός λαός και οι πολίτες καλής πρόθεσης από το Βέλγιο και από παντού περιμένουν από σας. 

Γι αυτό εμείς, 
θα Σας είμαστε ευγνώμονες και το Μελλον θα σας θυμάται και θα σας τιμήσει σαν ενα Ικανό και Αξιοπρεπή Ηγετη.
Δεχθειτε παρακαλώ όχι μοόνο την κραυγή μας αλλά και τους θερμούς χαιρετισμούς μας

Padre Daniel Maes (da Postel-Mol)"  
 
ΥΓ: ευχαριστω την συνάδελφο Νότα Γκίνη για την μεταφραση.