Οπότε, Ανακεφαλαιώνουμε. Διότι, δεν μπορεί ο καθένας να βαδίζει μόνος του και να βγάζει, δικά του συμπεράσματα, σε τίποτα, πόσο μάλλον σε σοβαρά θέματα.

Πρέπει να συνδυάζει τα νέα και των διπλανών.
Που μπορεί να είναι άσχετοι γενικά, αλλά κάτι έχουν  κι αυτοί, να προσθέσουν.
Τα νέα του γείτονα, του φίλου, του συγγενή, του εταίρου, του δανειστή και τελευταία 
τα “Νέα της Κυβέρνησης”.Μακρινοί, αλλά μας ενημερώνουν κάθε τόσο κι αυτοί. 

Οταν:  

Δεν βρίσκονται στα κανάλια, να μας απασχολούν με τη “γραμματική και το συντακτικό ”ως μάθημα. Σε κάποια σοβαρή συνάντηση, ή σε διεθνείς συνεννοήσεις. Μάλλον έχουν και κάποιο γραφείο. Το οποίο υποθέτω, επισκέπτονται περιοδικά. Τότε προς τα έξω, σε εμάς, απευθύνονται με “υπεύθυνες δηλώσεις”. Τύπου Χόλυγουντ: Μικρού μήκους παραγωγές, καλοστημένες, με ειδικό βάρος.
Αφού όπως είπαμε έχει προηγηθεί, η “κοτσάνα” της ημέρας, της βδομάδας, μήνα δεν φτάνει συνήθως, αντικαθίσταται.
Την ακολουθεί συστηματικά η ενημέρωση, από την σοβαρή πηγή. 

Ανέλυσε δηλαδή ο Μάρδας, που δεν ξέρω για να πω την αλήθεια, ούτε καν τι υπουργός είναι. Νόμιζα ανάπτυξης και τό γραψα  χτες. Αλλά με βρήκε η έκπληξη στο κούτελο. Οχι, Ανάπτυξης είναι η Τζάκρη. 

Δεν θα τα χαλάσουμε θα πεις, διότι δεν είναι εκεί το θέμα μας, δεν θα τσακωθούμε στις αρμοδιότητες. Η δουλειά να βγαίνει. Μετά λοιπόν την υποχρεωτική ανάλυση και την επιβεβαίωση της κοτσάνας,εκ μέρους του ιδιοκτήτη της. 

Ακολουθεί ο “υπερυπουργός”. Με σκληρό ύφος (γι αυτό μου αρέσει). Σίγουρος για τον εαυτό του και με επιχειρήματα. Μόλις “αξιολογηθούμε” δήλωσε, κρυφτείτε, θα μας επιτεθούν οι επενδύσεις. Πιθανολογώ, σαν “ακραίο φυσικό φαινόμενο”.
Η τέλος πάντων με “κακές διαθέσεις” γιατί αναφέρει,  “έκρηξη επενδύσεων”.
Δεν είναι εποχές αυτές, να χρησιμοποιείς, τέτοιες εκφράσεις. 

Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τον υπουργό του, κατά την ταπεινή μου άποψη. Με τους “μετανάστες-επενδυτές”. Αλλά με άλλο στυλ.
Πάντως κάτι θα μας επιτεθεί. Τώρα γιατί εμένα μου ήρθε συνειρμικά, ο Σαμαράς, που πριν φύγει ,είχε κι αυτός “προαίσθηση”  ότι μόλις βάζαμε μπρος, το “μέηλ Χαρδούβελη” .

Πάλι θάπρεπε, να κρυφτούμε,από τον κατακλυσμό των επενδύσεων.  Δεν το ξέρω.
Αυτές οι στροφές που παίρνει το μυαλό χωρίς να το ελέγχεις, είναι επικίνδυνες. Στο κάτω κάτω, για μια “αξιολόγηση” ζει ο άνθρωπος.
Στην ίδια φάση είμαστε, δεν κάνουμε βήμα χωρίς το οκ .
Θα βάζαμε λοιπόν τότε κάτω το μέηλ, θα το απαντούσαμε, θα μας αξιολογούσαν και θα βγαίναμε στις αγορές  να "επενδυθούμε". Δυό χρόνια πριν.
Δεν πολυθυμάμαι, πως κατέληγε, είχε γίνει βίραλ, κι αυτό.
Φυσιολογικά, στο ιδιο σημείο είμαστε και τώρα με την καινούργια εκδοχή. 

Εν τω μεταξύ μυστηριωδώς, ζήσαμε δυο χρόνια. “Αναξιολόγητοι”.
Αφού τελειώσει, αν τα βρουν, αν συμφωνήσουν, αν δεν ξαναφύγουν, αν δεν έχουν επείγουσες υποχρεώσεις κι αν δεν γίνει κάτι πολύ πιο σοβαρό,θα μας επενδύσουν.
Οι Ευρωπαίοι και άλλοι εταίροι μας. Δανείζοντας μας. για να πάρουν τα λεφτά τους οι ίδιοι.
Δεν βιάζονται, γιατί ήδη ότι ήταν να εισπράξουν, τό έχουν κάνει.

Στην συνέχεια, στα νέα που διάβαζα χτες, περνάει μια είδηση μπροστά μου που με εντυπωσίασε. Θυμήθηκα την στιγμή της τότε “απόγνωσης”, πάντα συνειρμικά . 

Του “πρέπει να περάσει, αυτό νομοσχέδιο”, για να πάει η Ελλάδα μπροστά, παρακάτω, παραπέρα ίσα μπρος. Ωστε  για να βγει απ την μιζέρια.

Το νομοσχέδιο του γάλακτος.
Η ειδηση, που διάβασα, αφορά τους κτηνοτρόφους ,οι οποίοι απελπισμένοι, κλαίνε σαν μικρά παιδιά, γιατί το γάλα πια δεν έχει “πελατεία”. Τις πολυεθνικές, εννοείται. Σημειωτέον ότι το γάλα το ελληνικό, θεωρείται ποιοτικά, μέσα στα καλύτερα του κόσμου.
Ισως το πρώτο. Οι άνθρωποι, σφάζουν τα ζώα τους, λέει η είδηση και αποσύρονται να πεθάνουν οι ίδιοι, σε μια γωνιά. Διότι οι πολυεθνικές πάντα, με το νόμοσχέδιο το “μεταρρυθμιστικό” που ψηφίστηκε, θα μπορούν “στα ράφια” να πουλάνε παράγωγα ολλανδικού ασβέστη σε σκόνη.

Λευκό πάντα, βαφτισμένο σε “γάλα φρεσκό θρεπτικό ενισχυμένο” Ως εκ τούτου, δεν πληρώνουν πια ούτε το κόστος του παραγωγού.
Το θεωρώ επόμενο, να βρίσκεται  σε απελπισία, ένας κλάδος που με δύο κινήσεις από τους γνωστούς  λομπίστες, τελείωσαν την κτηνοτροφία, στην Ελλάδα. Βέβαια  αυτό το είχαν κάνει “οι άλλοι” οι προηγούμενοι,οι Νεο-σούπερ-έξτρα-ουλτραφιλελεύθεροι. Του Σαμαρά.
Θα έρχονταν οι, πρόσεχε “Αριστερά” σου έρχεται νταλίκα, να το διορθώσουν. Οπως ισχυρίζονταν τότε. Στα κάγκελα ανεβασμένοι. Ωστόσο ένας ακόμη κλάδος, ο εκατομμυριοστός στην περίπτωση μας, βγαίνει από το επενδυτικό φάσμα ή την “λαίλαπα την επενδυτική”που προβλέπει ο υπερυπουργός.

Μου είχαν διηγηθεί μια ιστορία που αφορούσε την Μογγολία και τις ειδικές αναπτυξιακές της συμφωνίες, που έκανε για προκοπή, με το ευρωπαικό κατεστημένο των επενδυτών.
Η συγκεκριμένη χώρα, είχε τεράστια παραγωγή γάλακτος. Που όχι μόνο κάλυπτε τις ανάγκες της . Αλλά έκανε εξαγωγές αν δεν απατώμαι ίσες με το 15% του ΑΕΠ της. Μπορεί παραπάνω δεν θυμάμαι, ακριβώς το νούμερο..
Καθαρά κτηνοτροφική βιομηχανία, μέχρι κάποια χρόνια πριν. Οχι πολλά, μόλις δέκα. Μέχρι που πλακώσαν οι επενδυτές από την Ευρώπη.
Σήμερα, η Μογγολία, πίνει γάλα σε σκόνη, γερμανικό. Μετά από κατακλυσμό επενδύσεων, έχει κατέβει το ΑΕΠ της κατά 10 μονάδες… Εν κατακλείδι, είναι η Παγκοσμιοποίηση, οι εκρήξεις, τα κεφάλαια και οι επενδύσεις της, ομορφιά μου…..

Προς τους ενδιαφερόμενους...

Ε κακομοίρη άνθρωπε, μπορείς να μετακινήσεις βουνά, 
να κάμεις θάματα, 
κι εσύ να βουλιάζεις στην κοπριά, 
στην τεμπελιά και στην απιστία! 
Θεό έχεις μέσα σου, 
Θεό κουβαλάς και δεν το ξέρεις – 
το μαθαίνεις μονάχα την ώρα που πεθαίνεις, 
μα 'ναι πολύ αργά………..

Νίκος Καζαντζακης..