Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει θεατές ενός σήριαλ, με πρωταγωνιστή τον Γιάνη Βαρουφάκη και σκηνοθέτες -για πολλοστή φορά – τα γερμανικά ΜΜΕ.

«Ύψωσε το μεσαίο του δάχτυλο προς τους γερμανούς;» διερωτούνται εναγωνίως εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, τηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοφωνικοί σταθμοί που δίνουν ευρύτατη δημοσιότητα στο βίντεο το οποίο χρονολογείται από το 2013 σε ένα συνέδριο στο Ζάγκρεμπ και προβλήθηκε την Κυριακή σε εκπομπή που ήταν καλεσμένος ο Βαρουφάκης.

Ορισμένα Μέσα – όπως η εφημερίδα Bild και ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός ARD- έστειλαν το επίμαχο βίντεο σε ειδικούς για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του και με μοναδικό σκοπό να εκθέσουν τον έλληνα ΥΠΟΙΚ… Τι έκανε ο Βαρουφάκης;  Τόλμησε (άκουσον, άκουσον) να αμφισβητήσει τη γνησιότητά του, αν και μετά παραδέχθηκε τόσο την ύπαρξή του, όσο και την χειρονομία, υποστηρίζοντας ωστόσο πως το συγκεκριμένο απόσπασμα απομονώθηκε από την ομιλία του.

Κάποιοι όμως εξήγαγαν το συμπέρασμα άμεσα και αβίαστα: «Ο Βαρουφάκης προφανώς δεν είπε την αλήθεια στη γερμανική τηλεόραση», έσπευσε να παρατηρήσει ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών και συνομιλητής του έλληνα ΥΠΟΙΚ στην επίμαχη εκπομπή, Μάρκους Σέντερ.

«Και αυτό είναι πρόβλημα για την αξιοπιστία ολόκληρης της ελληνικής κυβέρνησης», συνέχισε το μέλος του συγκυβερνώντος κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών, ο οποίος εμμέσως κάλεσε τον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του.

Δεν έχω σκοπό να υπερασπιστώ των υπουργό Οικονομικών, εξάλλου δεν έχει ανάγκη από συνήγορο. Ούτε επίσης με ενδιαφέρει εάν το βίντεο είναι γνήσιο ή προϊόν μοντάζ. Το σήριαλ «με το μεσαίο δάχτυλο» είναι ένα περιστατικό, ενδεικτικό του τρόπου που αντιμετωπίζεται η νέα κυβέρνηση από τα Γερμανικά ΜΜΕ: Σε τελική ανάλυση έχουμε ελευθερία του λόγου και ο καθένας μπορεί να εκφράζει τις απόψεις του έστω και πιο… παραστατικά, ενώ απόσπασμα είναι από το 2013,μία περίοδος δηλαδή που ο Βαρουφάκης δεν κατείχε κανένα δημόσιο αξίωμα και απλώς έλεγε την άποψή του ως οικονομολόγος.

Ένα μεγάλο κομμάτι του μιντιακού και πολιτικού συστήματος της Γερμανίας «σκανδαλίζεται» με μία άσεμνη χειρονομία, κανένας όμως δεν έκανε τον κόπο να δει ολόκληρο το βίντεο – και τα 40 λεπτά με την τοποθέτηση του νυν ΥΠΟΙΚ- για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Πολλοί από αυτούς που σοκάρονται τώρα, εδώ και πέντε χρόνια σήκωναν το μεσαίο τους δάχτυλο, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά, σε έναν ολόκληρο λαό και άλλοι απλώς σιωπούσαν μπροστά στα όσα συνέβαιναν. Από τις πρώτες ημέρες του 2010, όταν και μπήκαμε για τα καλά στην κρίση, πολλά από τα Γερμανικά ΜΜΕ έστησαν ένα γαϊτανάκι παραπληροφόρησης, δημιούργησαν στερεότυπα και στοχοποίησαν τους Έλληνες πολίτες δείχνοντάς τους περίπου ως υπαίτιους για την οικονομική κρίση που χτύπησε την Ευρώπη.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2010 με ένα μεσαίο δάχτυλο… Αναφέρομαι στο περίφημο εξώφυλλο του περιοδικού Focus, ναι εκείνο με την Αφροδίτη της Μήλου η οποία τυλιγμένη με μία ελληνική σημαία έκανε τη γνωστή χειρονομία, σαν τον Βαρουφάκη ένα πράγμα.

Τότε το Focus μας έκανε λόγο για «απατεώνες στην ευρω – οικογένεια» που στερούν από τους γερμανούς φορολογούμενους τα χρήματά τους.

Έναν μήνα αργότερα η γνωστή για τον κιτρινισμό της εφημερίδα Bild βεβαίωνε τους αναγνώστες της πως οι έλληνες «είναι τεμπέληδες» και δεν εργάζονται όσο οι γερμανοί. Σε άλλο της φύλο εκείνη την περίοδο – θυμίζουμε είναι δύο μήνες πριν να ψηφιστεί το πρώτο μνημόνιο και όταν ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διαπραγματευόταν το πακέτο διάσωσης- η ίδια εφημερίδα έδινε «συμβουλές» στην ελληνική κυβέρνηση να πουλήσει τα… νησιά του Αιγαίου και την Ακρόπολη για να ξεχρεώσει.

«Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά αν πρέπει να σώσουμε τους Έλληνες με δισεκατομμύρια ευρώ, πρέπει να δώσουν κάτι σε αντάλλαγμα – για παράδειγμα κάποια από τα όμορφα νησιά σας στο Αιγαίο. Παίρνετε μετρητά. Εμείς παίρνουμε την Κέρκυρα» έγραφε τότε η Bild, η οποία μάλιστα φιλοξενούσε σχετικές δηλώσεις πολιτικών του CDU της Μέρκελ, με περίσσια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Αυτά είναι δύο μονάχα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα δημοσιευμάτων που κατέκλισαν τον Γερμανικό Τύπο τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά δεν είναι τα μόνα. Και τι δεν είδαν τα μάτια μας: Δημοσιογράφους να έρχονται στην Αθήνα και να φωτογραφίζονται μοιράζοντας δραχμές στους πολίτες, να κυκλοφορούν πηχαίοι τίτλοι του τύπου «οι Έλληνες κάνουν μονίμως διακοπές», ότι «οι Έλληνες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους», ή ότι «οι γερμανοί φορολογούμενοι πληρώνουν τις πλουσιοπάροχες συντάξεις των Ελλήνων».

Δημοσιεύματα τα οποία όχι μόνο διαμόρφωσαν τη στάση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι της χώρας μας, αλλά και που έγιναν επιχειρήματα στα χείλη πολιτικών όπως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος συχνά – πυκνά αναφέρεται στο ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ή στον ευτραφή, κατά τη γνώμη του, δημόσιο τομέα.

Όλοι αυτοί που τώρα κουνούν το δάχτυλο, συνεχίζουν τις υποδείξεις, τις νουθεσίες και την αναπαραγωγή των στερεοτύπων για τους «χρεωκοπημένους» Έλληνες,  απλώς παραλείπουν να αναφέρουν τα κέρδη που αποκόμισε η χώρα τους από την ευρω – κρίση, που σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου του Κιέλου ανέρχονται συνολικά στα 80 δις. ευρώ, ούτε κάνουν λόγο για τα εκατομμύρια τεύχη που πούλησαν τα έντυπα που επένδυσαν στη σπέκουλα κατά της Ελλάδας.

Για κάποιους η επίδειξη του μεσαίου δαχτύλου είναι αιτία για να οδηγηθούν στην πυρά, για κάποιους άλλους είναι μία ιδιαίτερα επικερδής δραστηριότητα… Έστω και εάν όταν βλέπουν αυτή τη χειρονομία, «κοκκινίζουν», τάχα μου, από οργή.