Όλη η Ευρώπη συνεχίζει να παρακολουθεί άναυδη τις εξελίξεις σχετικά με την αεροπορική τραγωδία με το Airbus A320 της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Germanwings, και τους 150 επιβάτες οι οποίοι σκοτώθηκαν ακαριαία με τη συντριβή του στις νότιες γαλλικές Άλπεις.

Πράγματι, πρέπει να νιώθουμε συγκλονισμένοι από μία τέτοιου μεγέθους συμφορά. Είναι ένα συναίσθημα δικαιολογημένο, είναι ένα δυστύχημα που δείχνει το πόσο μικροί είμαστε απέναντι στο θάνατο,  ο οποίος μπορεί να μας βρει ανά πάσα στιγμή…

Όμως, για ακόμη μία φορά τον τελευταίο χρόνο – ο οποίος σημαδεύτηκε από επτά αντίστοιχα δυστυχήματα-  βρεθήκαμε – έστω και για λίγο- στο ίδιο έργο θεατές: Εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ πιάνουν κάθε λεπτομέρεια  του τραγικού συμβάντος και την ξεχειλώνουν, διάφοροι ειδικοί (με και χωρίς εισαγωγικά) αεροπορικών ατυχημάτων, μηχανικοί και πρώην πιλότοι έκαναν παρέλαση από τα τηλεπαράθυρα και κατέθεσαν την άποψη τους σχετικά με το δυστύχημα.

Τι έγινε; Πως έγινε; Ανθρώπινο λάθος ή τρομοκρατική επίθεση; Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που κυριαρχούν, και φυσικό είναι όλοι μας να αναζητούμε μία λογική απάντηση.

Το μυστήριο είναι πάντα ελκυστικό… Σε κάτι τέτοιες περιπτώσεις δε, το μυστήριο αποτελεί την «υπεραξία» που προσπαθούν να αποσπάσουν από την είδηση κάθ’ αυτή τα ΜΜΕ, σε μία προσπάθεια τους να την κρατήσουν όσο πιο ψηλά γίνεται στην επικαιρότητα…

Άλλωστε όλα έγιναν πολύ γρήγορα και δεν έμεινε χρόνος για σασπένς όπως φερειπείν με την εξαφάνιση του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών πριν από έναν χρόνο: Τα μαύρα κουτιά βρέθηκαν άμεσα, η τύχη των επιβατών γνωστή σχεδόν από τα πρώτα λεπτά του συμβάντος, ενώ τα συντρίμμια εντοπίστηκαν άμεσα…

Και τότε πως θα συνεχίσει να πουλάει το θέμα;  Μία «τζούρα» συγκίνησης από προσωπικές ιστορίες των επιβατών της μοιραίας πτήσης, λίγα γραμμάρια θεωρίας συνομωσίας και το γλυκό έδεσε!

Γιατί έχει διαφορά να παραθέτεις όλες τις πτυχές του γεγονότος, αυτή είναι άλλωστε η δουλειά του δημοσιογράφου, από το να προσπαθείς να τις εκμεταλλευτείς γιατί ξέρεις πώς το θέμα «πουλάει» και να το αναγάγεις σχεδόν στο μοναδικό θέμα της επικαιρότητας. Όπως λόγου χάρη, το να προβάλλονται ρεπορτάζ σχετικά με την αεροπορική τραγωδία για 48 ολόκληρα λεπτά σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού.

 Δυστυχώς για ορισμένους, το… πολυαγαπημένο σενάριο της τρομοκρατίας δεν πρόλαβε να εξαπλωθεί σε πλήρη έκταση. Οι δηλώσεις του εισαγγελέα της Μασσαλίας που κάνει λόγο για εσκεμμένη πρόθεση του πιλότου, ο οποίος περιγράφεται από τον περίγυρό του ως ένας «ευχάριστος» και κοινωνικός άνθρωπος έρχεται να καταρρίψει τις θεωρίες που δειλά – δειλά άρχισαν να αναπαράγονται, κυρίως από μερίδα διεθνών ΜΜΕ.

Η νέα διάσταση που προσδίδουν οι ανακοινώσεις μας αναγκάζει να σκεφτούμε προς άλλες κατευθύνσεις για το τα αίτια του τραγικού συμβάντος.

Και όμως, κάποιοι εστίασαν κυριολεκτικά στην… πόρτα! Ναι, καλά διαβάσατε, στο γιατί η πόρτα στο πιλοτήριο δεν άνοιγε πιο εύκολα… Κάποιοι άλλοι εστίασαν στο γεγονός ότι ο «ψυχολογικά» διαταραγμένος πιλότος αποφάσισε ψύχραιμα να ρίξει το αεροσκάφος στο βουνό.

Ίσως και να έχει βάση η θεωρία, τέτοια παραμένει καθώς οι ανακοινώσεις του εισαγγελέα δεν αποτελούν παρά μια πρώτη εκτίμηση και όχι ένα τελικό πόρισμα, ωστόσο καλό θα ήταν να μην προτρέχουμε.

Κυρίως όμως να εστιάζουμε σε ποιο ουσιώδη πράγματα όπως το γεγονός ότι οι αεροπορικές εταιρείες, ειδικά οι χαμηλού κόστους, πραγματοποιούν περικοπές από παντού –μισθολογικά και σε επίπεδο πληρωμάτων- ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε αυτή την ανελέητη αγορά όπου κυριαρχεί η διαβόητη Ryanair, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων.