Το σενάριο των πρόωρων εκλογών μας ξανασέρβιρε με τον γνωστό απλοϊκό της τρόπο, η γερμανική λαϊκιστική εφημερίδα Bild χθες σε δημοσίευμα της.

Μάλιστα η εφημερίδα σπεύδει να «εμπλουτίσει» το ρεπορτάζ της με μία σαφή προειδοποίηση – γερμανική προειδοποίηση:  «Νέες εκλογές θα αποτελούσαν εκ των πραγμάτων δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ. Εάν κέρδιζε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είχαμε Grexit», δηλώνει σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και βουλευτής των φιλελευθέρων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

Τα όσα διατυπώνονται στο δημοσίευμα του γερμανικού ταμπλόιντ έχουν σίγουρα κάποια βάση. Απηχούν πράγματι μία διαμορφωμένη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δήλωση προ 10 ημερών του ευρωβουλευτή Κώστα Χρυσόγονου που χαρακτηριστικά είχε πει πως σε περίπτωση που η συμφωνία δεν είναι ικανοποιητική θα πρέπει να υπάρξει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Εκλογές ή δημοψήφισμα με άλλα λόγια…

Κατ’ αρχάς μένει να δούμε το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Κατά πόσο δηλαδή θα επιτευχθεί ο περίφημος «έντιμος συμβιβασμός» (τον οποίο φαίνεται και να επιθυμούν περισσότεροι οι πολίτες στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις) , ή εάν θα υπάρξει άτακτη υποχώρηση και από την τελευταία «γραμμή» άμυνας που χάραξε η κυβέρνηση με την επικαιροποιημένη λίστα μεταρρυθμίσεων που εστάλη στο Eurogroup την Πρωταπριλιά.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η επίτευξη συμφωνίας. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα δώσουν τα χέρια. Το θέμα είναι όμως ποιον θα ικανοποιεί περισσότερο και ποιες θα είναι οι πιθανές επιπτώσεις της στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Τι θα γίνει εάν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης με τη συμφωνία καταργηθεί τελείως ή έστω το μεγαλύτερο μέρος του;

Σε αυτό το σενάριο, ενδεχομένως να τροφοδοτηθούν οι φυγόκεντρες τάσεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το κόμμα να περάσει από φάση ισχυρών κραδασμών με απρόβλεπτες συνέπειες. Το ίδιο θα συμβεί και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που έχουν περάσει παρόμοιες περιπέτειες και κατά το παρελθόν.

Σε αυτό το πλαίσιο ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν όντως μία επιλογή. Σε τελική ανάλυση,  αυτοί που θα επηρεαστούν από τα αποτελέσματα της όποιας συμφωνίας έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν επί του θέματος, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.

Σε περίπτωση δε πρόωρης κάλπης κατά τα φαινόμενα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επικρατούσε άνετα, καθώς στην επαύριο των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, κατέστη κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού και με την αποδοχή που απολαμβάνει από μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων κατά τους δύο πρώτους μήνες της διακυβέρνησης του ενδεχομένως να δει και τα ποσοστά του να αυξάνονται.

Από την  άλλη όμως, ίσως και να γυρίσει μπούμερανγκ κάτι τέτοιο… Σε οριακές καταστάσεις όπως η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε  εξέλιξη, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων πάντα είναι ρευστά. Πόσο μάλλον εάν αναλογιστεί κανείς το κλίμα τρόμου που καλλιεργείται από το εξωτερικό και το εσωτερικό. Προς το παρόν δεν έχει αποδώσει, αλλά όταν έρθει η ώρα των οριστικών απαντήσεων στα ερωτήματα κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα επιδράσει και τα από τα αποτελέσματα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες να περιπλακεί περαιτέρω η κατάσταση.

Επίσης θα πρέπει να αναλογιστούμε πως στην ΕΕ αυτή τη στιγμή – τόσο σε επίπεδο γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, όσο και σε επίπεδο χωρών – οι συσχετισμοί απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση φαντάζουν αρνητικοί. 

Την στιγμή που η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους διατείνεται πως επιδιώκει τον διάλογο και τη συνεννόηση, ενδεχόμενες εκλογές ήδη αντιμετωπίζονται ως επιλογή ρήξης από Βρυξέλλες και Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, και ένα τέτοιο ενδεχόμενο ίσως και να ήταν  η σταγόνα που θα ξεχείλιζε το ποτήρι.

Σε κάθε περίπτωση τα ψέματα τελείωσαν και θα πρέπει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο να ληφθούν οριστικές, ενδεχομένως και επώδυνες αποφάσεις. Το ζήτημα είναι, ότι αποφασιστεί να υλοποιηθεί κιόλας…