Η φωτογραφία που βλέπετε θα μπορούσε να αποτελεί την πανοραμική άποψη μίας μεγαλούπολης της Μέσης Ανατολής. Δεν είναι όμως… Έχει τραβηχτεί στην Ιορδανία, σε έναν εκ των πολλών καταυλισμών προσφύγων που έχουν στηθεί στη χώρα για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες από τη Συρία που φεύγουν κατά χιλιάδες από τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τη συμφορά του εμφυλίου πολέμου.

Παρόμοιοι καταυλισμοί έχουν «στηθεί» στην Τουρκία και τον Λίβανο. Από κει δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι ετοιμάζονται να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη με την ελπίδα πως ίσως κάποτε να ξαναστήσουν τη ζωή τους. Παιδιά αποχωρίζονται τις μανάδες τους, αδέλφια ίσως να μην ξαναδούν το ένα το άλλο, οικογένειες διαλύονται. Όλα αυτά πριν ξεκινήσει καν το μεγάλο ταξίδι.

Εάν γλυτώσουν από τους τζιχαντιστές, τις κακουχίες και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους καταυλισμούς, τους κατατρεγμένους περιμένουν οι δουλέμποροι που θα τους οδηγήσουν στην Ελλάδα με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα λάβουν άσυλο για να προωθηθούν προς την Ευρώπη.

Οι σύριοι βέβαια δεν είναι οι μόνοι που έχουν την ατυχία να ξεριζωθούν από τα σπίτια τους. Η Μέση Ανατολή, η βόρεια κα η υποσαχάρια Αφρική έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο μάχης. Το χάος παραμονεύει και μαζί του οι απανταχού επιτήδειοι που θα εκμεταλλευτούν τον πόνο και την απελπισία αυτών των ανθρώπων που προσπαθούν απεγνωσμένα να γλιτώσουν τη φρίκη του πολέμου.

Στη Λιβύη τα σαπιοκάραβα που επιστρατεύουν οι διακινητές γίνονται «αποθήκες» ψυχών που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, την Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα με τη χώρα μας. Πολλές φορές δε, μετατρέπονται σε φέρετρα τα οποία θα πάρουν πολλούς εκ των κατατρεγμένων μαζί τους στον πάτο της θάλασσας.

Χαρακτηριστικές οι εικόνες που είδαμε όλοι μας την περασμένη Κυριακή νότια της Λαμπεντούζα στο φρικτό ναυάγιο με τα 900 θύματα

Εκατομμύρια είναι λοιπόν αυτοί που αναμένουν στα παράλια της Μεσογείου να κάνουν το μεγάλο ταξίδι προς το όνειρο μίας καλύτερης ζωής (Οτιδήποτε κοντά στην κανονικότητα είναι καλύτερο από τον καθημερινό εφιάλτη που ζουν αυτοί οι άνθρωποι). Και το μεταναστευτικό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν χωράει σε κανένα επικοινωνιακό σχεδιασμό, πόσο μάλλον σε ελαφρές αναλύσεις και δηλώσεις πολιτικών και μελών του κοινοβουλίου μόνο και μόνο για να έχουμε κάτι να πούμε και να αντιπολιτευτούμε.

Άκουγα προ ολίγων ημερών τον βουλευτή του Ποταμιού Νίκο Ορφανό να μας ανακοινώνει πως «δεν μπορεί να εξαρτάται η εισροή (προσφύγων) από το πώς πηγαίνουν οι εμπόλεμες ζώνες».

Άναρθρες κραυγές σαν και αυτή βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο και πιο συχνά και από την άλλη αυτοί που τις διατυπώνουν αλλά και αυτοί που τις προβάλουν, δήθεν συγκινούνται από το μέγεθος της τραγωδίας των ναυαγίων.

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες διοργανώνουν έκτακτες συνόδους, εκδίδουν σπαραξίκαρδες ανακοινώσεις και εμφανίζονται συγκλονισμένοι από τις εκατόμβες νεκρών στη Μεσόγειο η οποία τείνει να μετατραπεί (εάν ήδη δεν έχει γίνει) ένα απέραντο, υγρό, νεκροταφείο…

Ναι, είναι οι ίδιοι που με την πρώτη ευκαιρία έβαζαν το χέρι τους για να αποσταθεροποιηθεί ολόκληρη η περιοχή. Αυτοί ήταν που προσπαθούσαν ψυχή τε και σώματι να ανατρέψουν το καθεστώς Άσαντ στη Συρία βάζοντας το λιθαράκι τους στο χάος που δημιουργήθηκε εκεί (ορισμένοι μάλιστα έλληνες πολιτικοί ανακοίνωναν και χαιρέτιζαν τους βομβαρδισμούς κατά στόχων του καθεστώτος που δεν έγιναν ποτέ).

Αυτοί ήταν που με την πρώτη ευκαιρία ανέτρεψαν τον Μουαμάρ Καντάφι στη Λιβύη ανοίγοντας τον δρόμο στους τζιχαντιστές και πάσης φύσεως ακραία στοιχεία, φυλές και συμμορίες, να κομματιάσουν τη χώρα και να μοιραστούν τα λάφυρα, στέλνοντας με αυτό τον τρόπο τους ντόπιους πληθυσμούς  στον καιάδα, ή καλύτερα στα πλοία «σκυλοπνίχτες» και τους δουλέμπορους.

Ήρθε η ώρα να αφήσουμε παραπέρα την υποκρισία, τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τις ατυχείς δηλώσεις του τύπου «λιάζονται οι μετανάστες» και να ασχοληθούμε σοβαρά με τις πλήρεις διαστάσεις του προβλήματος. Τόσο ως χώρα, όσο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα πρώτα μέτρα που ανακοίνωσε η Κομισιόν είναι ένα βήμα προς μία θετική κατεύθυνση. Ένα μικρό βήμα, όμως μένουν να γίνουν πολλά, πάρα πολλά…