Περίπου σαν σκωτσέζικο ντους φάνηκε στην ελληνική κυβέρνηση και την κοινωνία – τη μεγάλη πλειοψηφία της δηλαδή- η  χθεσινή αντιπρόταση των θεσμών επί των προτάσεων που κατατέθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ (ακόμη και με τις «βελτιωτικές» σε πολλά εισαγωγικά προτάσεις) που αυξάνουν κατά πολύ τον λογαριασμό, αλλά οι υπόλοιπες απαιτήσεις – που είναι κατά βάση του ΔΝΤ, αλλά όλοι στα δύσκολα πίσω από το Ταμείο κρύβονται- είναι που πραγματικά εξοργίζουν: «Όχι» σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των υψηλών εισοδημάτων (σε απλά ελληνικά: του πλούτου) και βαθύ μαχαίρι στις επικουρικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, αλλαγές που θα πρέπει να ισχύσουν από την 1η Ιουλίου κιόλας.

Απαιτήσεις που έχουν ξεκάθαρη ιδεολογική απόχρωση, μία αντίληψη που λέει πως η ευημερία μίας κοινωνίας δεν θα έρθει από την αναδιανομή του αλλά μέσω της φιλανθρωπίας και της... καλής διάθεσης των εχόντων να διαχύσουν τον πλούτο που συσσωρεύουν προς τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα

Η λογική του «trickle down», μία πολιτική που εφάρμοσε ο Ρόναλντ Ρίγκαν στις ΗΠΑ της δεκαετίας του 80' είναι αυτή που προκρίνει το ΔΝΤ και συνυπογράφουν οι υπόλοιποι θεσμοί για την Ελλάδα.

Μια πρόταση βαθύτατα αντιδραστική, που ρίχνει για ακόμη μια φορά το βάρος στις πλάτες των ασθενέστερων, προκρίνει ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στο ήδη ρημαγμένο κοινωνικό κράτος, απηχεί τις ιδεοληψίες επιχειρηματικών και πολιτικών κύκλων στη χώρα μας και που εύλογα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την απέρριψε δίχως δεύτερη σκέψη. Όχι μόνο γιατί απλώς δεν περνάει από την ελληνική Βουλή, αλλά γιατί ακόμα και εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί θα φέρει τεράστιες αντιδράσεις στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Με το «όχι» στις αποσκευές του, ο κ. Τσίπρας βρέθηκε χθες στις Βρυξέλλες για ακόμη έναν γύρο διαπραγμάτευσης με τα «μεγάλα κεφάλια», τους επικεφαλής των θεσμών δηλαδή, σε μία προσπάθεια να υπάρξει θετική κατάληξη... 

Την ίδια ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξης ο καθοριστικότερος ίσως γύρος διαπραγμάτευσης από την 25η Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ που όπου σταθεί και όπου βρεθεί επαίρεται για την «πατριωτική» στάση που επέδειξε τα τελευταία πέντε μνημονιακά χρόνια, έθετε ανύπαρκτο θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης με αφορμή την καταψήφιση επί της αρχής από τους Ανεξάρτητους Έλληνες του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια.

Μία ένσταση παντελώς αβάσιμη καθώς όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής (προερχόμενος από τη ΝΔ) Νικήτας Κακλαμάνης υπενθύμισε ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, αν δεν τίθεται ζήτημα από την κυβέρνηση (ταύτιση ψήφου με εκδήλωση εμπιστοσύνης) τα νομοσχέδια εγκρίνονται κατά πλειοψηφία, ανεξαρτήτως της συνθέσεως που αυτή η πλειοψηφία μπορεί να έχει.

Τη κρισιμότερη στιγμή, το ΠΑΣΟΚ παίζει με τις εντυπώσεις προσπαθώντας να απομονώσει την κυβέρνηση και να περάσει το μήνυμα ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ δεν έχει νομιμοποίηση!

Αλλά και ο Σταύρος Θεοδωράκης του Ποταμιού, την ώρα που γινόταν όλα αυτά βρέθηκε στις Βρυξέλλες -τάχα μου για να στηρίξει την κυβέρνηση. Και στη συνάντηση που είχε με τον επίτροπο της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί διαμήνυσε πως η συμφωνία θα έπρεπε να έχει περισσότερες περικοπές δαπανών και λιγότερους φόρους. Ούτε λίγο, ούτε πολύ υιοθέτησε την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ, δίχως βέβαια να πει καθαρά ότι συμφωνεί με το Ταμείο, χρησιμοποιώντας την έκφραση «αντι-αναπτυξιακή»…  

Για να το θέσω απλά: Οι προτάσεις του ΔΝΤ δεν ήρθαν ουρανοκατέβατες. Το αντίθετο μάλιστα καθώς βρίσκουν ευήκοα ώτα σε μέρος της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής ελίτ, προσπάθησαν να εφαρμοστούν τα περασμένα χρόνια και σε κάθε περίπτωση θα προσπαθήσουν να τις επαναφέρουν αργά ή γρήγορα. Είναι αυτό που αποκαλούν διάφοροι εγχώριοι νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί και δημοσιογράφοι «κοινή λογική», ή «μέτρα υπέρ της ανάπτυξης» ή αλλιώς «μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαμε κάνει από μόνοι μας». 

Είναι σε τελική ανάλυση μέτρα που θα στηρίξουν και θα προωθήσουν ευχαρίστως όταν και εάν βρεθεί ένας πρωθυπουργός πρόθυμος να τα εφαρμόσει, σε μία κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου που ορισμένοι πολιτικοί αρχηγοί την «οραματίζονται» ήδη.