Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι από τα πρόσωπα που μονοπωλούν την επικαιρότητα ακόμα και τις ημέρες που δεν έχει υπάρχουν ειδήσεις, ούτε για δείγμα.

Από τις ενδυματολογικές τις προτιμήσεις έως τη γλώσσα που χρησιμοποιεί και τις παρεμβάσεις της, μέχρι την προσκόλληση της στο «γράμμα του νόμου». Κάθε μέρα, δελτία ειδήσεων και ενημερωτικές εκπομπές αφιερώνουν τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο τηλεοπτικού χρόνου για την Πρόεδρο της Βουλής.

Το τι έχει ειπωθεί κατά καιρούς είναι γνωστό, πολλές φορές δε στην «πρεμούρα» ορισμένων να την «χτυπήσουν» κάνουν την τρίχα, τριχιά και αγγίζουν τα όρια της προβοκάτσιας: Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σκασμένο λάστιχο και το περιβόητο βενζινάδικο, μία «είδηση» που όσο έντονα «έπαιξε» τις πρώτες ημέρες, άλλο τόσο αθόρυβα «θάφτηκε» όσο πέρναγε ο καιρός.

Και δεν είναι μόνο οι δήθεν ειδήσεις που αποσκοπούν στο λεγόμενο «character assassination» (δολοφονία της προσωπικότητας) με σκοπό να πληγεί το όποιο κύρος διαθέτει. Είναι και ο ανοίκειος σχολιασμός, ο χλευασμός των τοποθετήσεών της με τρόπο αγοραίο και συχνά εξοργιστικό. Και σε αυτό το παιχνίδι συμμετέχουν αρκετοί: Μέσα ενημέρωσης, πολιτικοί αντίπαλοι (οι οποίοι παρεμπιπτόντως στήριξαν την υποψηφιότητα της), αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, όλοι βάζουν το λιθαράκι τους ώστε να εκτραχυνθεί η συζήτηση που σε καμία περίπτωση δεν διεξάγεται με τον ανάλογο σεβασμό στο θεσμικό της ρόλο (είτε αρέσει στον κ. Σταύρο Θεοδωράκη, είτε όχι η Ζωή Κωνσταντοπούλου παραμένει Πρόεδρος της Βουλής).

Πέραν των όσων ακούγονται για τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις, ή τον αυστηρό χαρακτήρα της, αρκετός λόγος γίνεται για την πρωτοβουλία της να συστήσει την Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος. Θυμίζω τα όσα έχουν λεχθεί και έχουν γραφεί, συνήθως υποτιμητικά και χλευαστικά, για τους εμπειρογνώμονες που κλήθηκαν να καταθέσουν την άποψή τους.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις μεγάλων κατά τα άλλα εγχώριων ΜΜΕ που αντί να μιλάνε για τις περγαμηνές του διεθνούς κύρους Βέλγου πολιτικού επιστήμονα και ειδικού σε θέματα χρέους Ερίκ Τουσαίν, αναφερόταν στο γεγονός ότι ήρθε στις εργασίες της Επιτροπής με… σανδάλια.

Σίγουρα, είναι ιερός ο χώρος του κοινοβουλίου, αλλά από τυπικότητες και καθωσπρεπισμούς χορτάσαμε τόσα χρόνια. Λίγη ουσία, ποτέ δεν έβλαψε. Και η ουσία εν προκειμένω βρίσκεται στο ίδιο το αντικείμενο της Επιτροπής, δηλαδή η διερεύνηση για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το αναθεματισμένο χρέος, για το οποίο όλοι μιλάμε, όλοι αναγνωρίζουμε ότι είναι δυσβάσταχτο, αλλά κανένας δεν ψάχνει γιατί έφτασε στο ύψος που έφτασε.

Τι τους ενοχλεί άραγε η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Ότι μένει πιστή στις αρχές της, όταν λέει ότι δεν θα ψηφίσει μνημόνιο;  Ότι πολλές φορές διαχωρίζεται από την κεντρική γραμμή του κόμματος και της κυβέρνησης καταθέτοντας τις δικές της πολιτικές απόψεις για τη συγκυρία;

Μα είναι ο τρίτος τη τάξη πολιτειακός παράγοντας του τόπου! Εκ των πραγμάτων έχει το δικαίωμα της άποψης και εν πολλοίς του διαχωρισμού της θέσης της εάν κρίνει πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται και κυρίως ο τρόπος που αυτές ψηφίζονται από τη Βουλή δεν είναι προσήκουσες με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Στο κάτω – κάτω, εάν δημιουργεί τόσο μεγάλο πρόβλημα στο Μέγαρο Μαξίμου, θα μπορούσε να δοθεί εντολή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της.

Μην μου πείτε όμως ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν γνώριζε εξ αρχής τις ιδιαιτερότητες της κ. Κωνσταντοπούλου, ή το γεγονός ότι είναι ένας έντονος και επιβλητικός χαρακτήρας… Τα ήξερε και πολύ καλά μάλιστα, καλύτερα ίσως από τον καθένα μας και τώρα, ενόψει και της συμφωνίας θα πρέπει να βρεθούν λύσεις ώστε να κυλήσει ομαλά η διαδικασία συζήτησης και ψήφισής της από τη Βουλή.

Ποιο είναι λοιπόν το πρόβλημα όλων αυτών που βάζουν στο στόχαστρο την κυρία Πρόεδρο; Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι είναι… υπερβολικά αριστερή για τη θέση της, κάποιος άλλος ότι πολλές φορές ξεπερνάει τα όρια των αρμοδιοτήτων της, ή ότι έχει συγκεντρώσει στα χέρια της πολλές εξουσίες στα πλαίσια του ρόλου της ως προέδρου της Βουλής.

Εγώ όμως θα έλεγα ότι ο βασικότερος λόγος είναι ότι πέραν της Επιτροπής για το χρέος, έχει προχωρήσει σε ορισμένες εξόχως ενδιαφέρουσες και ενοχλητικές (για κάποιους πρωτοβουλίες,  όπως η εκ νέου διερεύνηση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, αλλά και η αναψηλάφηση του εξωδικαστικού συμβιβασμού με τη Siemens για το γνωστό σε όλους σκάνδαλο.

Στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, σημειώθηκαν δύο περιστατικά, χαρακτηριστικά του επιπέδου του δημόσιου διαλόγου που αναπτύχθηκε γύρω από το πρόσωπο της κ. Κωνσταντοπούλου. Ενώ είχε κληθεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και δεν εμφανίστηκε ποτέ, μερίδα ΜΜΕ εστίασε στην πρόταση για… βίαιη προσαγωγή του στην Επιτροπή…

Το δεύτερο αφορά την ημέρα που είχε κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος της Εξεταστικής που είχε συσταθεί για το σκάνδαλο επί ΠΑΣΟΚ, ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος είπε αρκετά και ενδιαφέροντα μόνο που το ευρύ κοινό δεν τα έμαθε ποτέ. Και αυτό γιατί όλοι ασχολήθηκαν σε εκείνη τη συνεδρίαση με την αντιπαράθεση της κ. Κωνσταντοπούλου με τον νυν πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Βεβαίως η Ζωή Κωνσταντοπούλου δεν πρέπει να μένει στο απυρόβλητο λόγω της θέσης της. Κάθε άλλο… Και κριτική πρέπει να της ασκείται και πρέπει να είναι αυστηρή. Αλλά έχει μεγάλη διαφορά η κριτική από την κακεντρέχεια και ο τεκμηριωμένος αντίλογος από τις καφενειακού επιπέδου βολές που εξαπολύονται κατά καιρούς προς το πρόσωπό της…