Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πολιτικό της κομμάτι τουλάχιστον κατά τη μεταπολίτευση (μέχρι να μας έρθει το μνημόνιο βεβαίως – βεβαίως) έχει συνδεθεί με τις παροχές: Για πολλές δεκαετίες, ο εκάστοτε πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανέβαιναν κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη και προχωρούσαν σε εξαγγελίες κάθε λογής. 

Την τελευταία πενταετία ως γνωστόν τα κόζια άλλαξαν. Με την έλευση του μνημονίου οι παροχές περιορίστηκαν, αν όχι μηδενίστηκαν, και οι πρωθυπουργοί βρισκόταν στη ΔΕΘ για τυπικούς λόγους, την ομιλία δηλαδή προς τους παραγωγικούς φορείς, ενώ προς τα τελευταία χρόνια αραίωσε και η πρωινή συνέντευξη Τύπου, έπειτα από εκείνο το τεράστιο «στραπάτσο» της κυβέρνησης Παπανδρέου το 2011 όταν και ο τότε υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ανακοινώσει το περίφημο πλέον «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ στα ακίνητα. 

Οι αρχηγοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης όμως, δίχως να έχουν τους περιορισμούς των κυβερνητικών καθηκόντων, είχαν δικαίωμα όχι μόνο να... τάζουν, αλλά είχαν και πλήρες πρόγραμμα εμφανίσεων, την ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου δηλαδή: Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου εκστομίζει το περιβόητο «λεφτά υπάρχουν», το 2010 και το 2011 ο Αντώνης Σαμαράς ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ως αντιμνημονιακός κάνοντας τις ανάλογες εξαγγελίες, ενώ πέρυσι τέτοιες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε από το βήμα της ΔΕΘ το γνωστό σε όλους πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ένα πακέτο παροχών δηλαδή που τότε όπως είχε πει θα δινόταν τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. 

Τα τελευταία χρόνια λοιπόν, οι οικονομικοί περιορισμοί που έφεραν εκ των πραγμάτων τα μνημόνια, κατάργησαν και τις πολλές υποσχέσεις και μαζί τους τη χρησιμότητα των εμφανίσεων ειδικά των πρωθυπουργών στην διοργάνωση. Το πρωτόκολλο ναι μεν άρχισε σταδιακά να καταργείται από το 2010, ωστόσο από το 2012 και έπειτα οι πρωθυπουργικές εμφανίσεις περιορίστηκαν στο... ελάχιστο, με τον Αντώνη Σαμαρά τον πρώτο χρόνο της πρωθυπουργίας του να περιορίζεται σε μία απλή σύσκεψη – εξπρές και τις επόμενες δύο χρονιές σε κλειστές ομιλίες σε κομματικά στελέχη και κάποιους παραγωγικούς φορείς με τις ανακοινώσεις να περιορίζονται στα απολύτως αναγκαία, ώστε να δικαιολογήσει την παρουσία του. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη από το 2013 ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης ξεκίνησε μία συζήτηση για την αποπολιτικοποίηση – κατά το δυνατό της ΔΕΘ. Ας μην ξεχνάμε πως μαζί με τους πρωθυπουργούς, έρχονται τα συλλαλητήρια και τα μέτρα της αστυνομίας όπου συνήθως η μισή πόλη είναι αποκλεισμένη. 

Παρόλα αυτά και το ότι οι συμβολισμοί της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ έχουν αρχίσει να ξεθωριάζουν, οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Ειδικά εν μέσω της κορύφωσης της προεκλογικής εκστρατείας και κάπως έτσι και φέτος οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν την καθιερωμένη παρέλασή τους, έχοντας σκέψεις μάλιστα να δώσουν τις καθιερωμένες ομιλίες και τις συνεντεύξεις Τύπου. 

Για ακόμη μία φορά στα καθιερωμένα... Πού καιρός για πειραματισμούς εξάλλου. Οι καιροί των εξαγγελιών πέρασαν ανεπιστρεπτί (ή έστω θα κάνουν χρόνια να έρθουν), οι αρχηγοί όμως θα είναι και φέτος παρόντες στη ΔΕΘ. Έστω και με άδειες τσέπες.