Έξι ολόκληρα χρόνια περιμέναμε να γίνει εκ νέου ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών στην ελληνική τηλεόραση, και παρακολουθώντας την χθεσινή αναμέτρηση, μπορώ να πω πως η αναμονή τελικά δεν άξιζε τον κόπο.

Βεβαίως, από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η πρόθεση διεξαγωγής του, δεν περίμενα κάτι διαφορετικό από αυτό που είδα προχτές, μία προσδοκία που δικαιώθηκε πανηγυρικά όταν δημοσιοποιήθηκαν οι κανόνες διεξαγωγής του: Μία εξαιρετικά δύσκαμπτη και  πολύπλοκη διαδικασία, με πολλούς γύρους ερωτοαπαντήσεων σε περιορισμένο χρονικό διάστημα και ένα πολυάριθμο πάνελ δημοσιογράφων το οποίο αντικειμενικά περιόριζε δραματικά τη δυνατότητα συντονισμού της διαδικασίας.

Πράγμα το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη καθώς πολλές φορές χτες αποκόμιζα την αίσθηση πως ο συντονιστής Πάνος Χαρίτος πάλευε με… τα θηρία στην προσπάθεια του να βάλει μία τάξη στη συζήτηση,  ενώ η παραβίαση των κανονισμών από δημοσιογράφους και πολιτικούς αρχηγούς – τα κόμματα των οποίων ήταν  αυτά που συμφώνησαν σε αυτούς- μάλλον ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Στο πολιτικό κομμάτι τώρα.

Εκ των πραγμάτων το αυστηρό πλαίσιο διεξαγωγής του ντιμπέιτ περιόριζε τη δυνατότητα διεξαγωγής πολιτικού διαλόγου… Σε μία πρώτη εκτίμηση πάντως νικητής δεν υπάρχει. Κανείς δεν αποκόμισε κάτι χειροπιαστό από τη διαδικασία, αλλά αυτός που κατάφερε να μείνει σχετικά «ατσαλάκωτος» ήταν ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι γιατί είχε κάποια σπουδαία παρουσία… Το αντίθετο θα έλεγα. Κακόκεφος με αρκετά νεύρα έχασε μία – δύο φορές την ψυχραιμία του, τόσο στην ερώτηση που δέχτηκε για το μεταναστευτικό, όσο και στη διένεξη που είχε με την παρουσιάστρια του MEGA Όλγα Τρέμη, όταν η συζήτηση έφτασε στο θέμα των αδειών των ΜΜΕ.

Επέζησε όμως γιατί, στην ουσία αλληλοεξουδετερώθηκαν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, με αποτέλεσμα να μην δεχτεί τόσο συντονισμένα και ομαδικά πυρά όσο αναμενόταν τουλάχιστον: 

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπορεί είχε τις… κοντρίτσες του με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, αλλά την προσοχή τράβηξε η «υποβρύχια» αντιπαράθεση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο η οποία επεκτάθηκε στη μεγαλύτερη διάρκεια της τηλεμαχίας, και σε δύο – τρία σημεία η συζήτηση παραλίγο να εκτραχυνθεί.  

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέλεξε να ξετυλίξει το «αφήγημα» της Λαϊκής Ενότητας για το εθνικό νόμισμα, απάντησε για τα πεπραγμένα του ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  και απέφυγε να υψώσει πολύ υψηλούς τόνους έναντι του πρώην πρωθυπουργού, πέραν των όσων κατά καιρούς έχει πει για τα «πέντε κόμματα που στηρίζουν το μνημόνιο».

Στο ίδιο πλαίσιο και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που επέλεξε να «χτυπήσει» πολιτικά στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, τη Λαϊκή Ενότητα: Αφιέρωσε τον μεγαλύτερο χρόνο των τοποθετήσεών του καταδεικνύοντας τις διαφορές του κόμματος από αυτό του Παναγιώτη Λαφαζάνη, σε μία σαφή προσπάθεια – που διαφαίνεται σε όλη την προεκλογική περίοδο – να προσεγγίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους που δυσαρεστήθηκαν από την υπογραφή του μνημονίου.

Σταύρος Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά, κινήθηκαν σε χαμηλούς σχετικά τόνους. Ο μεν επικεφαλής του Ποταμιού αναπαρήγαγε τα όσα αναφέρει στις ομιλίες του και τις τηλεοπτικές παρουσίες του, τα γνωστά «λογοπαίγνιά» του όπως «να προστατέψουμε την παιδία από τον Μπαλτά» και η καταληκτική τοποθέτησή του ήταν σαν να βλέπουμε διαφημιστικό σποτ του κόμματος.

Αντίστοιχα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως ήταν αναμενόμενο, στηλίτευσε τις επιλογές της απελθούσας κυβέρνησης και του Αλέξη Τσίπρα, υπερασπίστηκε τις επιλογές των προκατόχων της από το 2010 και έπειτα και αρκέστηκε και αυτή στις φράσεις που χρησιμοποιεί καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας και που επανέλαβε στη συνέντευξή της την Τρίτη στο Newpost.

 Η προσπάθειά της να αποφύγει να απαντήσει για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ – με άτσαλο τρόπο η αλήθεια είναι – σίγουρα δεν της έδωσε πόντους.

Αυτή μεσ’ στις άκρες ήταν η τρίωρη – ο θεός να την κάνει – τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών: Μονότονοι μονόλογοι, χιλιοειπωμένες φράσεις, μηδενική ουσία και τίποτα καινούργιο να προστεθεί στον δημόσιο διάλογο.

Όσο για την δήθεν «καινοτομία» της διαδικασίας, η δυνατότητα να απευθύνει ο ένας πολιτικός αρχηγός ερωτήσεις στον άλλο ακυρώθηκε με τρόπο εκκωφαντικό. Κανένας δεν ρώτησε κανέναν, και οι επτά έκαναν ένα μίνι διάγγελμα και κάπως έτσι μπήκαν τίτλοι τέλους σε μία τηλεμαχία που αμφιβάλω εάν θα θυμάται κάποιος σε έναν χρόνο από τώρα…