Η δεύτερη κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα μετράει 39 ημέρες ζωής ακριβώς. Εξελέγη μετά από μία εκλογική αναμέτρηση της οποίας το διακύβευμα ήταν ποιος από τον ΣΥΡΙΖΑ ή τη ΝΔ θα είναι στα μάτια των ψηφοφόρων ο καλύτερος διαχειριστής του νέου προγράμματος. 

Ξέραμε δηλαδή πως εκ των πραγμάτων όποιος και να εκλεγόταν θα εφάρμοζε πάνω – κάτω τα ίδια, τουλάχιστον στα «καυτά» θέματα όπως η οικονομία και στο τέλος εκεί θα γινόταν ο λογαριασμός. Αυτό που δεν ξέραμε όμως είναι ότι η κυβέρνηση έχει ξεχάσει τι πάει να πει ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία... 

Τις τελευταίες 39 ημέρες έχουν κατατεθεί στη Βουλή πέντε νομοσχέδια και ο προϋπολογισμός. Από αυτά, τα τέσσερα έχουν εισαχθεί με τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος. Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων, αυτό για τον ΟΔΙΕ, αυτό για τις τηλεοπτικές άδειες, το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων και αυτό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών - το οποίο δεν έχει κατατεθεί ακόμα, αλλά έγινε γνωστό πως θα συζητηθεί και αυτό με το κατεπείγον.

Και την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα τίμησε δεόντως τις διαδικασίες – εξπρές, ψηφίζοντας έτσι τις ελληνικές προτάσεις, μία σειρά από μέτρα για να ξεκλειδώσουν οι διαδικασίες για τη συζήτηση του τρίτου προγράμματος και εντέλει το ίδιο το μνημόνιο.

Και να φανταστεί κανείς πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση στηλίτευε και αποδομούσε όπου σταθεί και όπου βρεθεί αυτές τις κοινοβουλευτικές πρακτικές - που τίμησε δεόντως και η κυβέρνηση Σαμαρά για να είμαστε δίκαιοι- τις οποίες και χαρακτήριζε ανάμεσα σε άλλα και αντιδημοκρατικές.

O tempora o mores...