Το τελευταίο δεκαήμερο - τουλάχιστον μέχρι τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι- οι Έλληνες τηλεθεατές παρακολούθησαν στους δέκτες τους τα επεισόδια ενός νέου αστυνομικού και πολιτικού «θρίλερ».

Το όνομα αυτού, «Πανουσιάδα», η πλοκή του δε καταιγιστική και γεμάτη σασπένς: Υποκλοπές μυστικών υπηρεσιών, πολιτικές μηχανορραφίες, επαφές στελεχών κομμάτων με τρομοκράτες, ποινικούς και άλλους, όλους τους κακούργους δηλαδή. Συχνά - πυνκά σε δελτία, εφημερίδες και εκπομπές την εμφάνισή τους κάνουν νέες «αποκαλύψεις» (σε πολλά εισαγωγικά), νέοι ακόμα πιο «σοκαριστικοί» διάλογοι, αλλά και βίντεο που τάχα μου αποδεικνύουν την συμμετοχή των εν λόγω στελεχών -που τυγχάνει να ανήκουν στο κυβερνών κόμμα- στις υπόγειες συνεννοήσεις με την εγχώρια τρομοκρατία.

Η ιστορία άρχισε να ξετυλίγεται όταν ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης προχώρησε σε ορισμένες εξόχως σοβαρές καταγγελίες περί απειλών της ζωής του από «πολιτικούς που έχουν σχέση με τρομοκράτες». Ένα θέμα που για το οποίο αντί να απευθυνθεί καθ ύλην αρμόδιους για να το ερευνήσουν – τις εισαγγελικές αρχές δηλαδή, προτίμησε να το γνωστοποιήσει μέσω των ΜΜΕ

Για την ακρίβεια απευθύνθηκε στις αρχές, αφότου το θέμα πήρε τεράστιες διαστάσεις – δεν ήθελε και πολύ- και κατόπιν σχετικής παραίνεσης του Μεγάρου Μαξίμου. Και ενώ στην αρχή είχε αφήσει να εννοηθεί πως αναφερόταν σε βουλευτές, στις δηλώσεις του όταν κατέθεσε τα στοιχεία στον εισαγγελέα αναφέρθηκε σε... στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε μέλη της ΚΟ του κόμματος. Και χθες στην εκπομπή στον «Ενικό» στο STAR πήγε αρκετά βήματα πιο πίσω, λέγοντας ότι δεν μίλησε ποτέ για ονόματα, ενώ σημείωσε πως δημοσιοποίησε σε αυτή τη χρονική στιγμή τις απειλές που δέχτηκε γιατί πριν από 10 ημέρες ο διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης τον ενημέρωσε πως αυτές συνεχίζουν να υφίστανται.

Το newpost εξ αρχής είχε αναφερθεί στις σκιές και τα ερωτήματα που δημιουργούνται από τις καταγγελίες Πανούση. Όχι μόνο ο χρόνος που επέλεξε να τις κάνει, αλλά και τα στοιχεία που επικαλέστηκε για αυτές. Κυρίως τις σκοπιμότητες που αυτές θα μπορούσαν να εξυπηρετούν. Θυμίζω για ακόμη μία φορά: Πολιτικοί χώροι και διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν κατά καιρούς προσπαθήσει με πολύ κόπο να συνδέσουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, όχι μία αλλά πολλές φορές. Ο πρώην υπουργός πάντως χθες διαχώρησε και εδώ τη θέση του σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν στοιχεία για επαφές του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Το μόνο βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι κ. Πανούσης ονόματα δεν είπε: Τη δουλειά την έκαναν και πάλι τα δελτία, που έσπευσαν να τα «αποκαλύψουν», αφού πριν τα φωτογράφισαν με «αθώα» αφιερώματα και αμέσως μετά παίζοντας ρεπορτάζ με διαλόγους, οι οποίοι κανείς δεν γνωρίζει από που προέρχονται. Είναι από τις υποκλοπές της ΕΥΠ; Περιλαμβάνονται στα άκρως απόρρητα ειδικά δελτία ενημέρωσης που ετοιμάζει η υπηρεσία για τους πολιτικούς προϊστάμενους και τον πρωθυπουργό; Είναι αποκύημα της φαντασίας κάποιων; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει και για αυτό το θέμα ο πρώην υπουργός και δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις στη συνέντευξή του στο STAR.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της αντιδρά σπασμωδικά. Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας, στρέφεται κατά «παντός υπευθύνου». Κατά παντός υπευθύνου; Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «έδειχναν» ως τον μόνο υπεύθυνο τον πρώην υπουργό Γιάννη Πανούση για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων.  Γιατί δεν έκαναν τη μήνυση στον πρώην υπουργό λοιπόν; Και γιατί δεν έχουν πάρει σαφή θέση για τις καταγγελίες;

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως το μπάχαλο που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες δηλητηριάζει ακόμη περισσότερο την πολιτική ζωή του τόπου η οποία είναι πολωμένη σε τεράστιο βαθμό. Πολιτικά κόμματα υιοθετούν άκριτα τις καταγγελίες χωρίς πρώτα να περιμένουν τα αποτελέσματα της έρευνας των εισαγγελέων, υποψήφιοι αρχηγοί που βιάζονται, κάνουν ήδη λόγο για πτώση της κυβέρνησης, και κάποιοι άλλοι ήδη απεργάζονται διάφορα «περίεργα» σενάρια. Βουλευτές της αντιπολίτευσης μάλιστα σπεύδουν να διαμηνύσουν σε ερωτήσεις τους στη Βουλή πως οι καταγγελίες του πρώην υπουργού αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα των τζιχαντιστών στο... Παρίσι! Και με τα όσα δηλώνει ο κ. Πανούσης (έχει κάνει μιλήσει τόσες φορές το τελευταίο δεκαήμερο που έχει χαθεί ο λογαριασμός), δεν βοηθάει στο να βγει μία άκρη. 

Δεν πέρασαν ούτε δύο μήνες από τις εκλογές και κάποιοι οραματίζονται ήδη... ανατροπές. Μήπως θα έπρεπε οι μεν να είναι πιο υπομονετικοί και οι δε πιο... ψύχραιμοι;

Η υπομονή είναι αρετή, όπως και η ψυχραιμία…